Ημερίδα Κουρσουμπά και Παιδαγωγικού: «Διασφαλίζοντας το συμφέρον του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον»


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Λήδα Κουρσουμπά, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διοργάνωσε τη Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016, Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα «Διασφαλίζοντας το συμφέρον του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον», την οποία παρακολούθησαν 40 υψηλόβαθμα στελέχη της Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (Πρώτοι Λειτουργοί Εκπαίδευσης και Επιθεωρητές). Η Ημερίδα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου της Επιτρόπου για την τριετία 2015 – 2017, στον οποίο περιλαμβάνεται ο στόχος επιμόρφωσης επαγγελματικών ομάδων που ασχολούνται με παιδιά, όσον αφορά στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στην πράξη, στο πεδίο της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης.

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Καδής.

Κεντρική ομιλήτρια στην Ημερίδα ήταν η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ανάπτυξε το Θέμα «Σχολείο για παιδιά με δικαιώματα». Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Δρ. Κυπριανός Λούης, ανέπτυξε το θέμα «Έλεγχος και αξιολόγηση σχολικής μονάδας με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού», ενώ ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ.Σπύρος Σπύρου, ανέπτυξε το θέμα «Συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων».

Η κύρια Κουρσουμπά, ανέδειξε την εννοιολογική συγγένεια του σχολείου για παιδιά με δικαιώματα, με το «Ανθρώπινο σχολείο», το οποίο αποτελεί, με βάση τα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διακηρυγμένο στόχο της κυπριακής δημόσιας εκπαίδευσης. Η Επίτροπος, αντλώντας από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη νομολογία της, υπογράμμισε ότι το Σχολείο για παιδιά με δικαιώματα, είναι παιδοκεντρικό, συμμετοχικό και πάνω από όλα δημοκρατικό. Κύριοι πυλώνες της λειτουργίας του είναι, η Συμμετοχή και η Διασφάλιση του Συμφέροντος του Παιδιού.

 Η Επίτροπος υπέδειξε επίσης ότι, το σχολείο για παιδιά με δικαιώματα, δεν αποτελεί απλά μια νομική επιταγή/ υποχρέωση. Είναι, ταυτόχρονα, το καλύτερο παιδαγωγικό όχημα, για την προετοιμασία των παιδιών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ως ενήλικες. Κλείνοντας την παρουσίασή της, η Επίτροπος εισηγήθηκε ότι, η εγκαθίδρυση ενός παιδοκεντρικού φιλικού προς τα παιδιά, Μηχανισμού Υποβολής Παραπόνων για παιδιά εντός σχολικής μονάδας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού στη σχολικό πλαίσιο και, κατ’ επέκταση, στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου ως σχολείου για παιδιά με δικαιώματα. Η κα Κουρσουμπά κοινοποίησε στους συμμετέχοντες και συζήτησε μαζί τους, τις απόψεις, τα σχόλια και τις επισημάνσεις των μελών της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, όσον αφορά τον τρόπο που το δημόσιο σχολείο χειρίζεται σήμερα τα παράπονα των παιδιών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










136