Ιωάννης Ιωαννίδης: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον


 Διάλεξη του διάσημου καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διαβάζοντας αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Tractatus για την έκτη φήμη» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) ο παγκοσμίως γνωστός Έλληνας τακτικός  καθηγητής  της Ιατρικής  στο Stanford University των ΗΠΑ Ιωάννης Ιωαννίδης, έδωσε μοναδική στο είδος της διάλεξη στην αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  στη Μακεδονίτισσα.

Παρουσία μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητών από Πανεπιστήμια  της Κύπρου, ο καθηγητής Ιωαννίδης επεσήμανε πως η έρευνα του εστιάζεται στο «πώς να βελτιώσει κάποιος το αν είναι κάτι αληθές», για να προσθέσει πως «οι ξοφλημένοι όλων των εποχών αποτελούν την «αβαν γκάρντ» της ανθρωπότητας».

Κατά τη διάρκεια μακράς συζήτησης με τους παραβρισκόμενους, ο καθηγητής Ιωαννίδης υπέδειξε επίσης πως η Τέχνη έχει το προνόμιο να μη χρειάζεται κάποιος να απολογηθεί γι αυτήν, ότι η Ιατρική έχει κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά η Επιστήμη όσο πάει και γίνεται πιο ακριβή, ενώ κανονικά θα έπρεπε να συνέβαινε το αντίθετο. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα «υπερχρήσης». Πάρτε για παράδειγμα το κάπνισμα. Ενώ ξέρουμε πως είναι βλαβερό, δεν εφαρμόζουμε τις μεθόδους για την διακοπή του», τόνισε.

Ο ομιλητής, ανέφερε επίσης πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, παρόλο που καθημερινά σχεδόν βγαίνουν στο προσκήνιο ολοένα και περισσότερες ιδέες. «Οι πάντες βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση προκειμένου να βρουν κάτι το καινούργιο. Ο διαχωρισμός της φήμης από την πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο θέμα», είπε προσθέτοντας πως η φήμη που έχουμε ως άνθρωποι είναι υπερβολική. «Υπάρχουν παρδαλά βραβεία και συχνά βραβεύονται οι χειρότεροι, πολλές φορές για άλλα πράγματα. Είμαι νοσταλγός της πραγματικότητας και θιασώτης της αλήθειας», κατέληξε.

Τον καθηγητή Ιωαννίδη, προσφώνησε ο κ. Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικής Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για τον «Ιωαννίδη τον Επιστήμονα», μίλησε ο ομότιμος καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον (IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Σπύρος Μακριδάκης. Για τον «Ιωαννίδη τον Λογοτέχνη», μίλησε η Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο  Έλληνας καθηγητής, που είναι ο  πλέον αναφερόμενος ιατρός παγκοσμίως σε πάνω από 20 εκατομμύρια επιστημόνων που έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις, κατέχει από το 2010 την έδρα C.F.Rehnborg στην πρόληψη νοσημάτων.  

Είναι επίσης διευθυντής του Meta-Research Innovation Center at Stanford (METRICS), καθώς επίσης και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Έρευνας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










376