Κ. Μαυρίδης: Σε πρώτο στάδιο δεν επηρεάζονται οι Kύπριοι φοιτητές στη Βρετανία από το Βrexit


Η επόμενη μέρα του Brexit φέρνει μια τεράστια αβεβαιότητα και μια πρωτοφανή πολιτική «ακαταστασία» τόσο για την ίδια τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ, εκτιμά ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.
Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως η επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα με μια σημαντική πτώση στη στερλίνα έναντι του ευρώ και άλλων διεθνών νομισμάτων.
Για τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες εντός Βρετανίας ο κ. Μαυρίδης εξηγεί ότι θα συνεχίσουν ως έχουν τα πράγματα μέχρι την κατάληξη του διαδικαστικού πλαισίου εξόδου που θα πάρει μερικά χρόνια.
“Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία της Βρετανίας ως του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης με διαφορά. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξόδου που θα πάρει μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί , θα τεθούν ζητήματα οικονομικών σχέσεων και εμπορίου που θα αφορούν θέματα εργατικού προσωπικού, μετανάστευσης, επαναφορά δασμών κ.α.”, εξηγεί ο κ. Μαυρίδης.
Για τις επιπτώσεις από πολιτικής άποψης ο κ. Μαυρίδης εκτιμά ότι η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει θεμελιακά πολιτικά ζητήματα με φυγόκεντρες δυνάμεις όπως π.χ. η Σκωτία, εκτιμά ο Ευρωβουλευτής, πρώτη θα έρθει στο προσκήνιο με ενδυναμωμένη επιθυμία για παραμονή εντός ΕΕ μαζί με ανεξαρτητοποίηση μέσω απόσχισης από την Βρετανία και σε μικρότερο βαθμό θα προκύψει κάτι παρόμοιο για την Βόρειο Ιρλανδία.
“Αυτά είναι θέματα που χρονικά θα πάρουν χρόνια να επιλυθούν αλλά η αβεβαιότητα θα προεξοφλείται εκ των προτέρων. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική επιρροή της Βρετανίας στην Ευρώπη θα μειωθεί, ενώ για χρόνια κατάφερνε να ισορροπεί εντός μεν της ΕΕ αλλά και ταυτόχρονα «εκτός» ως κύριος εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων στην ΕΕ”, αναφέρει.
Ο κ. Μαυρίδης εξηγεί ότι η διαδικασία εξόδου δεν είναι πλήρως οριστικοποιημένη. Ωστόσο, διαδικαστικά, πρώτα πρέπει η Κυβέρνηση Κάμερον να τηρήσει τη δέσμευση της και να θέσει το αίτημα εξόδου στην ΕΕ ενεργοποιώντας το ανάλογο άρθρο της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ. Από εκείνο το σημείο, αναφέρει, ξεκινά η περίοδος δύο χρόνων για διαπραγμάτευση της εξόδου.
“Τι θα γίνει αν μέχρι τότε δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δεν είναι ξεκάθαρο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της ως χρηματοοικονομικό κέντρο”, αναφέρει.
Για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τους Κύπριους φοιτητές στην ΕΕ και όσους εργάζονται εκεί, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι σε πρώτο στάδιο οι πολίτες της ΕΕ μαζί και Κύπριοι που είτε εργάζονται στη Βρετανία είτε είναι φοιτητές, δεν επηρεάζονται. Σημειώνει όμως ότι η παραμονή τους στο απώτερο μέλλον που θα πάρει μερικά χρόνια, θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και θα καθοριστεί σε συνάρτηση με άλλα θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές, σε ένα οδικό χάρτη εξόδου που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και Βρετανία.
Εκτιμά ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξυπακούεται ότι θα έχουμε αυστηρότερες διαδικασίες πολύ πιο περιοριστικές για ξένους εργαζόμενους και αύξηση εξόδων για Κύπριους φοιτητές ή ασθενείς αφού θα χάσουν κάποια από τα ευρωπαϊκά τους προνόμια.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από Βρετανία προς Κύπρο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές επειδή η μείωση της στερλίνας θα κάνει το ευρωπαϊκό πακέτο της Κύπρου συγκριτικά πιο ακριβό. Κατά δεύτερον, θεωρεί πως αρνητική θα είναι και η ροή Βρετανών πολιτών που επέλεγαν την Κύπρο ως χώρο διαμονής τους, ιδίως μετά την συνταξιοδότηση τους.
“Ως Κύπρος έχουμε ένα μοντέλο προφοράς υπηρεσιών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή στις εταιρείες. Αυτό το μοντέλο βρίσκεται γωνιασμένο από την συντριπτική πλειοψηφία της ΕΕ και δέχεται συνεχώς επίθεση. Η Βρετανία λόγω ίδιων συμφερόντων ήταν ένας μεγάλος παίκτης στην ΕΕ με τον οποίο μπορούσαμε σε αυτό το θέμα να ευθυγραμμιζόμαστε. Η έξοδος της θα αποδυναμώσει περαιτέρω την θέση μας έναντι της ΕΕ. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα τώρα η ώρα για να διαπραγματευτούμε την ιδιαιτερότητα του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος”, λέει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
Ερωτηθείς πως θα πρέπει από δω και πέρα να κινηθεί η ΕΕ και αν το μέλλον της διακυβεύεται λόγω του Brexit, o κ. Μαυρίδης αναφέρει πως η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να κινηθεί στις αρχές και αξίες της ώστε να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το όλο οικοδόμημα.
“Μπορεί να δημιουργούνται όντως σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και ευκαιρίες πολιτικές. Πρέπει να θέσουμε στην ΕΕ τις ευθύνες της που αφορούν και την Κύπρο. Αντί να προασπιστεί με σθένος τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες έναντι της κατοχικής Τουρκίας, αντί να τιμωρήσει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν για τα εγκλήματα του ενάντια στους Κούρδους, για τη συνεργασία του με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους, η ηγεσία της ΕΕ επέλεξε να τον χαϊδεύει, να τον χρηματοδοτεί και να τον εγκωμιάζει”, αναφέρει.
Σε σχόλιο για το γεγονός ότι λόγω του Brexit ακροδεξιοί κύκλοι σε όλη την ΕΕ ζητούν δημοψηφίσματα για έξοδο (Γαλλία, Ολλανδία κλπ) ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως το χειρότερο γα την ΕΕ είναι ο κίνδυνος για ένα ντόμινο αλυσιδωτών αιτημάτων από κάποια άλλα κράτη μέλη, επειδή η Βρετανία έχει δημιουργήσει το προηγούμενο εξόδου, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Φυσικά, σημειώνει, ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός, είναι διαφορετικής ποιότητας και αιτιών σε άλλα κράτη από την Βρετανία στην οποία υπήρχε εξαρχής πάντα μια σημαντική μερίδα ενάντια στην ΕΕ.
Θεωρεί όμως ότι αυτό το ζήτημα φέρνει στο προσκήνιο τις ευθύνες της ίδιας της ηγεσίας της ΕΕ, η οποία με την αλλοπρόσαλλη στάση της και με την ανεκτικότητα προς τις αυθαιρεσίες και τα εγκλήματα του Ερντογάν, όπως αναφέρει, ουσιαστικά εξέθρεψε και ενδυνάμωσε το Brexit ανεξαρτήτως δηλώσεων ή προθέσεων.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


332