Καδής: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια προς όλους τους φοιτητές


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια προς όλους τους φοιτητές είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ικανοποίηση ενός διαχρονικού και πάγιου αιτήματος των φοιτητών μας για παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». 
Πρόσθεσε ότι για το ζήτημα προηγήθηκε διαβούλευση ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Παιδείας κατά την οποία έγινε ανάλυση του κόστους που θα προκύψει το οποίο, όπως ανέφερε, είναι «πλήρως διαχειρίσιμο». 
Είπε ακόμη ότι θα έχει σύντομα συνάντηση με την ΠΟΦΕΝ για να τους ανακοινώσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 
Ερωτηθείς ο κ. Καδής είπε ότι κόστος δεν αναμένεται να είναι μεγάλο και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των φοιτητών που θα νοσηλευτούν στα δημόσια νοσηλευτήρια. 
Σημείωσε ότι οι φοιτητές που είναι χρόνιοι ασθενείς καλύπτονται ήδη από το υφιστάμενο σύστημα και ότι η σημερινή απόφαση αφορά τους υπόλοιπους φοιτητές «που βρίσκονται σε ηλικία και φάση της ζωής τους με τις λιγότερες απαιτήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». 

Τέλος, ανέφερε ότι η απόφαση καλύπτει όλους τους φοιτητές είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

 

Επίσημη ανακοίνωση 

 

 Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Υγείας και Οικονομικών σχετικά με τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φοιτητές.

 

 

 

 Η πρόταση, που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα, επηρεάζει περίπου 12,000 φοιτητές, και απευθύνεται σε πρόσωπα που κατοικούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και σπουδάζουν με πλήρη φοίτηση σε πιστοποιημένους αναγνωρισμένους κλάδους σπουδών των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου και του εξωτερικού. Οι φοιτητές μπορούν να εξασφαλίσουν Κάρτα Νοσηλείας προσκομίζοντας στα αρμόδια Τμήματα έκδοσης των καρτών (Υπουργείο Υγείας, ΚΕΠ) την φοιτητική τους ταυτότητα.

 

 Μέσα από την πρόταση, η Κυβέρνηση ρυθμίζει το ζήτημα που είχε προκύψει από τις πρόνοιες του Μνημονίου, βάσει των οποίων εισήχθησαν εισοδηματικές πρόνοιες για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών. Ιδιαίτερα δε, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που παρουσιάστηκε με τους φοιτητές που σπουδάζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας είναι υποχρεωτική και οι φοιτητές που δεν δικαιούνται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, αναγκάζονταν να ασφαλίζονται ιδιωτικά με το ανάλογο οικονομικό κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168