Και το ΔΗΚΟ υπέρ της κατοχύρωσης των συμβασιούχων. Να επανεξεταστούν τα χρονοδιαγράμματα


Την Πέμπτη θα εγκριθούν από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ οι εισηγήσεις της οργάνωσης των εκπαιδευτικών για τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων και θα αποσταλούν στον Υπουργό Παιδείας και στα κόμματα, ενώ η Οργάνωση θα αναμένει, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, Θέμη Πολυβίου, πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας για διάλογο με στόχο την εξεύρεση κοινής συνισταμένης για το θέμα του καταλόγου.
Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που εγκαινίασαν με τα κόμματα, είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, στα γραφεία του κόμματος.
Από πλευράς ΔΗΚΟ η Βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία του ΔΗΚΟ με τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατοχύρωση των συμβασιούχων.
«Συμφωνούμε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι συμβασιούχοι» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν ξανά τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της πρότασης του Υπουργείου ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι συμβασιούχοι.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι ο καθορισμός της έναρξης της εφαρμογής του νέου συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών και της ολοκλήρωσης της εισαγωγής των νέων πινάκων διορισίμων, πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έγιναν διορισμοί τα τελευταία χρόνια, έχει παραταθεί το όριο αφυπηρέτησης και μειώνονται οι αριθμοί των μαθητών στα σχολεία.

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθεί η εναλλακτική πρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην πρόταση του Υπουργείου για γραπτή εξέταση. «Η εξέταση εφόσον γίνεται σωστά είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο, αλλά να ακούσουμε την εναλλακτική πρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και να δούμε εάν είναι πιο εφαρμόσιμη και πιο αξιοκρατική», είπε.  Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι μαζί με κατάλογο διοριστέων πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το σύστημα αξιολόγησης «ούτως ώστε να βάλουμε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς στην παιδεία».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου επανέλαβε τη θέση της Οργάνωσης ότι πρέπει να διοριστούν οι εκπαιδευτικοί «που προσφέρουν τόσα χρόνια στην παιδεία απ’ οποιαδήποτε βαθμίδα».  Αναφέρθηκε ακόμα στη θέση της Οργάνωσης ότι «οι εξετάσεις δεν επιλέγουν τον κατάλληλο, τον ικανό εκπαιδευτικό για την τάξη», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΟΕΛΜΕΚ διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου. «Ναι στον εκσυγχρονισμό, αλλά όχι με δεδομένα όπως τίθενται στο σχέδιο που υπέβαλε ο Υπουργός Παιδείας» είπε. Ο Θέμης Πολυβίου ανέφερε ότι η Οργάνωση θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα και παράλληλα θα ετοιμάσει γραπτώς τις απόψεις της.

«Έκκληση μας προς τον Υπουργό είναι όταν λάβει τις γραπτές απόψεις μας -όπως το είπε και δημόσια- να μας καλέσει σε διάλογο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια κοινή συνισταμένη» είπε ο κ. Πολυβίου. Όπως ανέφερε , η Οργάνωση έχει ετοιμάσει τις εισηγήσεις της με απόφαση της Γραμματείας και θα εγκριθούν από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο την Πέμπτη και ακολούθως θα σταλούν στον Υπουργό Παιδείας και στα κόμματα.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η Οργάνωση θα εξετάσει το σχέδιο που έχει μπροστά της, ανέφερε ωστόσο ότι «τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να αλλάξουν άμεσα».
«Ο προβληματισμός διευρύνεται και όντως πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να δούμε πως προχωρούμε. Δεν πρέπει να βιαστούμε» ανέφερε ο κ. Φυλακτού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ Τάκης Γαβριηλίδης ανέφερε ότι «το υπάρχον σύστημα πάσχει και πρέπει πάση θυσία και το συντομότερο δυνατό να τροποποιηθεί».
Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να θυματοποιηθούν «άνθρωποι που επένδυσαν στην παιδεία, απέκτησαν δικαιώματα και προσδοκίες, όπως οι συμβασιούχοι και όσοι έκαναν την προϋπηρεσιακή κατάρτιση».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από ένα διάλογο των εμπλεκομένων φορέων τελικά θα καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία πρέπει να έρθει το συντομότερο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185