Καλείται η ΟΕΛΜΕΚ να αντιδράσει για τον αδικαιολόγητο τερματισμό καταβολής οδοιπορικών


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*  

Το ΥΠΠ, με βάση την εγκύκλιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ημερομηνίας 04/10/14, έδωσε οδηγίες στους διευθυντές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης, όπως τερματιστεί η καταβολή εξόδων οδοιπορικών για μετακινούμενους εκπαιδευτικούς.

Προφανώς το ΥΠΠ να έχει ερμηνεύσει λανθασμένα την εν λόγω εγκύκλιο και αδικαιολόγητα έχει δώσει οδηγίες τόσο για τερματισμό, όσο και για τη μη παραχώρηση οδοιπορικών σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που προηγουμένως είχαν δικαίωμα λήψης οδοιπορικών.

Στη πιο πάνω αναφερθείσα εγκύκλιο αναφέρεται το εξής:

Δυνάμει του κανονισμού 38(4) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Οικονομικά Ωφελήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων)Κανονισμών του 1995 έως 2012(ΚΔΠ 175/95), προνοείται ότι «η μετάβαση υπαλλήλου από την κατοικία του στον τόπο εργασίας του δε θεωρείται υπηρεσιακό ταξίδι για σκοπούς καταβολής εξόδων οδοιπορικών»

Σύμφωνα όμως με τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο του 1969 έως 2004, Μέρος πρώτον Εισαγωγικαί Διατάξεις, Άρθρον 2, (Ερμηνεία), ότι τόπος εργασίας για ένα εκπαιδευτικό είναι:

«τόπος εργασίας» σημαίνει την πόλιν μετά των προαστίων αυτής, ως ταύτα θα καθορίζονται από καιρού εις καιρόν υπό της αρμόδιας αρχής, ή την κοινότητα ένθα ο εκπαιδευτικός λειτουργός ασκεί τα καθήκοντα του κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου απασχολήσεως του.

Σύμφωνα λοιπόν με την πιο πάνω σχετική νομοθεσία,  οποιαδήποτε απόσπαση ή μετάθεση ενός εκπαιδευτικού όπου ο εκπαιδευτικός ασκεί τα καθήκοντα του κατά το μικρότερο μέρος του συνολικού χρόνου της απασχολήσεως του δεν θεωρείται τόπος εργασίας του, επομένως αδικαιολόγητα του έχουν στερήσει την οποιαδήποτε καταβολή εξόδων οδοιπορικών.  

Εκ μέρους της  ΔΗΚΙ Καθηγητών, έχω θέσει προσωπικά το πιο θέμα  στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στις 4/12/14 και αποφασίστηκε όπως το όλο ζήτημα χειριστεί η Γραμματεία. Μεσολάβησε αρκετό χρονικό διάστημα και η ΔΗΚΙ έθεσε ξανά το ίδιο θέμα στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ στις 3/8/15.

Καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ όπως ενεργήσει με υπευθυνότητα για την αποκατάσταση της ανωτέρω αναφερόμενης αδικίας που πλήττει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και να αναθέσει άμεσα την υπόθεση σε νομικό σύμβουλο.

*Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών Αμμοχώστου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










112