Κραυγή αγωνίας των γονιών των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων και έκκληση για μείωση των διδάκτρων


Έκκληση για ίση μεταχείριση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων προς την πολιτεία απηύθυνε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων  Ιδιωτικών Σχολείω . Οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία Μέσης είναι φέτος 11.000, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 19% του συνολικού αριθμού των μαθητών Μέσης.  

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλλα Καμμίτση κάλεσε τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Παιδείας, Βουλή) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές  των ιδιωτικών σχολείων να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια.

Επίσης έστειλε μήνυμα  στο Υπουργείο Παιδείας ότι και στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν άποροι μαθητές (40) και οφείλει να τους μεταχειρίζεται όπως τους μαθητές των δημόσιων σχολείων. Η κ. Καμμίτση έφερε ως παράδειγμα  διάκρισης την επιχορήγηση του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή,  που στους άπορους μαθητές του δημοσίου παραχωρείται δωρεάν από τις σχολικές εφορείες. Οι άποροι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων τόνισε υποχρεώνονται να τους αγοράζουν και μετά να προσκομίζουν την απόδειξη για να πληρωθούν αργότερα. «Από τη στιγμή που είναι άποροι, πως θα βρουν χρήματα για την αγορά» διερωτήθηκε. Τέθηκε επίσης το θέμα της ανάγκης για αύξηση των λειτουργών του ΥΠΠ  που έχουν καθήκοντα σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

Η κ. Καμμίτση υπογράμμισε ότι οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων εξοικονομούν από την πολιτεία το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι ο κάθε μαθητής στο δημόσιο σχολείο κοστίζει στο κράτος 13.000 ευρώ  

Ταυτόχρονα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα δίδακτρα. «Έχουν μειωθεί γύρω στο 4-5%   όμως αναμέναμε ότι το ποσοστό θα ήταν περίπου το ίδιο της μείωσης των απολαβών των εργαζομένων που κυμαίνεται από 20%-30%»  σημείωσε και συνέχισε: «Οι μαθητές που ξεκίνησαν στα ιδιωτικά συνεχίζουν και στην ουσία οι γονείς τους είναι εγκλωβισμένοι» αφού τα παιδιά τους δεν είναι και τόσο εύκολο να μετεγγραφούν στα δημόσια σχολεία. Πολλοί από τους γονείς που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα έχουν κάνει συμφωνία με τα σχολεία να εξοφλήσουν μεταγενέστερα.    

Ενώ όμωοι μαθητές που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια στα ιδιωτικά συνεχίζουν σχεδόν υποχρεωτικά, ο αριθμός των μαθητών που έχουν εγγραφεί τη φετινή χρονιά στην Α τάξη Γυμνασίου  έχει μειωθεί στο 50%.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










194