Κυκλοφορησε ο τόμος «Η Κυρά της Λευκωσίας. Η Φανερωμένη και τα κειμήλιά της»


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, «στόχος της έκδοσης είναι να παρουσιάσει διαχρονικά την ιστορία και την προσφορά του ιερού ναού της Παναγίας Φανερωμένης, όχι μόνο στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, αλλά και στον τόπο γενικότερα».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «μέσα από τις σελίδες του καταλόγου γίνεται αναδρομή στην ιστορία και την αρχιτεκτονική και την τέχνη του ναού της Φανερωμένης, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».
Στην έκδοση «παρατίθενται επίσης τα νέα στοιχεία της έρευνας που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του ιερού ναού της Φανερωμένης».
Την έκδοση χαιρετίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Γιάννης Κυπρή και, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού Παναγίας Φανερωμένης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Λακούφης.
Ακολουθεί εκδοτικό σημείωμα της Λευκής Μιχαηλίδου, Διευθύντριας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος μια ιστορική εισαγωγή από τις πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του ναού μέχρι σήμερα, από τον καθηγητή Δημήτριο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, και για τη αρχιτεκτονική του υφιστάμενου ναού από τον Διομήδη Μυριανθέα, αρχιτέκτονα.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται αναλυτικά τα εκθέματα, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες και ταξινομημένα κατά χρονολογική σειρά.
Για την κάθε θεματική ενότητα προηγείται εισαγωγικό κείμενο και στο τέλος του καταλόγου παρατίθεται αναλυτική βιβλιογραφία.
Τα κείμενα των λημμάτων είναι ευσύνοπτα και κατανοητά για το ευρύ κοινό και τεκμηριώνονται με τη βασική βιβλιογραφία, όπου αυτή υπάρχει, ενώ το κάθε λήμμα συνοδεύει έγχρωμη φωτογραφία του αντικειμένου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων γράφτηκαν από τον Αρχαιολόγο και Εφορο Συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, τον Βυζαντινολόγο δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τον ιστορικό, ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα.
Τα λήμματα των αντικειμένων έχουν γραφτεί από τους Κώστα Γερασίμου, δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Ουρανία Περδίκη, Στυλιανό Περδίκη, καθηγητή Δημήτριο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, δρα Ιωάννα Χατζηκωστή, δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164