Κυπριακή ομάδα Ρομποτικής κατέλαβε την 22η θέση ανάμεσα σε 400 ομάδες στο Νέο Δελχί


Στη 13η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Διεξήχθη και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 13η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (http://www.wro2016india.org) όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε η Κυπριακή ομάδα «Cyprus EV3ERS», μετά την πρωτιά τους στην ανοικτή κατηγορία της Παγκύπριας Ολυμπιάδας Ρομποτικής που διεξήχθη τον Οκτώβριο στην Κύπρο.

Φέτος η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας από τις 25 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016. Σε αυτή, συμμετείχαν πέρα των 400 ομάδων των 2-3 ατόμων με συμμετέχοντες μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου από 51 χώρες από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτές και η ομάδα ‘Cyprus EV3ERS’ που αποτελείτο από τους μαθητές Δαίδαλο Κυπρή, Μάριο Χριστοφόρου καιτην προπονήτρια κ. Έρια Μακρίδου. Η ομάδα ‘Cyprus EV3ERS’ κατέλαβε την 22η θέση στην κατηγορία της. Το θέμα του φετινού παγκόσμιου διαγωνισμού είχε τίτλο «Rap the scrap» και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν και να αναπτύξουν καινοτόμες ρομποτικές λύσεις για τη διαχείριση, τη συλλογή και τη μείωση αποβλήτων. Η ομάδα μετά από έρευνα για τα σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, παρουσίασε συγκεκριμένη ρομποτική λύση, η οποία με τη χρήση έξυπνης εφαρμογής (smart application) στο κινητό μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη βέλτιστη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τις κατοικίες.

Συγκεκριμένα, η ρομποτική λύση που προτάθηκε αποτελείται από το φορτηγό συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών (ΣΑΥ) και το τμήμα διαχωρισμού. Το φορτηγό ΣΑΥ έχει την ευχέρεια να κινείται εντός της πόλης χωρίς οδηγό αφού έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης της διαδρομής και αποφυγής εμποδίων ενώ με τη χρήση εφαρμογής στο κινητό οι ιδιοκτήτες κατοικιών και εργοστασίων ενημερώνουν το φορτηγό εάν έχουν σκουπίδια και το ίδιο εντοπίζει την πιο σύντομη και αποτελεσματική διαδρομή για να τα συλλέξει αποφεύγοντας έτσι τις άσκοπες διαδρομές στην πόλη, εξοικονομώντας ενέργεια και χρόνο. Η διαλογή των υλικών πραγματοποιείται από μια δεύτερη ρομποτική κατασκευή η οποία αυτόματα αναγνωρίζει και διαχωρίζει τα υλικά σε ειδικούς χώρους για να είναι έτοιμα για ανακύκλωση.

Με την ανακύκλωση των υλικών αυτών και συγκεκριμένα της βιομάζας παράγεται ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για τη φωταγώγηση της πόλης αλλά και για την ηλεκτροδότηση του φορτηγού ΣΑΥ το οποίο φορτίζεται όταν σταθμεύσει -στον ειδικό χώρο. Στα πλαίσια του διαγωνισμού κατασκευάστηκαν και προγραμματίστηκαν οι ρομποτικές κατασκευές ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε η μακέτα για την προσομοίωση της ιδέας.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


147