Λουκαίδης: Προκλητικές οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδ. πανεπιστημίων


Επίσης εκτιμά ότι «στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπάρχει ένα ιδιαίτερα προβληματικό, στρεβλωτικό στοιχείο: ο κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας, μέσα από τον οποίο εκπορεύονται πολλές αδυναμίες σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Μια από αυτές, είπε, «είναι η στρέβλωση που αφορά το ύψος των διδάκτρων που καθορίζεται» και «γι’ αυτό επιβαλλόταν η ύπαρξη ενός πλαφόν που θα περιορίζει τη δυνατότητα των ιδιοκτητών των πανεπιστημίων να επιβάλλουν παράλογες αυθαίρετες, υπερβολικές αυξήσεις».

Αυτές τις εκτιμήσεις προέβη ο κ. Λουκαίδης σε συνάντηση του με τους εκπροσώπους των φοιτητικών ενώσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, Λευκωσίας, Φρέντερικ και Ευρωπαϊκού οι οποίοι του παρέδωσαν ψήφισμα με τις υπογραφές τριών χιλιάδων φοιτητών από τα τρία πανεπιστήμια για μείωση των διδάκτρων.

Πλαφόν στις αυξήσεις
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ είχε πρωτοστατήσει για τη ψήφιση της νομοθεσίας το 2010, μέσα από την οποία καθορίζεται πλαφόν στις αυξήσεις που επιβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και εξέφρασε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για περιορισμό των αυξήσεων των διδάκτρων στο επίπεδο που καθόρισε με διάταγμά του ο Υπουργός Παιδείας.
Εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συζητήσει «οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», ωστόσο είπε, «θα ήταν σοβαρό λάθος να εμπλέξουμε τα δύο θέματα, δηλαδή των όποιων αλλαγών θα επέλθουν στη θεσμική λειτουργία, με το ζήτημα του καθορισμού του ύψους των αυξήσεων στα δίδακτρα. Δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις όποιες αιτιάσεις που αφορούν ευρύτερα το θεσμικό πλαίσιο».

Τρεις χιλιάδες υπογραφές
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Φοιτητικών Ενώσεων, Αντώνης Ζαχαρίου, ανέφερε ότι κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες υπογραφές. «Δίνουμε στους ιδιοκτήτες των τριών πανεπιστημίων περίοδο έξι ημερών για να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας, δηλαδή να επιστρέψουν τα δίδακτρα στο περσινό επίπεδο. Αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα μας πιθανόν να προχωρήσουμε σε μαζική κινητοποίηση» ανέφερε.
Είπε επίσης ότι οι φοιτητές αναμένουν να καθοριστούν ξεχωριστές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων, όπως τους είχε λεχθεί.
Όπως αναφέρθηκε, τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο σπουδών και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ το χρόνο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










375