Μαγείρεψαν και …έφαγαν Κυπριακά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Η διατήρηση και η επιστροφή στα παραδοσιακά φαγητά και ποτά της Κύπρου, ήταν ο στόχος διήμερης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τη συνεργασία του Intercollege,του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής  και του Τμήματος Επισιτιστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου.  Προσήλκυσε δεκάδες ανθρώπους που δοκίμασαν εδέσματα μοναδικά, από συνταγές, που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά. Με τίτλο «Μαγειρεύω Κυπριακά», παιδιά και νέοι διαγωνίσθηκαν παρουσιάζοντας αυθεντικές παραδοσιακές  Κυπριακές γεύσεις.

«Η Κυπριακή κουζίνα συνδέεται άμεσα με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας», σχολίασε στο μήνυμα του για την εκδήλωση ο Υπουργός  Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Καδής, για να προσθέσει πως ο διαγωνισμός αναβιώνει γαστρονομικά επαγγέλματα και παραδοσιακές γεύσεις με εγχώρια προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. «Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι να εξοικειωθούν οι νέοι μας με τα υλικά, τις γεύσεις, τις μυρωδιές της Μεσογειακής διατροφής  και κατ΄ επέκταση της Κυπριακής κουζίνας  εκτιμώντας  την αξία  του υγιεινού σπιτικού φαγητού. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή χαρίζει υγεία και μακροζωία στον άνθρωπο», κατέληξε.

«Η υγιεινή διατροφή επανέρχεται σήμερα  στο προσκήνιο. Όλοι όσοι μετέχουν στον διαγωνισμό  είναι νικητές», επισήμανε  ο εκτελεστικός διευθυντής του Intercollege  δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, ενώ ο συντονιστής της διοργάνωσης καθηγητής Γιώργος Κυπριανού, αναφέρθηκε στη συμμετοχή  στον διαγωνισμό, παιδιών και νέων από όλη την Κύπρο αλλά και από την Ελλάδα.

Σε αυτή την τρίτη στη σειρά διοργάνωση, που τείνει πλέον να γίνει θεσμός, όσοι παραβρέθηκαν είχαν τη μοναδική ευκαιρία, να παρακολουθήσουν Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα λαογραφικού χορευτικού ομίλου Ψημολόφου, να ακούσουν το μουσικό σχήμα Μιχάλη Χ΄΄ Μιχαήλ με τη συμμετοχή της Βασιλικής Χ΄’ Αδάμου, να παρακολουθήσουν τη βραβευμένη κινηματογραφική ταινία – ρεπορτάζ του Πασχάλη Παπαπέτρου με θέμα «Η ελιά της Κύπρου» και  να ακούσουν τον Σοφοκλή Χατζησάββα, αρχαιολόγο και ερευνητή που αναφέρθηκε στην « ελιά και το ελαιόλαδο της Κύπρου». Για τις παραδοσιακές τροφές  της Κύπρου, μίλησε η διατροφολόγος Φωτεινή Λάππα. Στη διάρκεια του διαγωνισμού οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να παρακολουθούν από το CINE STUDIO ( του Πανεπιστημίου Λευκωσίας) τα παιδιά και τους νέους  να επεξηγούν μπροστά στις κάμερες  τι τα ενέπνευσε για να παρασκευάσουν τα πιάτα τους και ποια είναι τα όνειρά τους για το μέλλον. Δεν ήταν λίγοι αυτοί, που ανέφεραν ότι τις συνταγές τις έμαθαν από τις γιαγιάδες τους.

Οι τυχεροί  που παραβρέθηκαν σε αυτό το διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων και ποτών, γεύθηκαν  φαγητά, λουκουμάδες, παστέλι, μπουρέκια και άλλα εδέσματα , που παρασκευάζονταν εκείνη τη στιγμή και δοκίμασαν διάφορα είδη από λάδι και τυριά γνωστών Κυπριακών βιομηχανιών. Έγινε παρουσίαση Κυπριακών κοκτέιλ από το Τμήμα Διεύθυνσης Ξενοδοχειακών και Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και παρουσίαση  από τον Σύνδεσμο Γαστρονόμων  « Eurotoques»  «Μοντέρνα  Κυπριακή Κουζίνα» . Στη διάρκεια της εκδήλωσης οργανώθηκε Κυπριακή φιλοξενία – δεξίωση  από την εταιρία  « Sans Frontieres Catering». Επίσης προσφερόταν παγωτό σε διαφορετικές γεύσεις γνωστής Κυπριακής βιομηχανίας. Η είσοδος και η συμμετοχή του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν δωρεάν.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










122