Μαθήματα πρακτικής εφαρμογής της οικολογικής συνείδησης από μαθητές 5 Δημοτικών Σχολείων στη Βουλή


Μαθήματα οικολογίας και πρακτικής εφαρμογής της οικολογικής συνείδησης έδωσαν εκ νέου μαθητές πέντε Δημοτικών Σχολείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος που συνήλθε την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία για να δεχτεί τους μαθητές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας για πρόληψη των κλιματικών αλλαγών, «Ώρα της Γης». Η επίσκεψη  έγινε με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου και σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές των δημοτικών σχολείων παρουσίασαν τις θέσεις και τις δράσεις τους και υπέβαλαν ερωτήσεις προς τους βουλευτές, είπε πως για μια ακόμα φορά τα παιδιά ήταν ειλικρινή.
Πρόσθεσε ότι “εξηγήσαμε στα παιδιά ότι δανειστήκαμε τον πλανήτη από αυτά για να τους τον επιστρέψουμε καλύτερο” και ταυτόχρονα διατύπωσε επιφυλάξεις για τον πλανήτη που θα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.
Ο κ.  Αδάμου είπε ότι από τις παρουσιάσεις και τις ερωτήσεις των παιδιών φάνηκε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία στο πεδίο της αειφόρου ανάπτυξης και σχολιάζοντας φήμες για απάλειψη ή περιορισμών των διδακτικών ωρών των σχετικών μαθημάτων από τα ωρολόγια προγράμματα, είπε πως θα ήταν λάθος μια τέτοια απόφαση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία με στόχο την ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος, της ευαισθησίας για το περιβάλλον και ενίσχυση της προσπάθειας για δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ανέφερε επίσης πως οι βουλευτές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι μαθητές δημοτικών σχολείων κατείχαν θέματα όπως η εμπορία των ρύπων, η πρόληψη πυρκαγιών, η ανακύκλωση.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι αύριο είναι η παγκόσμια μέρα δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών για αυτό και σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος δέχθηκε πέντε δημοτικά σχολεία από Λευκωσία και Λεμεσό.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά όχι μόνο γνωρίζουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις αυτών στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων αλλά κατανοούν και την ανάγκη λήψης μέτρων. Πρόσθεσε  ότι εντυπωσιάστηκε από το γεγονός  ότι  ως μικροί μελλοντικοί πολίτες, οι μαθητές ανέλαβαν τις δικές τους ευθύνες εφαρμόζοντας δράσεις μέσα στο περιβάλλον του σχολείου τους.

“Οι μικροί μαθητές εκτός από λόγια έκαναν και πράξεις”, συνέχισε.
Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι οι παγκόσμιοι αλλά και οι ηγέτες της χώρας μας είναι μόνο λόγια στο θέμα αυτό.
Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αναφορικά με θέματα που αφορούν περιοχές προστασίας της φύσης διαπιστώθηκε στις κρατικές  υπηρεσίες εξακολουθεί επικρατεί η λογική και η πρακτική των σατραπειών που δεν επιτρέπουν την μεταφορά εξουσιών στις αρχές που επιβάλλεται για την εύρυθμη εφαρμογή του νόμου.
“Σε επίπεδο κυβερνητικής υπηρεσίας υπάρχουν τα στεγανά παρόλο που μας κυνηγάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόστιμο" πρόσθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180