Με δαπάνη της Αρχιεπισκοπής, σε εκκλησιαστική γη ανεγείρονται εστίες για άπορους φοιτητές στη Λεμεσό


Αρχιεπικοπος: Μπορούμε να κτίσουμε περίπου 200 εστίες

ΚΥΠΕ-  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσαν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, την ανέγερση σε γη που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, φοιτητικών εστιών αρχικά στη Λεμεσό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές εκείνους που είναι παντελώς αδύνατο να ανταποκριθούν οικονομικά στα απαράδεκτα υψηλά ενοίκια, όπως επισημάνθηκε, έτσι με πολύ λιγότερα χρήματα θα επιλυθεί το στεγαστικό θέμα που τους απασχολεί έντονα.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε το κτίσιμο εστιών για τους φτωχούς φοιτητές μας», ανταποκρινόμενοι άμεσα στην έκκληση του Υπουργού Παιδείας.
Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινήσουμε από τη Λεμεσό όπου ευτυχώς έχουμε γη κοντά σε Πανεπιστήμιο και μπορούμε να κτίσουμε περίπου 200 εστίες».
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «όπου οι ενορίες ή οι Μητροπόλεις έχουν οικόπεδα σε άλλες πόλεις κι ιδιαίτερα στη Λευκωσία, πρέπει να ετοιμάσουμε εστίες, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φτωχούς φοιτητές, που γι’ αυτούς είναι παντελώς αδύνατο να πληρώσουν τα ενοίκια που ζητά σήμερα η Κοινωνία μας, 600 και 700 ευρώ μηνιαίως, που είναι απαράδεκτο».
Αυτό, συνέχισε, έχει ως αποτέλεσμα,  «οι φτωχοί φοιτητές αναγκάζονται να μένουν σε τρώγλες, μια κατάσταση απαράδεκτη η οποία δεν μας τιμά καθόλου για αυτό και θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας κι ό,τι μπορούμε να κάνουμε ως Εκκλησία θα το πράξουμε, διότι το θεωρούμε υποχρέωσή μας».
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος «οι εστίες θα γίνουν σε εκκλησιαστική γη και θα έχουν όλες τις παρεμφερείς κοινόχρηστες υπηρεσίες, ενώ το ενοίκιό τους δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ μηνιαίως», επαναλαμβάνοντας ότι «όπου έχουμε οικόπεδα, θα ανεγείρουμε εστίες για να εξυπηρετήσουμε τον φτωχό φοιτητή, που δεν μπορεί να πληρώσει τα σημερινά ενοίκια».
Πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία του με τον Πολιτικό Μηχανικό τον παρακάλεσε, «να είναι μαζί με τους αρχιτέκτονες, ούτως ώστε μόλις τελειώσουν τα σχέδια, να έχει πλήρη γνώση της όλης υπόθεσης και να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή».
«Αν ήταν δυνατόν να είχαμε από χθες την άδεια θα ξεκινούσαμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος θα καταβάλει, όπως είπε, κάθε προσπάθεια οι εστίες στη Λεμεσό να ολοκληρωθούν εντός του 2020. Ανέφερε, επίσης, ότι  «μετά τη Λεμεσό, ευχαρίστως, θα κτίσουμε και στη Λευκωσία και οπουδήποτε αλλού παραστεί ανάγκη».
Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε ότι «η αγαστή συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους».
Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι σε συνάντηση πριν από ένα περίπου μήνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων ένα από τα αιτήματα που ετέθησαν αφορούσε τη στέγαση και τα υψηλά ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές, δίνοντας έμφαση στη Λεμεσό.
Πρόσθεσε ότι σε επίσης, πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα αυτό που απασχολεί τους φοιτητές «και ο Μακαριότατος χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο αίτημα».
«Την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μού είπε: κ. Υπουργέ, αυτό που μου είπες θα το κάνω πράξη, ξεκινώ αμέσως να κτίσω εστίες για τους φτωχούς φοιτητές στη Λεμεσό, Έχω τον χώρο, έχω την οικονομική άνεση να το κάνω και θα το κάνω», ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης.
 
Σημείωσε, κλείνοντας, ότι «ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα όταν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανταποκρίνεται άμεσα, παίρνει τον σφυγμό του φοιτητή και λέει θα κάνω εστίες για τους φτωχούς, που θα είναι σε πολύ χαμηλό κόστος».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


913