Mε τη Σαμία του Μενάδρου, ο ΘΟΚ στο φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου


Η συστηματική συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ήταν και παραμένει πάγια θέση του Οργανισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Ωστόσο, οι δραματικές συνθήκες που διανύει η Κύπρος τη φετινή χρονιά, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Θ.Ο.Κ. σε ένα σοβαρό προβληματισμό για την συμμετοχή ή μη στο κορυφαίο αυτό γεγονός. Παρά την αρχική σοβαρή επιφύλαξη, η δεδηλωμένη πολιτική, οικονομική και ηθική στήριξη της συντεταγμένης πολιτείας και συνακόλουθα, οι επιτυχημένες προσπάθειες του ΘΟΚ να μειώσει το κόστος μετάβασής του στο Φεστιβάλ με την προσέλκυση χορηγών, οδήγησαν το Δ. Σ. στην λήψη της οριστικής απόφασης για συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ στις 19 και 20 Ιουλίου με την Σαμία του Μενάδρου. 

Στη Σαμία των Γιάννη Βαρβέρη και Εύη Γαβριηλίδη, που στην πρώτη της εμφάνιση στο αργολικό θέατρο το 1993 κέρδισε επάξια τον τίτλο ως μια από τις δέκα καλύτερες παραγωγές στην ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, πρωταγωνιστούν και πάλι οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης και Σταύρος Λούρας, με τη Στέλα Φυρογένη στον ομώνυμο ρόλο. 

Ο ΘΟΚ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον ΟΠΑΠ Κύπρου για τη γενναιόδωρη χορηγία του και να απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες και οργανισμούς να ενισχύσουν την προσπάθεια του κρατικού θεάτρου να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Σαμία είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα έργα του αρχαίου συγγραφέα της Νέας Κωμωδίας Μενάνδρου. Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, το έργο πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί ανάμεσα σε δύο οικογένειες ένα εξώγαμο παιδί.  Η παράσταση είναι τοποθετημένη στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, και ο συνδυασμός της πρωτότυπης μετάφρασης του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, της μουσικής και του χορού προσφέρουν ένα ευχάριστο θέαμα.

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης

Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νάγια Αναστασίαδου

Βοηθός Χορογράφου: Στέλλα Κρούσκα

Βοηθός Σκηνογράφου: Κρίστυ Πολυδώρου

Διδασκαλία Τραγουδιών: Μάρω Σκορδή

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Αλκίνοος Ιωαννίδης (Μοσχίων), Στέλα Φυρογένη (Χρυσίς), Σπύρος Σταυρινίδης (Παρμένων), Κώστας Δημητρίου (Δημέας), Δημήτρης Αντωνίου (Νικήρατος), Σταύρος Λούρας (Μάγειρος), Προκόπης Αγαθοκλέους (Περαστικός), Θέα Χριστοδουλίδου (Τροφός), Νιόβη Χαραλάμπους (Πλαγγόνα), Άννα Γιαγκιώζη (Μητέρα Πλαγγόνας)

Χορός:

Νεοκλής Νεοκλέους, Σώτος Σταυράκης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη, Άντρη Κυριάκου, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169