Με την Τιτίνα Λοϊζίδου άρχισε η νέα σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Μια σημαντική και συγκινητική εκδήλωση με κύρια ομιλήτρια την κα Τιτίνα Λοϊζίδου πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία κατακλύστηκε από κόσμο. Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας σειράς διαλέξεων που διοργανώνουν το Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου από κοινού με το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας, με τίτλο «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα». H νέα σειρά διαλέξεων στοχεύει να δώσει το λόγο σε ανθρώπους, που με την απόφασή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με ένδικα μέσα συνέβαλαν σημαντικά στην εμπέδωση και στην έμπρακτη κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Η διάλεξη της κυρίας Τιτίνας Λοϊζίδου ήταν η πρώτη του πρώτου κύκλου διαλέξεων, με θεματική «οι άνθρωποι πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις», η οποία, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δίνει το λόγο σε ανθρώπους, οι οποίοι, σε εξ’ ίσου δύσκολες και ενδεχομένως και ανέλπιδες για τις προσδοκίες τους εποχές, άνοιξαν δρόμους, έδωσαν ελπίδα και συνέβαλαν σημαντικά στην καθιέρωση σημαντικών αρχών στα διεθνή νομικά δρώμενα. 

Η Τιτίνα Λοϊζίδου, σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση, σε λιτό, μεστό και αυθεντικό λόγο μίλησε από καρδιάς για το τι σήμαινε και σημαίνει γι’ αυτήν η Κερύνεια,  το σπίτι και η περιουσία της ως κομμάτι του εαυτού και της ταυτότητας της, βοήθησε με τον πλέον εξαίρετο τρόπο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Μίλησε για το πως ξεκίνησε η ιδέα για τη νομική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της μετά τη συμμετοχή της στην πρωτοποριακή κίνηση «Οι γυναίκες επιστρέφουν», αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη των πραγμάτων και ανέλυσε πρώτιστα το τι σήμαιναν για την ίδια οι διάφορες κρίσιμες φάσεις από τις οποίες πέρασε η υπόθεσή της μέχρι την επιτυχή δικαστική κατάληξή της, χωρίς να παραλείπει την εκκρεμούσα ημιτελή εκτέλεση της απόφασης. Τα σημαντικότερα νομικά ζητήματα, για τα οποία η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου έχει μείνει στα νομικά χρονικά ως μια απόφαση ορόσημο, ανέπτυξε, με εξ’ ίσου απλό και μεστό λόγο, ο δικηγόρος της υπόθεσης Αχιλλέας Δημητριάδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής και η Αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέδειξε τη σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου και τις σημερινές προκλήσεις. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και συνεχάρη τους επιστημονικούς υπεύθυνους της σειράς διαλέξεων για την πρωτοβουλία τους: τον Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη από το Τμήμα Νομικής και την Επίκουρη Καθηγήτρια και κάτοχο Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001) Kαλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου από το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Eπιστημών. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Ανδρέας Καπαρδής χαιρέτησε τη συνεισφορά του Τμήματός Νομικής στην κοινωνία καθώς και την πρωτοβουλία συνεργασίας των δύο Τμημάτων. H Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη σημασία της συνεργασίας με το Κέντρο της Βενετίας. H Τιτίνα Λοϊζίδου  ευχαρίστησε τους διοργανωτές, οι οποίοι με την πρωτοβουλία τους αναδεικνύουν τη διαχρονική σημασία της προστασίας και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο αναγκαία σε περιόδους κρίσης, και αφιέρωσε τη διάλεξή της στις φοιτήτριες και στους φοιτητές των Τμημάτων Νομικής και Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168