ΜΕΤΩΠΟ Φοιτητών ΗΒ: Το British Council προκαλεί διοργανώνοντας εκδήλωση στα κατεχόμενα!


«Σε συνεργασία με το εν λόγω παράρτημα του ιδρύματος στα κατεχόμενα, για πρώτη φορά στα χρονικά, διοργανώνεται ξεχωριστή έκθεση βρετανικών πανεπιστημίων σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Η έκθεση είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 6 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Golden Tulip», με την συμμετοχή 32 πανεπιστημίων, ενώ η αντίστοιχη, καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που γίνεται στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Νοέμβριου στο Hilton της Λευκωσίας.
Καταδικάζουμε σθεναρά το συγκεκριμένο γεγονός, αφού χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι συντηρούν οικονομικά το British Council, λόγω των απαιτούμενων εξετάσεων για εισδοχή σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά δεν μας εκπλήσσει καθόλου η συγκεκριμένη ενέργεια αφού τα τελευταία χρόνια η τουρκική προπαγάνδα στο Ηνωμένο Βασίλειο οργιάζει. Για άλλη μια φορά οι Βρετανοί, συνεχίζοντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και διαχωρίζοντας τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγνοούν προκλητικά τα ψηφίσματα 541/1983 των Ηνωμένων Εθνών και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας λειτουργώντας το λεγόμενο «Γραφείο Βόρειας Κύπρου» και αναγνωρίζοντας άμεσα αυτή τη φορά την υπόσταση του ψευδοκράτους. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού παρόμοιες προσπάθειες προωθούνται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, πέρσι τον Νοέμβριο το πανεπιστήμιο του Έσσεξ, διοργάνωνε χειμερινά σεμινάρια στις κατεχόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα την οργή και αντίδραση τόσο των φοιτητών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου όσο και διάφορων Κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΜΕΤΩΠΟΥ, τα οποία με πείσμα και επιμονή κατάφεραν να μεταθέσουν τα χειμερινά σεμινάρια στην Βιέννη.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση ως Κίνημα, δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και των Τουρκοκυπρίων στην εκπαίδευση εφόσον αυτό γίνεται διαμέσου της μοναδικής και διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας στο νησί, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι «Έλληνες Κύπριοι», επίσημοι αντιπρόσωποι των Βρετανικών πανεπιστημίων καθώς και υποψήφιοι φοιτητές δήλωσαν συμμετοχή ή προτίθενται να παραστούν στην εν λόγω εκδήλωση.
Ως ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε και εντός του λιγοστού χρόνου μέχρι την ημέρα της εκδήλωσης, με σκοπό την ακύρωση αυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη συντάξει και αποστείλει επιστολή τόσο στο British Council όσο και στα 32 πανεπιστήμια που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Στις επιστολές τονίζεται ότι όχι μόνο οι πράξεις των εν λόγω ιδρυμάτων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά προσβάλλουν επίσης το αίσθημα του λαού μας και κυρίως των Ελλήνων Κυπρίων φοιτητών που κυριολεκτικά αιμοδοτούν τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα έχουμε προβεί σε ενημέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ήδη η ιστοσελίδα «Sigma Live» έχει προβεί σε σχετική δημοσίευση. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία του Κινήματός μας με άλλες φοιτητικές παρατάξεις σε Κύπρο και Αγγλία ούτως ώστε και αυτές με τη σειρά τους να στηρίξουν το όλο εγχείρημα. Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις τυχόν επιπτώσεις, σε περίπτωση μη απόσυρσης τους από την έκθεση, αφού η πραγματοποίηση είναι φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τόσο την ΕΦΕΚ ΗΒ, όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις να ακολουθήσουν τα βήματα μας και να αντιδράσουν στην επαίσχυντη αυτή απόφαση, ούτως ώστε να υπάρξει μια μαζική αντίδραση για καλύτερες πιθανότητες επίτευξης του σκοπού μας. Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού, τα κόμματα, οργανωμένα σύνολα και τους απλούς φοιτητές να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Οι τουρκοβρετανικές προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους πρέπει να λάβουν μία ηχηρή απάντηση. Το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να ανεχθεί την υποβάθμιση του κράτους μας σε ισότιμο κρατίδιο με το έκτρωμα του βορρά. Το καθήκον μας καλεί, ήρθε η στιγμή να θέσουμε τέρμα στην ανοχή και να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε»!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143