ΜΕΤΩΠΟ HB: Απογοήτευση για την αναστολή λειτουργίας του Μετσόβειου και Καποδιστριακού


Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ην. Βασιλείου με ανακοίνωσή του εκφράζει την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις που αφορούν δύο ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Αναφέρει στην ανακοίνωση του:

 «Με χθεσινή απόφαση των Συγκλήτων των δύο ιδρυμάτων (23/09/2013), η λειτουργία τους αναστέλλεται λόγω της αδυναμίας τους να λειτουργήσουν, εξαιτίας του σχεδίου διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επέκτεινε και στα δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Αντιλαμβανόμαστε πως η χείριστη οικονομική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει στη χώρα πολλές επιλογές, ωστόσο θεωρούμε καταδικαστέα την τυφλή και βιαστική εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τρόικα ιδίως όταν αυτά πλήττουν δημόσια αγαθά όπως η παιδεία. Επιπλέον οι εξελίξεις αυτές πετυχαίνουν καίριο πλήγμα στα τελευταία ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας που απέμειναν στο Ελληνικό κράτος, το οποίο δυστυχώς πλέον έχει υποβαθμίσει τα πάντα σε αριθμούς και χρήμα. Όταν οι κρατικοί χειρισμοί φέρνουν τέτοια αποτελέσματα, τότε οι όποιες συζητήσεις για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και οι διακηρύξεις για επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δευτερεύουσας σημασίας. Τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς και/ή παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλωθι για κινήσεις που μακροπρόθεσμα θα εξαφανίσουν από το χάρτη τη δημόσια παιδεία.

Ελπίζουμε ειλικρινά πως η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και η Κυπριακή κυβέρνηση να αντιληφθούν πως πέρα από την επίλυση μαθηματικών πράξεων, έχουν την ευθύνη για προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και δημοσίων αγαθών τα οποία εξασφαλίζονται άλλωστε με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Για κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Στην περίπτωση της Κύπρου το πρόσφατο παρελθόν δυστυχώς καταδεικνύει πως τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τείνουν να λειτουργούν αυθαίρετα, άνευ κατάλληλης προετοιμασίας, βιαστικά και με απώτερο στόχο τη νίκη στον πόλεμο των εντυπώσεων αντί του δημοσίου συμφέροντος. Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι οφείλουν - μετά από κατάλληλη προετοιμασία - να εξαντλήσουν όλες τις εναλλακτικές επιλογές προτού καταλήξουν στην τυφλή εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως οι δανειστές μας ενδιαφέρονται για το στόχο και ελάχιστα για τον τρόπο που αυτός θα επιτευχθεί. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες στην εφαρμογή του μνημονίου. Τα λουκέτα δεν είναι λύση.

Τέλος εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εκατοντάδες Κύπριους φοιτητές που φοιτούν στα δύο ιδρύματα-σύμβολα της πνευματικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Ευχόμαστε η Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις ούτως ώστε η λειτουργία τους να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό. Εάν η κατάσταση χειροτερέψει το κόστος, πνευματικό και οικονομικό, για τους υφιστάμενους Κύπριους φοιτητές αλλά και τους μελλοντικούς θα είναι δυσβάσταχτο».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189