Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Γ. Δημοσθένους για τα Χριστούγεννα


Αυτό το όραμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της πανανθρώπινης αγάπης, παραμένει και σήμερα άπιαστο, παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει σημειώσει τεράστια άλματα προόδου. Η εξέλιξη και η ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα δε συμβαδίζουν, δυστυχώς, με την ανάπτυξη της ανθρωπιάς και της καλοσύνης, της ισότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που ευαγγελίζεται ο νεογέννητος Χριστός.

Με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη μας γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα μέσα σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και στέρησης.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι συνάνθρωποί μας σκοτώνονται καθημερινά σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπου το «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία», παραμένει ακόμα ένα ασύλληπτο όνειρο.

Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την πατρίδα μας Κύπρο, για 37η χρονιά, υπό τουρκική κατοχή. Χιλιάδες συμπατριώτες μας γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου στην προσφυγιά, μακριά από τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις τους, ενώ συνεχίζεται ακόμα το δράμα των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων μας,

 

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Γιορτάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα, αντλούμε θάρρος, πίστη, ελπίδα και δύναμη από τα μηνύματα της γέννησης του Χριστού και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ας γιορτάσουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου ανοίγοντας τις καρδιές μας στην αγάπη, την καλοσύνη, την αλληλεγγύη που τόση ανάγκη την έχουν οι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν και πονούν. Αυτές τις αρχές και αξίες οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές. Αρχές και αξίες που θέλουμε να καλλιεργούμε στα πλαίσια του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε. Τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ηθικές αξίες όπως αλληλοσεβασμός, κατανόηση, αλληλοβοήθεια, ανοχή και αγάπη.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ενδυναμώσουμε μέσα μας την πίστη και την ελπίδα για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Το φως της αγάπης και της ελπίδας που σκορπίζει παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού, ας ευχηθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να μπορέσει να διαλύσει το σκοτάδι του μίσους και του πολέμου και να φέρει στη γη την πολυπόθητη ειρήνη. Μια ειρήνη που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα ανοίξει το δρόμο της λύτρωσης, της επιστροφής και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά, χαρούμενα κι ευτυχισμένα !

Γιώργος Δημοσθένους

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228