Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΕΞ και ΤΕΠΑΚ


ΚΥΠΕ- Στην προώθηση της διεθνούς εικόνας της Κύπρου, στην πολιτιστική διπλωματία και στην διεθνή πτυχής της Ναυτιλίας, θα επικεντρωθεί το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 
Κατά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως μέσα από αυτή τη συνεργασία επιδιώκεται να ανατραπεί το φαινόμενο, «να αξιοποιούνται τα Πανεπιστήμια και οι Ακαδημαϊκοί μας σε διεθνές επίπεδο και να μην το κάνουμε εμείς στην Κύπρο» και διαμήνυσε πως δεν πρόκειται για μια τυπική, αλλά μια ουσιαστική συνεργασία.
 
«Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού, των δράσεων του Πανεπιστημίου σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως τη διεθνή εικόνα της Κύπρου, την πολιτιστική διπλωματία, τις διεθνείς πτυχές που αφορούν την ναυτιλία», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε το έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας ότι «έχει καταφέρει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τα ακαδημαϊκά δεδομένα, να αναγνωριστεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό οφείλεται στο Συμβούλιο, στο Ακαδημαϊκό προσωπικό, στο Διοικητικό προσωπικό, στους ίδιους τους φοιτητές».
 
«Είναι κάτι για το οποίο, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις δράσεις σας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχεδιασμούς ανάπτυξης της εκπαιδευτικής διπλωματίας, κάτι που, όπως είπε, διαχρονικά αξιοποιούν άλλες χώρες, «άλλα εμείς καθυστερήσαμε να προωθήσουμε».
 
«Στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και με το Υπουργείο Οικονομικών, επεξεργαζόμαστε αυτήν την περίοδο να αναπτύξουμε την έννοια της εκπαιδευτικής διπλωματίας», ανέφερε και σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική πρόταση των εμπλεκόμενων Υπουργείων, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
«Υπάρχει και μια προγραμματισμένη συνάντηση στις 4 Ιουνίου με το Συμβούλιο των Πρυτάνεων, ακριβώς για να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε πως σήμερα θεσμοθετείται μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο, η οποία θα υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, παροχή συμβουλευτικών,  επιστημονικών υπηρεσιών, κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις  και άσκηση φοιτητών.
 
«Η τεχνογνωσία του πανεπιστημίου, σε διάφορους ερευνητικούς τομείς, είναι στη διάθεσή της πολιτείας και της κοινωνίας και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των πολιτών», ανέφερε και πρόσθεσε πως η συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, διανοίγει προοπτικές για ανάδειξη της χώρας μας σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Πανίκος Φιλίππου, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ των δυο μερών, θα σημάνει την απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με πολλαπλάσια οφέλη για τη χώρα μας.
 
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά, «με φάρο τους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου και με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον» και ότι η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών, μελών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεται στη διάθεσή του Υπουργείου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118