Μόνο η Αγάπη μπορεί


ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Για να γράψω αυτό το άρθρο, πολλά πράγματα στριφογύριζαν στο μυαλό μου.  Ούτε ο ίδιος δεν έχω κατασταλάξει από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω. Τι να γράψω και τι να αφήσω; Είναι τόσες πολλές οι σκέψεις για τα γεγονότα, που τρέχουν με ταχύτητα φωτός, που είναι δύσκολο να μπορείς να συλλαμβάνεις και να τα αφομοιώνεις όλα.

          Τα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα μας βομβαρδίζουν καθημερινά με χιλιάδες ειδήσεις, που ως επί το πλείστον αφορούν την κακή πλευρά της ανθρώπινης φύσης με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για ολόκληρο τον πλανήτη.

          Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η επιβολή δια της βίας των συμφερόντων αλλά και των πεποιθήσεων, κυρίως πολιτικών και θρησκευτικών, μεμονωμένων, αλλά και συνασπισμών κρατών καθώς και διαφόρων ομάδων σε αντίπαλα στρατόπεδα ή και ομάδες πληθυσμού.

          Δυστυχώς η βία έχει ξεφύγει από κάθε όριο ανοχής και τραυματίζει θανάσιμα την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Οι εστίες τέτοιων συγκρούσεων αλλά και συμπεριφορών αγκαλιάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.  Από την Αφρική μέχρι την Ασία.  Χιλιάδες οι νεκροί, οι ακρωτηριασμένοι, οι βιασθέντες, οι πρόσφυγες. Οι εκτελεστές διαπράττουν τα αποτρόπαια εγκλήματα τους, χωρίς ίχνος αναστολής.  Οι ψυχές τους έχουν πλημυρίσει από μίσος, κακία, βαναυσότητα.  Δεν διστάζουν να αποτελειώσουν κάθε υποψήφιο θύμα τους με όπλο, μαχαίρι ή και με ένα ρόπαλο, όπως στην περίπτωση της γερμανίδας ηρωίδας, τουρκικής καταγωγής φοιτήτριας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, Τουγκτσέ Αλμαιράκ, η οποία βρήκε φρικτό θάνατο στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί κάποια κορίτσια, που δέχτηκαν επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση από νεαρούς συνομήλικούς τους. 

          Το παράδειγμα της νεαρής τουρκάλας στην καταγωγή αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.΄Ολους εμάς που αδιαφορούμε όταν κλείνουμε τα μάτια και τα’ αυτιά μας σε τέτοια περιστατικά ή ακόμη σε ηπιότερα περιστατικά, όπως όταν κλέβουν το γείτονα μας κι’ εμείς αδιαφορούμε, φοβούμενοι μήπως   έχουμε κάποια συνέπεια εις βάρος μας. Η ηρωίδα φοιτήτρια όμως δεν φοβήθηκε.  ΄Υψωσε το ανάστημά της και τα έβαλε με τους νεαρούς εγκληματίες για να προστατεύσει κάποιους άγνωστους συνομήλικους της.  Η πράξη της αποτελεί κι’ ένα ισχυρό μαστίγωμα  για όλους εμάς που φοβόμαστε να μιλήσουμε ή να τα βάλουμε με ανήθικα άτομα, που εκμεταλλεύονται απλούς συνανθρώπους τους ή καταδυναστεύουν το κράτος. Αιωνία της η μνήμη και ο Θεός ας την ευλογεί.

          Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση δυστυχώς έχει πλήξει βάναυσα πολλούς συμπολίτες μας, σε μεγάλο βαθμό.  Μέλημα όλων μας και πρώτη μας έγνοια θα πρέπει να είναι να

μην λείψει από κανένα σπίτι ένα πιάτο ξεστό φαγητό κι ένα  παιχνίδι για τα παιδιά που περιμένουν με τόση λαχτάρα τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, γιατί τα αθώα αυτά πλασματάκια δεν καταλαβαίνουν, ούτε από τρόικες, ούτε από φαγάνες, τράπεζες, τραπεζίτες και πολλούς άλλους απατεώνες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εμπόρους κτλ.

          Το πιο σημαντικό όμως, το οποίο καλούμαστε όλοι να προσφέρουμε με αξόδευτο τρόπο είναι η αγάπη προς τον πλησίον μας.  Ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει και με πολύ λίγα αγαθά, όπως ζήσαμε και μεγαλώσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι στα παιδικά μας χρόνια. Αυτό όμως που γεμίζει τις ψυχές όλων μας τούτες τις Άγιες Μέρες είναι μόνο ένα πράγμα, η Αγάπη και τίποτε άλλο.

          Η Αγάπη, πρέπει να είναι ουσιαστική, πραγματική, αληθινή, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς υστεροβουλία. Να δοθεί απλόχερα σ’ όλους όσους την έχουν ανάγκη. Σ’ αυτούς που είναι μόνοι. Σ’ αυτούς που υποφέρουν στο κρεβάτι του πόνου. Σ’ αυτούς που επιζητούν μια αγκαλιά, ένα καλό λόγο.

          Ο Πανάγαθος Θεός έστειλε στη γη τον Υιό Του για ένα και μόνο σκοπό.  Να φέρει την Αγάπη και την Ειρήνη στον κόσμο. Δυστυχώς όμως οι δυνάμεις του κακού, του μίσους, του φανατισμού, δεν λένε να τα βάλουν κάτω.  Απ’ εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός μας πόσο βαθειά μέσα μας έχουμε βάλει την αγάπη για να μας προστατεύει από τις όποιες μορφές κακού.

          Πάντως ένα μόνο είναι σίγουρο.  Μόνο η Αγάπη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο.

Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος, με αγάπη, υγεία, ευτυχία σ’ όλο τον κόσμο και εύχομαι το 2015, να φέρει την πολυπόθητη λευτεριά στην σκλαβωμένη μας πατρίδα και να ανατείλουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από τα προβλήματα, που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.

*Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ Λακατάμιας

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter17