Μπορούμε να κτίσουμε τα συντρίμμια του χθες


 «Η αποτυχία ποτέ δεν θα με καταβάλει αν η απόφασή μου να επιτύχω είναι αρκετά ισχυρή»

(Από το βιβλίο «Ο Μεγαλύτερος Πωλητής στον Κόσμο»).

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΗΛΙΑ*

Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε ένα από τους χειρότερους σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία της. Σε αυτές της δύσκολες ώρες για τον τόπο μας πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία στην οποία ζούμε, είναι αυτή που θα μας δώσει τα εφόδια για μια νέα αρχή στη ζωή μας, μια νέα κουλτούρα και κυρίως, νέα νοοτροπία στον τόπο μας.

Η κοινωνία και ο λαός πρέπει να κατανοήσει ότι η κρίση στην οικονομία είναι αλληλένδετη με την κρίση στην κοινωνία μας. Πρέπει να καταφέρουμε να συνδέσουμε την κρίση με ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα, που στην τελική εξέταση θα το περάσουμε αλλά, σίγουρα, περισσότερη σημασία έχει η κατανόηση του προβλήματος, η λύση που θα δώσουμε, παρά ο βαθμός που θα εξασφαλίσουμε. Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παρά πολλές, όμως πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Παίρνοντας τα θετικά και τα αρνητικά που αφήνει πίσω της μια κρίση, δημιουργούνται πολύ δυνατοί χαρακτήρες, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις του μέλλοντος.

Η αλλαγή κουλτούρας, η αλλαγή τρόπου σκέψης και ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά  που πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον με καλύτερες προοπτικές, ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα μέλλον, όπως ο καθένας μας ονειρεύεται. Οι προοπτικές της κοινωνίας μας για την συγκεκριμένη περίοδο είναι πολύ δύσκολες, καθώς είναι ευρέως γνωστά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στον τόπο και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους.

Θα πρέπει να επενδύσουμε  σε τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούν να μας επιφέρουν την ανάπτυξη που επιζητούμε. Όμως, η ανάπτυξη σε καμία των περιπτώσεων δεν έρχεται από μόνη της, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλείας, τεράστιας αφοσίωσης και πρέπει να είναι ο κυριότερος στόχος και σκοπός του καθενός μας. Μια οικονομία δύσκολα κτίζεται, όμως πολύ εύκολα γκρεμίζεται. Το καλά εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό του τόπου μας θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων ιδεών και ως εκ τούτου, το άνοιγμα νέων προοπτικών για την οικονομία.

Η οικονομία του τόπου μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η αλλαγή νοοτροπίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Χωρίς την υπέρβαση του καθενός και την αλλαγή της συλλογικής νοοτροπίας, οι πιθανότητες να βγει η Κυπριακή κοινωνία από την κρίση μειώνονται σημαντικά. Μόνο μια δομική αλλαγή νοοτροπίας και πνεύματος, συν βεβαίως τις εφικτές και λογικές αλλαγές των δομών του κράτους και της οικονομίας, μπορεί να δώσει την νέα ελπίδα και δυναμική που χρειάζεται η Κύπρος. Καλούμαστε, όλοι μας να βρούμε λύσεις και όχι να μένουμε προσκολλημένοι σε προβλήματα, και αδιέξοδα του παρελθόντος.

Η αλλαγή πρέπει να επέλθει το συντομότερο. Αλλαγή στον τρόπο σκέψης, αλλαγή στην κουλτούρα, στη νοοτροπία, στα μυαλά μας .Έχουμε σίγουρα τις δυνατότητες ως κοινωνία να το πράξουμε, αλλά αυτή η υπέρβαση θέλει θάρρος και χρόνο. Μονό τότε μπορούμε να ελπίζουμε για ένα πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

*Γενικός  Οργανωτικός,  Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210