Μπροστά στην υπό εξέλιξη γενοκτονία στο Κουρδιστάν


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Η φωτογραφία μιας σκοτωμένης αλεπούς, δικαίως προκάλεσε οργή στην Κύπρο. Η εξόντωση εκατοντάδων ανθρώπων και η εξευτελιστική μεταχείριση εκατομμυρίων, εξοργίζει κάθε άνθρωπο με συνείδηση. Σήμερα, εκατομμύρια Κούρδοι με καταβολές στον Όμηρο και πριν (αρχαίοι Καρδούχοι), βρίσκονται υπό δίωξη. Εκατοντάδες δολοφονήθηκαν και χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τις πανάρχαιες κοιτίδες διαβίωσή τους. Στην Κύπρο μια αριστεροδέξια νομενκλατούρα φιλτράρει την ευαισθησία της μέσω διαφόρων προφάσεων π.χ. «οι Κούρδοι διέπραξαν εγκλήματα σε άλλους», «έλαβαν μέρος στην εισβολή», «Κούρδοι περιλαμβάνονται στους έποικους στα κατεχόμενα»… Η όποια πραγματικότητα υπάρχει στα πιο πάνω, πρέπει να αξιολογηθεί στις εκάστοτε συνθήκες. Όμως, η ουσία σήμερα είναι το έγκλημα ενώπιον μας. Όσοι καταδικάζουν την αρμενική γενοκτονία, το ολοκαύτωμα των Εβραίων και άλλα εγκλήματα που συντελέστηκαν,  δεν μπορεί να προφασίζονται προσκόμματα στην προσπάθεια να  αποτρέψουμε επανάληψή τους.

Σήμερα στην Τουρκία εξελίσσεται ένα έγκλημα από το καθεστώς Ερντογάν που Ε/κ πολιτικοί άλλοτε θαύμαζαν. Άλλης απόχρωσης Ε/κ πολιτικοί κατόπιν επίσκεψης διαπίστωσαν πρόσφατα τις καλές του προθέσεις για «λύση» στην Κύπρο! Οι ίδιοι που στις εκλογές για να στρέψουν αλλού το επίκεντρο της συζήτησης αντί στα κομματικά τους, ανέδειξαν μέγιστο πολιτικό ζήτημα το ΕΛΑΜ. Δεν τρέφω καμιά συμπάθεια στο ΕΛΑΜ, αλλά όποιος εξανίσταται με τις μιλιταριστικές του τάσεις, δεν ανέχεται το τουρκικό έγκλημα επειδή έτσι … διατηρείται το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Η αριστεροδέξια νομενκλατούρα φαντάστηκε τον Ερντογάν ειρηνιστή, δημοκρατικό και ανθρωπιστή, αλλά είναι αδίσταχτος και εγκληματίας. Αντί να αναγνωριστεί η πραγματικότητα, «καταπίνουν» τα εγκλήματα χάριν των ... διαπραγματεύσεων για λύση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) συγκεντρώνει  Κούρδους και άλλους, αποτελώντας τη μοναδική φωνή ενάντια στον Ερντογάν. Η ηγεσία του HDP βρίσκεται στο  στόχαστρο και στις 20 Μαΐου 2016 αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας 53 βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος. Όπως το 1994 το στρατοκρατικό κεμαλικό καθεστώς, οι κατηγορίες είναι σήμερα ίδιες, με πολυετείς ποινές φυλάκισης: «τρομοκρατική προπαγάνδα», «συνεργασία με εγκληματίες», «προσβολή του Προέδρου». Παρεμπιπτόντως, σήμερα στις κατηγορίες περιλαμβάνονται και οι επιθέσεις που το Ισλ. Κράτος διέπραξε κατά των Κούρδων εντός Τουρκίας! Το 1994, Κούρδοι βουλευτές (ανάμεσα τους μια γυναίκα) σύρθηκαν κυριολεκτικά από τους στρατοφύλακες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και φυλακίστηκαν για να ακολουθήσει μαζική στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στον Κουρδικό πληθυσμό με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και 1.5 εκατομμύριο εκτοπισμένους. Εάν επιτευχθεί πάλι ο «αποκεφαλισμός» των βουλευτών, όσα έγιναν πρόσφατα σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις» όπου  βομβάρδιζαν με ελικόπτερα τους Κούρδους που έσκαβαν χαντάκια, θα φαντάζουν σταγόνα σε όσα θα ακολουθήσουν.

Οι εκκλήσεις προς την Ευρ. Επιτροπή, περιλαμβανομένης δικής μου παράθεσης στοιχείων για εν ψυχρώ δολοφονίες από σώματα ασφαλείας (!) τριών ακτιβιστριών γυναικών/στελεχών (κουρδικής καταγωγής) του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), που βρέθηκαν διάτρητες από σφαίρες και σημάδια βασανιστηρίων στα πρόσωπα, δεν απέτρεψαν το υπό εξέλιξη τουρκικό έγκλημα. Tις προάλλες με εκπροσώπους του HDP αποφασίσαμε τρόπους αντίδρασης στον επιδιωκόμενο «αποκεφαλισμό» με απώτερο να αποτρέψουμε, βάσει της εμπειρίας του 1994, τον πλήρη και ανοιχτό στρατιωτικό πόλεμο εναντίον ενός ανυπεράσπιστου λαού. Στόχος μας όπως, για κάθε Κούρδο βουλευτή, ένας ευρωβουλευτής να αναλαμβάνει ευθύνη προσωπικής αλληλεγγύης, να ενημερώνεται, να παρευρίσκεται στις δίκες κ.ά.

Σήμερα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται ελεύθερης πρόσβασης σε νερό, φαγητό, ρεύμα, φάρμακα και ιατρικής περίθαλψης ως μέτρο μαζικής τιμωρίας, υπάρχουν «δικοί» μας που πιστώνουν τον Ερντογάν για «ανθρώπινη διαχείριση των προσφύγων της Μέσης Ανατολής» και με «στρατευμένους» προβάλλουν στα ΜΜΕ πως έτσι υπηρετούνται τα συμφέροντα μας. Μπορεί έτσι να εξυπηρετούν τις ατομικές τους επιδιώξεις για ανέλιξη, μπορεί να γίνονται βολικοί  στους ξένους, αλλά το  δίκαιο και τα συμφέροντα της Κύπρου επιβάλλουν ως πολίτες να ορθώσουμε τη συνείδησή μας, παραμερίζοντας την όποια νομενκλατούρα.  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -  costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










121