Νέα Κίνηση Καθηγητών: Ανεπίτρεπτο εκπαιδευτικοί να παραμένουν αδιόριστοι


Η Νέα Κίνηση Καθηγητών, με ανακοίνωση-χαρετισμό της, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου αναφέρει ότι θεωρεί ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι συμβασιούχοι  καθηγητές παραμένουν ακόμη αδιόριστοι. Θεωρεί επίσης «ανεπίτρεπτη την αδικία που έχει γίνει εις βάρος όσων συναδέλφων «πάγωσαν» οι διαδικασίες προαγωγής για τη φετινή σχολική χρονιά, αλλά παράλληλα διαπιστώνουμε και τη σειρά των προβλημάτων που θα προκύψουν στη λειτουργία του σχολείου, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης σε διευθυντικό προσωπικό.

Η Νέα Κίνηση σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι 136 θέσεις Β. Διευθυντών Φιλολόγων και Μαθηματικών που δε δόθηκαν, ενώ συνολικά πέραν των 250 θέσεων παραμένουν κενές λόγω αφυπηρετήσεων.

Αναφέρει στο χαιρετισμό της η Νέα Κίνηση Καθηγητών:  

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς σάς εύχεται καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά ουσιαστικό έργο που καλείστε να αναλάβετε και φέτος.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στο χώρο του δημόσιου σχολείου, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης, αλλά και όσων προβλημάτων ενδέχεται ακόμη να προκύψουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, η ηγεσία της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ σάς διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται καθημερινά μέσα από τη συνδικαλιστική μας Οργάνωση για την προστασία των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Τα πρόσφατα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει μετά και από την υπογραφή του Μνημονίου από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε όλους γνωστά: Πάγωμα προαγωγών, μειώσεις μισθών, αδιόριστοι συμβασιούχοι, εντατικοποίηση της εργασίας, δεινή οικονομική κατάσταση των μαθητών μας, καθώς και πολλών συναδέλφων μας. Η αγωνία για το αύριο έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε πρόωρη αφυπηρέτηση, ενώ το κλίμα που επικρατεί στα σχολεία αντανακλά την αγωνία της κοινωνίας μας για επιδείνωση της οικονομικής κρίσης με όλα τα συνακόλουθα.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα προβλήματα αυτά δεν πρέπει να κάμψουν το ηθικό μας, ούτε να επιτρέψουν σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο σχολείο και «καταδιώκουν» τους εκπαιδευτικούς ως δήθεν «προνομιούχους» να μας εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά. Ως Εκπαιδευτικοί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε και πως θα παραμείνουμε οι φορείς της ελπίδας για το μέλλον του τόπου μας, αφού από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η μόρφωση των νέων. Γι αυτό οφείλουμε στους εαυτούς μας να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος που με αγώνες συνδικαλιστικούς, που με ευσυνείδητη εργασία και θυσίες προσωπικές κατακτήσαμε. Οφείλουμε στον κλάδο μας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, οφείλουμε στον τόπο μας να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, αλλά και να αγωνιζόμαστε για την προστασία του δημόσιου σχολείου στο οποίο εργαζόμαστε.

Ποια είναι η στάση της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ απέναντι στα πιο πάνω;

Ως εκπαιδευτικοί με κοινωνικές ευαισθησίες και αντίληψη της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, καταθέσαμε μέσα από την ΟΕΛΜΕΚ τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο Παιδείας για τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων και εκτάκτων συναδέλφων μας. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αποκοπή μισθού που έχουμε αποδεχτεί με μοναδικό σκοπό να μην μείνει αδιόριστος κανένας συνάδελφος που εργαζόταν μέχρι και πέρσι, αν και εξοικονόμησε το απαιτούμενο ποσό στο κρατικό μισθολόγιο, δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, εξαιτίας της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για πάγωμα όλων των προαγωγών σε όλη τη δημόσια υπηρεσία.

Ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας παραμένουν ακόμη αδιόριστοι. Θεωρούμε επίσης ανεπίτρεπτη την αδικία που έχει γίνει εις βάρος όσων συναδέλφων «πάγωσαν» οι διαδικασίες προαγωγής για τη φετινή σχολική χρονιά, αλλά παράλληλα διαπιστώνουμε και τη σειρά των προβλημάτων που θα προκύψουν στη λειτουργία του σχολείου, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης σε διευθυντικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι 136 θέσεις Β. Διευθυντών Φιλολόγων και Μαθηματικών που δε δόθηκαν, ενώ συνολικά πέραν των 250 θέσεων παραμένουν κενές λόγω αφυπηρετήσεων. Ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ επιμένουμε στο άμεσο ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής, έστω και χωρίς όλα τα μισθολογικά οφελήματα για διάστημα που θα προκαθοριστεί, ώστε αφενός τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς να επιφορτιστούν οι συνάδελφοι (απλοί Καθηγητές ή Β.

Διευθυντές) με οποιαδήποτε επιπλέον καθήκοντα και αφετέρου να απελευθερωθούν διδακτικές ώρες για νέους διορισμούς. Γι’ αυτό και καλούμε τους συναδέλφους να μην αναλάβουν με ανάθεση οποιαδήποτε καθήκοντα δεν αντιστοιχούν στη θέση που κατέχουν, όσες πιέσεις και να δεχτούν, ώστε να μπορέσει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να διαπραγματευτεί με το ΥΠΠ την καλύτερη δυνατή λύση. Αν το Υπουργείο συνεχίσει για το συγκεκριμένο θέμα να σφυρίζει αδιάφορα θα φέρει και την ευθύνη για το χάρο που θα δημιουργηθεί μέσα στα σχολεία.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Έχοντας αναλάβει από το Μάιο του 2013 την προεδρία της ΟΕΛΜΕΚ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, η ηγεσία της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεσμεύτηκε ότι θα αναλώσει όλες της τις δυνάμεις για την προάσπιση όχι μόνο του κύρους και των δικαιωμάτων των Εκπαιδευτικών, αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του δημόσιου σχολείου από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και από όσους το επιβουλεύονται. Γι’ αυτό και, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας συνδικαλιστές των άλλων Κινήσεων, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και με όλους τους δημόσιους φορείς που επηρεάζουν τα δεδομένα στο χώρο της Εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας για ένα υγιή συνδικαλισμό που να προστατεύει τους συναδέλφους ακόμη και μέσα σε συνθήκες τόσο δύσκολες όσο αυτές που βιώνουμε. Όσον αφορά στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, επιμένουμε στην εμπλοκή μας στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, στην άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων εκεί όπου χρειάζεται, με γενναίες αποφάσεις μακριά από οποιθεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ό,τι κρίνεται ως επιστημονικά έγκυρο και παιδαγωγικό ορθό, νοουμένου ότι οι συνάδελφοι τυγχάνουν επιμόρφωσης και στήριξης με κατάλληλο υλικό. Παράλληλα, δε διστάζουμε να διαμαρτυρηθούμε και να ανακόψουμε την πορεία εφαρμογής προγραμμάτων που κρίνονται ακατάλληλα και αναποτελεσματικά, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς κλάδους των Εκπαιδευτικών. Είμαστε έτοιμοι να συνδιαλεχθούμε με το Υπουργείο Παιδείας για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης, ουσιαστικό, αξιοκρατικό για τους εκπαιδευτικούς και αποτελεσματικό για το δημόσιο σχολείο. Επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, ώστε ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να προσφέρει απρόσκοπτα και ευχάριστα τις γνώσεις του στους μαθητές του. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται καθημερινά (π.χ. μεταθέσεις, μετακινήσεις, προβλήματα από το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΚΙΕ).

Ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, σεβόμενοι τις διαφανείς συνδικαλιστικές διαδικασίες, απαντούμε σε κάθε κάλεσμα συναδέλφου για επίλυση εργασιακής διαφοράς με την υπηρεσία και σε κάθε πρόσκληση σχολείου για αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων μέσα από τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους μας στη Γραμματεία, το ΚΔΣ, τα επαρχιακά γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΣΓΑ. Για το σκοπό αυτό, σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε με τα ακόλουθα στελέχη της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ανά επαρχία ως ακολούθως:

Λευκωσία

Κερύνεια

Μόρφου

Θέμης Πολυβίου, πρόεδρος Νέας Κίνησης και ΟΕΛΜΕΚ

Ονούφριος Χαραλάμπους, πρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

Ρένα Γιαβρή, εκπρόσωπος ΝΚ στο ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Αντρέας Μακρίδης, ταμίας ΝΚ

Όθωνας Ψυχογιός, αντιπρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

99 621151

99 406261

99 358659

99 405658

99 331341

Λεμεσός

Αμμόχωστος

Βαλεντίνα Σαλτέ, αντιπρόεδρος ΝΚ και ΟΕΛΜΕΚ Λεμεσού

Νίκος Στυλιανίδης, πρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

Κυριάκος Κυριάκου, εκπρόσωπος ΝΚ στο ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Μαίρη Σπανού, αντιπρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

Μαργαρίτα Μαρκίδου, ταμίας επαρχιακού ΟΕΛΜΕΚ

99 589806

99 619996

99 327096

99 302717

99 526668

Λάρνακα

Αμμόχωστος

Σιμάκης Συμεού, Γ. Γραμματέας ΝΚ και μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Αντώνης Καίσαρης, πρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

99 588442

99 091761

Πάφος

Τάσος Ευαγόρου,  πρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

Αντρέας Τσαγγαρίδης,  αντιπρόεδρος επαρχιακού ΝΚ

99 456914

99 422624

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


155