Νέα Μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Πανεπ. FredericK. Δημιουργώντας ηγέτες του αύριο


«Η απόκτηση του MBA είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή και συμβάλλει στη δημιουργία των επιτυχημένων διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων (business sprofessionals) της επόμενης γενιάς, ως επίσης, και των ηγετών του αύριο».

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της στο Paideia-News η διευθύντρια των νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Frederick, Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου* και προσθέτει:

«Σήμερα, οι επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας, ως εκ τούτου, η πρακτική της διαχείρισης αλλάζει συνεχώς. Οι λύσεις σε προβλήματα / ευκαιρίες γίνονται πιο σύνθετες και πρέπει να προσφέρονται πιο άμεσα. Οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις απαιτούν καινοτόμες και δραστικές λύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό σε εποχές κρίσης όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει τώρα δύο νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), ικανά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και ανταγωνιστικά, από κάθε άποψη, σε σχέση με άλλα προγράμματα MBA στην Ευρώπη και διεθνώς. Το Frederick MBA, πλήρως αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύειεπιτυχημέναδιευθυντικά στελέχη και επίδοξους ηγέτες που να είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις σε αναδυόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις στην Κύπρο και διεθνώς».

ΕΡ: Γιατί ένας φοιτητής να ακολουθήσει σπουδές MBA;

ΑΠ: Στις μέρες μας που οι περισσότεροι νέοι αγωνιούν για το μέλλον τους και για την επαγγελματική τους καριέρα, προσπαθούν να βρουν ένα «δυνατό» μεταπτυχιακό για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους νέους, καθώς θα πρέπει να σκεφτούν που «κινείται» η αγορά και σε ποιους τομείς θα υπάρχει ζήτηση τα επόμενα χρόνια! Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι πολύ εξειδικευμένα.Το μεταπτυχιακό όμωςπου συνήθως έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση καιμπορεί να προσφέρει την πιο άρτια ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτηση στους νέους μας,ανεξάρτητα από ακαδημαϊκό υπόβαθρο και εργασιακή εμπειρία, είναι το MBA. Συμβουλευτικές εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, πολυεθνικές καθώς και βιομηχανίες σε διάφορους τομείς, ζητούν όλο και περισσότερους εργαζόμενους με μεταπτυχιακή εκπαίδευση κυρίως στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Το MBA έχει σχεδιαστεί για άτομα που επιθυμούν να επιταχύνουν τη σταδιοδρομία τους ή να ξεχωρίσουν στον εργασιακό τους χώρο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να παρέχει στους φοιτητές τη θεμελιώδη γνώση της σύγχρονης θεωρίας και πρακτικής, σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων και να τους εφοδιάσει με τα πρακτικά εργαλεία που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων της σταδιοδρομίας τους. Ενισχύσει επίσης την ικανότητα των συμμετεχόντων να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

ΕΡ: Γιατί να σπουδάσει MBA στο Πανεπιστήμιο Frederick;

ΑΠ:Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μόνο πανεπιστήμιο που προσφέρει πρόγραμμα Masterin Business Administration (MBA) στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που προσφέρονται είναι τα ακόλουθα:

  • Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
  • Eξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - Online (Distance Learning) MBA

Το Frederick MBA, είτε αυτό γίνεται μέσω του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας στην τάξη (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) ή μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (Οnline ΜBΑ),με χρήσητων εργαλείωνe-learning, προσφέρει ευελιξίαστους φοιτητέςεπιτρέποντας τους να επιλέγουν τον τρόπομελέτης που ταιριάζει καλύτερα σ’αυτούς, στην καριέρα τους και άλλες προσωπικές τους δεσμεύσεις. Στο ταραχώδες επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα, το Frederick MBA έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αυξήσουν τις γνώσεις τους, να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, να επαναπροσδιορίσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να διαμορφώσουν σωστά και εποικοδομητικά το μέλλον τους.

Το Frederick MBA προσφέρεται με δύο τρόπους: πλήρους απασχόλησης(3 εξάμηνα) και μερικής απασχόλησης (5 έως 7 εξάμηνα). Τα μαθήματα προσφέρονται απογευματινές ώρες (18:00 με 21:00) ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι και διδάσκονται από έμπειρους καθηγητές του Πανεπιστημίου καθώς και προσκεκλημένους ομιλητές και αξιόλογα διευθυντικά στελέχη προερχόμενα από διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

Το Frederick Online (Distance-Learning) MBA έχει σαν βάση το συμβατικό MBA. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα συμβατικό πρόγραμμα MBA δια της φυσικής τους παρουσίας. Είναι το ιδανικό πρόγραμμα για τα άτομα που αναζητούν μια αλλαγή σταδιοδρομίας ή να κάνουν μετάβαση από τεχνική σε διευθυντική θέση. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν με τον καθηγητή τους και άλλους συμφοιτητές τους από το Μεταπτυχιακό, έτσι ώστε να αισθάνονται μέρος μιας on-line κοινότητας των εκπαιδευομένων η οποία ανήκει στο δίκτυο του Πανεπιστημίου.

ΕΡ: Τι πραγματικά ψάχνουν οι εργοδότες;

ΑΠ: Στους συμμετέχοντες στο Μεταπτυχιακό MBA θα προσφέρονται οι κατάλληλες γνώσεις για το πώς να δημιουργούν, να αναλύουν και να εκμεταλλεύονται τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για καινοτομία, διαχείριση και ανάληψη ευθυνών. Αντλώντας από τη διεπιστημονική εμπειρία του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής μας και τις συνέργειες με άλλα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρουμε, οι απόφοιτοι μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων για επίλυση προβλημάτων και την εφαρμογή εργαλείων λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

ΕΡ: Υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία του Μεταπτυχιακού με εταιρείες και επιχειρήσεις;

ΑΠ: Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης έχει διασυνδέσεις με επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες σε τομείς, όπως, στις κατασκευές, την οικονομία και την χρηματοδότηση, τις μεταφορές, την αποθήκευση, τη διανομή και logistics, ως επίσης και με συμβουλευτικές εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κλπ. Αξιοποιώντας αυτές τις διασυνδέσεις, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν περαιτέρω πρακτική εμπειρία μέσα από τη διπλωματική εργασία (final MBA νproject), και θα δικτυωθούν με μερικούς από τους βασικούς εργοδότες στην Κύπρο.

Η τελική διπλωματική εργασία (final MBA project) προσφέρει στους φοιτητές μια πολύτιμη ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τη θεωρία που μαθαίνουν στο MBA. Μελετώντας ένα πραγματικό πρόβλημα των επιχειρήσεων, το MBA project προσφέρει την ευκαιρία στους φοιτητές να εδραιώσουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η τελική διπλωματική εργασία μπορεί να “χρηματοδοτηθεί” από διάφορες εταιρείες ή τη κυβέρνηση δίνοντας στους φοιτητές μια μεγάλη ευκαιρία να προσεγγίσουν τους εργοδότες ή οργανισμούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς.

ΕΡ: Πώς είναι το πρόγραμμα δομημένο;

ΑΠ: Το συμβατικό ΜΒΑ πρόγραμμα απαιτεί την ολοκλήρωση 90 ECTS (European Credit Transfer System) units. Από αυτά, τα 45 ECTS κατανέμονται σε εννέα υποχρεωτικά μαθήματα, τα 15 ECTS κατανέμονται σε τρία μαθήματα επιλογής και τα υπόλοιπα 30 ECTS διατίθενται για την προετοιμασία της τελικής διπλωματικής εργασίας. Όλα τα μαθήματα παραδίδονται με τρίωρες διαλέξεις.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα αποσκοπούν στην κάλυψη των βασικών κλάδων των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της αναλυτικής σκέψης των φοιτητών και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για λήψη αποφάσεων. Τα μαθήματα επιλογής επιτρέπουν στους φοιτητές να ενημερώνονται σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για αυτούς για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η Σχολή προσφέρει σημαντικό αριθμό μαθημάτων επιλογής για το ΜΒΑ που αφορούν σε διάφορες θεματικές περιοχές.

ΕΡ: Πώς συγκρίνεται το Frederick MBA με αντίστοιχα μεταπτυχιακά Πανεπιστημίων του εξωτερικού;

ΑΠ: Η βασική σύγκριση μπορεί να περιστραφεί γύρω από δύο άξονες: το οικονομικό κόστος και την ποιότητα σπουδών. Όσο αφορά το πρώτο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα δίδακτρα σπουδών για ΜΒΑ σε γνωστά πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι κατά πολύ ακριβότερα (μέχρι και πενταπλάσια) από αυτά που αναμένονται οι φοιτητές να πληρώσουν στο Πανεπιστήμιο Frederick. Υπάρχει βέβαια και ένα σημαντικά επιπρόσθετο υψηλό κόστος ζωής για τους Κυπρίους φοιτητές εάν επέλεγαν να ακολουθήσουν αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία. Τώρα, όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών ΜΒΑ στη Κύπρο, έχοντας προσωπικά πολυετή εμπειρία σαν καθηγήτρια στο Imperial College Business School του Λονδίνου όπου δίδασκα μέχρι πριν από μερικούς μήνες, θα έλεγα ότι το Frederick MBA έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί έχοντας σαν πρότυπο ΜΒΑ  προγράμματα προσφερόμενα από μερικές από τις καλύτερες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στην Αγγλία και διεθνώς. ‘Ως εκ τούτου, ευελπιστώ ότι παρ’όλο που είναι ένα καινούργιο ΜΒΑ, έχει τις προδιαγραφές, δομή και περιεχόμενο σπουδών ώστε πολύ σύντομα να μπορεί να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στα γνωστά ΜΒΑ της Ευρώπης.

*ΚαθηγήτριαΕλένη Χατζηκωνσταντίνου, PhD, DIC, BSc, FORS

Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης

Διευθύντρια Μεταπτυχιακού MBA

Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Frederick University




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










209