Νέο μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική»


Το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική», το οποίο προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποσκοπεί την παροχή επιστημονικής γνώσης υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα βοηθούν άτομα στην επαγγελματική τους αναζήτηση, στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.  Για το πρόγραμμα μας μιλά, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο αναπληρωτής. καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Μάριος Βρυωνίδης

    ΕΡ: Σε ποιους απευθύνεται το νέο μεταπτυχιακό «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική»;

   ΑΠ: Απευθύνεται σε:

α) Πτυχιούχους Τμημάτων Παιδαγωγικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών των πανεπιστημίωνΚύπρου και Ελλάδας και των αντίστοιχων ομοταγών Τμημάτων του εξωτερικού και Πτυχιούχους Τμημάτων, των οποίων τα πτυχία δίδουν τη δυνατότητα απασχόλησης  στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

β) Πτυχιούχους άλλων Τμημάτων, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης ή επιμόρφωσης στη Συμβουλευτική και/ή τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τουλάχιστον επί ένα πλήρες ακαδημαϊκό εξάμηνο και διαθέτουν σημαντική εμπειρία ή έχουν αξιόλογο επιστημονικό  έργο σχετικό με τα αντικείμενα αυτά.

γ) Επίσης, γίνονται δεκτοί Λειτουργοί Επαγγελματικής Αγωγής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των σχολείων, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και δεξιότητες.

   ΕΡ: Τί προσφέρει;

   ΑΠ: Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική»θα κατέχουν σε βάθος γνώσεις και δεξιότητες και θα χρησιμοποιούν τις θεωρίες και μεθόδους της επιστήμης της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σταδιοδρομίας των ατόμων. Συγκεκριμένα θα μπορούν να:

  • Υποβοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να επιλέγουν συνειδητά και υπεύθυνα σχολική ή/και επαγγελματική κατεύθυνση.
  • Υποβοηθούν τους ενήλικες να αναπτυχθούν επαγγελματικά, να ενταχθούν και να  προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας ή να αναθεωρήσουν τον αρχικό τους προσανατολισμό ή να αντιμετωπίσουν με επιτυχία προβλήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
  • Εκπονούν και εφαρμόζουν προγράμματα Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού προς όφελος των μαθητών και των ενηλίκων.
  • Παρέχουν σε όλους τους πολίτες κάθε είδους υπηρεσίες που σχετίζονται με Επαγγελματική Συμβουλευτική και Προσανατολισμό.

Επιπρόσθετα:

  • Θα μπορούν να συνεργάζονται με διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων, με συλλόγους γονέων και με μέλη της ευρύτερης κοινότητας για την προαγωγή του θεσμού της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής προς όφελος των μαθητών.

Ακόμα, θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις στον κλάδο της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και να αναπτύσσουν διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους προάγοντας έτσι την επιστημονική γνώση στον κλάδο μέσω της διεξαγωγής σχετικών ερευνών και της πραγματοποίησης μελετών. Τέλος, ο τίτλος αυτός θα πιστοποιεί ότι έχουν αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων που τους χρειάζονται για να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές (π.χ. για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής).

    ΕΡ: Η διάρκεια των σπουδών;

   ΑΠ: Η διάρκεια των σπουδών είναι 3 εξάμηνα (18 μήνες) και περιλαμβάνει 8 μαθήματα (4 στο πρώτο εξάμηνο, 2 το δεύτερο μαζί με πρακτική άσκηση και δύο μαθήματα το τρίτο και συγγραφή Διπλωματική εργασίας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για συμπλήρωση των σπουδών με μερική φοίτηση παίρνοντας λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο.

    ΕΡ: Σε ποία γλώσσα γίνεται η διδασκαλία;

   ΑΠ: Η διδασκαλία γίνεται στα Ελληνικά.

    ΕΡ: Ποίες είναι οι προοπτικές εργοδότησης;

   ΑΠ: Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική» θα έχουν τη δυνατότητα, μετά το πέρας των σπουδών να εργαστούν ως Λειτουργοί Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής/Προσανατολισμού τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στον τομέα της απασχόλησης καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες ή Οργανισμούς (π.χ. Υπουργεία, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Νέων και Ενηλίκων) ή στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης τα άτομα που ολοκληρώνουν επιτυχώς τις απαιτήσεις του προγράμματος και έχουν λάβει τα απαιτούμενα προσόντα είναι επιλέξιμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Κύπρο ή εξωτερικό (π.χ. για Διδακτορικό).

    ΕΡ: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έναντι άλλων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 

   ΑΠ: Το πρόγραμμα συμπληρώνει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο πεδίο Μεταπτυχιακών προγραμμάτων που λειτουργούν ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα αυτό συνδέεται άμεσα και έμμεσα με άλλα προγράμματα του πανεπιστημίου π.χ. από το χώρο της εκπαίδευσης.

Για την ανάπτυξη και στελέχωση του προγράμματος έχει αξιοποιηθεί η πολύχρονη εμπειρία τουΙδρύματος στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνική προσφορά. Στο πρόγραμμα διδάσκουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φροντίσει όπως οι φοιτητέςτου προγράμματος λάβουν εκπαίδευση σε άρτιες από κάθε άποψη υποδομές σεπλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες διεθνούς κινητικότητας τόσο εντός του διεθνούς δικτύου των πανεπιστημίων της Laureate International Universities στο οποίο ανήκει, όσο και σε άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










144