Νομοσχέδιο για προαγωγές με μισθολογικές αυξήσεις μέχρι την Α12


Η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στο πρότερο ωράριο από τις 7.30 το πρωί, η εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, και η πλήρωση θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού για κλίμακες από την Α12  των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άνω, συζητήθηκαν σήμερα Πέμπτη  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο για την πλήρωση θέσεων πάνω από την κλίμακα Α12 προκάλεσε τη μεγαλύτερη σύγχυση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και βουλευτές. Κάθετα εναντίον τοποθετήθηκε η ΠΑΣΥΔΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την παγοποίηση των αυξήσεων σε περίπτωση προαγωγών και ζητήθηκε να κατατεθούν στοιχεία για τους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα επηρεαστούν από την παγοποίηση.

Πρόσθεσε ότι με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, στην κεντρική Κυβέρνηση θα επηρεαστούν μόνο οι κλίμακες πάνω Α12, που είναι περίπου 500 άτομα και για αυτό ζητήθηκε και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα επηρεαστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση).

Διευκρίνισε ότι προαγωγές μέχρι την κλίμακα Α12 θα συνοδεύονται από μισθολογικές αυξήσεις.

Είπε ακόμα ότι στην περίπτωση πλήρωσης όλων των θέσεων προαγωγής πάνω από την κλίμακα Α12, η μέγιστη εξοικονόμηση θα είναι 1,7 εκατομμύρια.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε πως το σενάριο εξοικονόμησης είναι υποθετικό και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ρεαλιστικό.

Η ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε έντονη αντίδραση στην εφαρμογή αυτής της πρακτικής και υποστήριξε πως είναι καλύτερα να γίνουν προαγωγές και να γίνουν σωστά, συνοδευόμενες δηλαδή με μισθολογικές απολαβές. Ανέφερε επίσης ότι θα προκύψουν αδικίες με τους προαχθέντες υπαλλήλους που θα αφυπηρετήσουν πριν το 2017 με αυτούς που θα αφυπηρετήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Είπε ακόμα πως εάν με τη λογική ότι δεν θα υπάρχει κόστος αρχίσουν και δίνονται σωρεία προαγωγών, το 2017 που θα πρέπει να πληρωθούν οι μισθολογικές προσαυξήσεις των προαχθέντων θα πρέπει να έχουμε το θησαυροφυλάκιο του Μίδα.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ ανέφεραν ότι αποδέχονται την εισήγηση, διευκρίνισαν ωστόσο ότι θα αυξηθούν τα λειτουργικά προβλήματα αν δεν γίνουν προαγωγές στη βάση της πυραμίδας.

Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ δήλωσαν ότι στην ΑΗΚ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας εάν δεν γίνουν προαγωγές στις χαμηλότερες κλίμακες και ότι σοβαρά προβλήματα προκαλούνται και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι γίνεται εισήγηση για παγοποίηση και για το 2014 στην πλήρωση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ανέφερε ότι συζητήθηκαν και δύο νομοσχέδια που αφορούν τη βελτίωση της εναλλαξιμότητας.

Αλλαγή ωραρίου δημόσιας υπηρεσίας

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκε και η μνημονιακή πρόνοια για επιστροφή του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στην πρότερη κατάσταση, καθώς προέκυψαν προβλήματα και ειδικά στα τμήματα όπως το γραφείο εξυπηρέτηση πολιτών, τα κρατικά νοσηλευτήρια ΄όπου διαπιστώνεται η επιθυμία των πολιτών να εξυπηρετούνται το πρωί και όχι τα απογεύματα.

Αίτημα το οποίο αποδέχθηκε η Τρόικα και έτσι το ωράριο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θα αρχίζει από τις 7.30 μέχρι τις 15.00,  ή 8.30 με 16.00  χωρίς τη μία μέρα απογευματινό ωράριο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188