Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Γ Βαρνάβα θέτει θέμα στη Βουλή για κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων υπαίθρου


«Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο σχολείων σε κοινότητες της υπαίθρου και οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Αυτός είναι ο τίτλος του θέματος που θέτει προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. Σε γραπτή δήλωση του αναφέρει:  

«Με πρόσφατη του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας προχωρεί στο κλείσιμο σχολείων Προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης που βρίσκονται σε κοινότητες της υπαίθρου στις ορεινές περιοχές.

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική την οποίαν εχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατ' επέκταση ο Υπουργός Γεωργίας για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον τομέα της γεωργίας και επιστροφή τους στην ύπαιθρο.

Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κλείσιμο αυτών των σχολείων με μαθηματική ακρίβεια αυτό που θα πετύχει το Υπουργείο Παιδείας είναι να υποχρεώσει τα λιγοστά νεαρά ζευγάρια που κατοικούν σε αυτές τις κοινότητες να τις εγκαταλείψουν, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την ενασχόληση τους με τον γεωργικό τομέα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα στην κοινότητα του Κάμπου της Τσακίστρας τα 8 παιδιά προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, θα υποχρεώνονται να ξεκινούν από την κοινότητα τους στις 6 το πρωί για να μεταβαίνουν στο σχολείο της Ευρύχου, το οποίο είναι το πιο κοντινό, αφού χρειάζεται 1 ώρα και 15 λεπτά για την μετάβασή τους. Δηλαδή, αυτά τα παιδιά, αυτής της ηλικίας, θα βρίσκονται καθημερινά 2 ωρες και 30 λεπτά μέσα σε λεωφορείο όπου εκτός της ταλαιπωρίας, οι κίνδυνοι για τροχαίο δυστύχημα θα είναι αυξημένοι. Αυτό θα υποχρεώσει τις οικογένειες τους να εγκαταλείψουν την κοινότητα τους και να μετοικίσουν στην πόλη με αβέβαιη ακόμη της επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Με επιστολή μου ημερομηνίας 20/05/2013 στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, και ταυτόχρονη κοινοποίηση της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώ όπως επανεξεταστεί η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες μου είναι ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει με νέα εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Απευθύνω έκκληση για ακόμη μια φορά στον Υπουργό Παιδείας και κατ' επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου, διαφορετικά, εν γνώσει τους αντί να προωθούν την επιστροφή των νέων στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο με τις αποφάσεις τους, τους ωθούν στην εγκατάλειψη της.

Επίσης ως Κ.Σ ΕΔΕΚ προχωρήσαμε στην εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και καλούμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής να το θέσει άμεσα προς συζήτηση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










293