Ο Δημοσθένους παρουσίασε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Μέσης


Μιλώντας στη διάσκεψη και παρουσιάζοντας το νέο προγράμμα ο κ. υπουργός είπε ότι ο κύκλος του Ενιαίου Λυκείου έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους, την επόμενη σχολική περίοδο 2012-2013 θα εφαρμοστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα στα γυμνάσια ενώ τη μεθεπόμενη χρονιά 2013-2014, στα Λύκεια. Στα Λύκεια η εφαρμογή του θα ισχύσει από την Α΄ τάξη.

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από αυτές τις αλλαγές, είναι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, η καθιέρωση μιας παιδείας υψηλής ποιότητας για όλα τα παιδιά, η άρση του «εξαναγκασμού» των μαθητών να επιλέξουν μετά την γ’ γυμνασίου τη φοίτηση σε ενιαίο λύκειο ή σε τεχνική σχολή και κατά συνέπεια, η άρση του απόλυτου διαχωρισμού της μέσης γενικής με τη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Επιτυγχάνεται παράλληλα η εξομάλυνση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν στη β’ και γ’ τάξη του σημερινού ενιαίου λυκείου, ως αποτέλεσμα των απεριόριστων επιλογών μαθημάτων.

Ο κ. Δημοσθένους διατύπωσε την άποψη ότι με αυτές τις αλλαγές θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «ταξιτζήδων» εκπαιδευτικών, που είναι διορισμένοι σε πολλά σχολεία για να ικανοποιούνται οι ανάγκες σε διάφορες σχολικές μονάδες.

Ταυτόχρονα είπε, στόχος είναι να αναβαθμιστεί το κύρος του απολυτηρίου, «το οποίο υποβαθμίστηκε μέσα από κάποιες επιλογές που γίνονταν από πολλά παιδιά με τα λεγόμενα εύκολα μαθήματα», όπως επίσης να αναβαθμιστεί και η τεχνολογική εκπαίδευση «που κατά γενική ομολογία έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια».

Προσπαθούμε, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης δομώντας με τέτοιο τρόπο τα προγράμματα, ώστε δημιουργήσουμε σύγχρονους πολίτες και μορφωμένους απόφοιτους, έτοιμους να ανταγωνιστούν και να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα.

 

Υπέδειξε ακόμα ότι ουσιώδης στόχος είναι, μέσα από την καθιέρωση των απογευματινών Ζωνών Ενίσχυσης και Πολιτισμού, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παραπαιδείας. «Με τον τρόπο που έχουν δομηθεί τα αναλυτικά προγράμματα και με τον τρόπο που στήνουμε τα ωρολόγια προγράμματα πιστεύω, αν και είναι φιλόδοξος στόχος, ότι τα φαινόμενα παραπαιδείας ή της ‘σκληρής’ δουλειάς των απογευμάτων που έχουν τα παιδιά» θα αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος της μεταρρύθμισης ο Υπουργός τόνισε ότι «το όποιο κόστος, ναι, θα το επωμιστούμε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζονται θυσίες και στα θέματα παιδείας δεν υπάρχουν φραγμοί». Ναι στην περισυλλογή, το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό αλλά κανένας φραγμός για την ποιότητα και την αναβάθμιση της παιδείας, είπε ο κ. Δημοσθένους.

Οι Εκπαιδευτικές  Οργανώσεις θα απαντήσουν επί της υπουργικής πρόοτασης σε ένα μήνα.  

* Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com θα δημοσιεύσει σε λίγο, σε ενότητες τα ωρολόγια προγράμματα όπως τα έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Δημοσθένους .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188