Ο ισλαμοδημοκράτης που έγινε … ισλαμοφασίστας


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Η  διορατικότητα και ο ορθολογισμός είναι πολιτικές αρετές που κρίνονται στην πορεία του χρόνου. Το 2004, ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός στην Τουρκία και ο Ν. Αναστασιάδης επικεφαλής του ΔΗΣΥ, καθώς στο δημοψήφισμα (2004) είχαμε συντριπτική απόρριψη του Σχ. Ανάν (76%) από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Την επόμενη χρονιά, με την Κύπρο «γωνιασμένη», ο Ν. Αναστασιάδης με μια ομάδα σούπερ-ανανιστών (που έχουν ανταμοιφθεί με κάποιο διορισμό, από το Προεδρικό, Υπουργικό μέχρι … τις Βρυξέλλες), επισκέφτηκαν τον Ερντογάν στην Τουρκία! Τα πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης εκείνης ήταν έμμεσα αλλά σαφή: αναγνώριζαν στον Ερντογάν/Τουρκία θετική συμβολή στο Κυπριακό και το χειρότερο, στρέφονταν ενάντια στην δημοκρατικά εκφρασθείσα συντριπτική βούληση του Κυπριακού Ελληνισμού. Έκτοτε, οι Ε/Κύπριοι χαρούμενοι ερντογανιστές εγκωμίαζαν τον «ισλαμοδημοκράτη», τον «διαφορετικό από τους στρατηγούς»  και «αποφασιστικό ηγέτη Ερντογάν».

Με τέτοια φτάσαμε στις εκλογές στην Τουρκία όπου για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Ερντογάν γράφαμε  Νιόβρη 2015: «Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλουν το κλίμα βίας και παραβίασης  ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρέασε το αποτέλεσμα στην Τουρκία» και «το νοθευμένο εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως διά του τρόμου, βίας και αίματος μαζί με καταδιώξεις και φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων». Αντίθετα, η εφ. «Πολίτης» προέβαλε την επικράτηση Ερντογάν ως ελπιδοφόρο μήνυμα για την Κύπρο. Για το νοθευμένο εκλογικό αποτέλεσμα αντέδρασε με ειρωνικά σχόλια εναντίον μου η εφ. «Αλήθεια» η οποία προφανώς εμπιστευόταν τον  Ερντογάν και όχι τους διεθνείς οργανισμούς! Παρεμπιπτόντως, μαζί με τους «χαρούμενους» των ελεύθερων  περιοχών, πανηγύριζαν στα κατεχόμενα οι πλέον φανατικοί  έποικοι και εκτός Τουρκίας η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Για το Ισλ. Κράτος, στενό συνεργάτη του Ερντογάν, δεν μάθαμε πόσο χάρηκε με την επικράτηση του.   

Πρόσφατα (2016), μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Ερντογάν προχωρεί ακάθεκτος στην απόλυτη ισλαμοποίηση της Τουρκίας.  Εντός ημερών, 52 χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι κ.ά.) συνελήφθηκαν, φυλακίστηκαν ή αποπέμφθηκαν με το στίγμα του τρομοκράτη. Σε περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς για βασανιστήρια ασύλληπτου μίσους που μόνο κτηνάνθρωποι διανοούνται. Πρόκειται πλέον για μια ιδιότυπη πολιτική δικτατορία που επιβάλλει ο πρώην … «ισλαμοδημοκράτης» και τώρα ισλαμοφασίστας. Οι δικοί μας χαρούμενοι ερτογανιστές, μάλλον και πάλι δεν εμπιστεύονται τους διεθνείς οργανισμούς αλλά τον Ερντογάν.     

Καθώς συμβαίνουν τόσα στην Τουρκία που απασχολούν σχεδόν όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Κούρδους κ.ά.), στην Κύπρο με το ένα τρίτο υπό τουρκική κατοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μερικές μέρες μετά το πραξικόπημα ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό συνεχίζονται χωρίς να  επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν στην Τουρκία! Ο ίδιος προεκλογικά επέμενε πως για να λυθεί το Κυπριακό, πρέπει να το θέλει η Τουρκία… Αφού όμως μεσολάβησαν δύο βδομάδες από το πραξικόπημα και μετά που προφανώς ανέλαβαν οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού, άλλαξαν άποψη στο Προεδρικό και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώθηκε ότι η κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει την Κύπρο.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος συζητά με τον Ακκιντζί θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εδαφικό, για τα οποία όμως δήλωνε ότι «αποφασίζει η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι» και παρά τις διαφορές, διαπιστώνει εποικοδομητικό κλίμα! Μετά από τόσα στην Τουρκία, τονίζει την  «εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» με τον Ακκιντζί και το «χαρούμενο» κλίμα συντηρείται. Είναι ανώφελο να ρωτάμε γιατί τόσα και τόσα δεν μέτρησαν στο μυαλό των δικών μας ερντογανιστών που επιμένουν στο γνωστό αμανέ:  «Κατηγορείτε τον Ερντογάν επειδή δεν θέλετε  λύση». Η  διορατικότητα και ο ορθολογισμός δείχνουν πως με τον Ερντογάν είναι διάλυση που έρχεται και όχι λύση. Μοναδική προσδοκία οι σκεπτόμενοι πολίτες να διασώσουν τον τόπο από την συντριβή και διάλυση.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










113