Ο λαϊκισμός και oι αλήθειες που φοβίζουν


ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ  ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ*

Τις τελευταίες ημέρες το Φοιτητικό Κίνημα προσπαθεί να αντιληφθεί εναγωνίως τι θα γίνει με τη Φοιτητική Χορηγία και την ενσωμάτωσή της στο Φοιτητικό Πακέτο. Την ίδια ώρα, όλοι οι φοιτητές γινόμαστε μάρτυρες μιας κατ’ επανάληψης λανθασμένης πολιτικής από την  Προοδευτική Κ.Φ., που δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανή, με την οποία, για μία ακόμη φορά, προσπαθεί με θράσος χιλίων πιθήκων να πείσει για την «επιτυχημένη» διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Άλλοτε βέβαια προσπαθεί να  πείσει ότι δεν κυβέρνησε ποτέ.

Αναντίλεκτα, η διαδικασία που ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας με τη προώθηση του νομοσχεδίου, για αλλαγή των κοινοοικονομικών κριτηρίων της Φοιτητικής Χορηγίας, χωρίς πρώτα  να διαβουλευθεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φοιτητές δηλαδή, ήταν λανθασμένη και κατακριτέα. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία στη κριτική που ασκεί αδικαιολόγητα πλέον η Προοδευτική Κ.Φ., με το να καλεί, χωρίς ιδιαίτερο λόγο τους φοιτητές σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει ήδη αποσύρει το Νομοσχέδιο μέσω επιστολής του προς τη Βουλή και ταυτόχρονα υποσχέθηκε στη συνάντηση με την Π.Ο.Φ.ΕΝ ότι θα μελετήσει στο έπακρο τις όποιες εισηγήσεις έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις στην ολότητά τους. Πραγματικά είναι άξιον απορίας πως κάποιοι εξακολουθούν να βάζουν ως πρώτιστο μέλημά τους τα κομματικά και παραταξιακά συμφέροντά τους, εν όψει και των  επερχόμενων Φοιτητικών Εκλογών, διαγράφοντας τις προσπάθειες των υπόλοιπων παρατάξεων.

Πάγια θέση της Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ  υπήρξε η άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων προέκυπταν μέσα από  σωστό και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και λαϊκισμούς. Έτσι αντιδράσαμε και στη λανθασμένη πολιτική που άσκησε το Υπ. Παιδείας στο θέμα της Φοιτητικής Χορηγίας., Προτάξαμε πάνω από όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον της Φοιτητικής Κοινότητας, αφήνοντας στην άκρη την κομματική μας ταυτότητα, και ταυτόχρονα τολμήσαμε, μέσα από επιχειρήματα, να συγκρουστούμε με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας και να καταφέρουμε να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας στην ολότητά τους.

Για την ιστορία, με τον «Περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμο του 2014», δεν διαφοροποιείται το συνολικό ποσό που διανέμεται στους φοιτητές και που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε παρουσιάζεται κάποια αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν εισαχθεί με το Νόμο του 2011. Το αρνητικό σημείο του εν λόγω νομοσχεδίου αφορά μόνο τα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία και περιορίζονται σε σχέση με τη μέχρι τώρα ρύθμιση.

Εν κατακλείδι, εάν ακολουθήσουμε την αρχαία ρήση του Πυθαγόρα ''Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά'' , εάν πραγματικά θέλουμε ως Φοιτητικές Παρατάξεις να μας λαμβάνουν υπόψη τόσο η Πολιτεία όσο και η Φοιτητική Κοινότητα, εάν επιθυμούμε οι νέοι να επιστρέψουν ουσιαστικά στα κοινά ώστε ο τόπος να πάει ένα βήμα πάρα πέρα, θα πρέπει να κάνουμε εμείς πρώτα τη δική μας αυτοκριτική. Σε αυτά τα πλαίσια, ως Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία, δηλώνουμε πως δεν θα είμαστε εκείνοι που, εν μέσω λαϊκίστικων προσεγγίσεων, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τους φοιτητές κοντά μας εν όψει των επερχόμενων εκλογών, αλλά αντίθετα, θα είμαστε εκείνοι που με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των φοιτητών, θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

*Εκ. Τύπου Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Παν. Λευκωσίας

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


86