Ο Πόντιος Πιλάτος, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ *

Ομολογουμένως οι Ακολουθίες της Εκκλησίας αυτή την περίοδο είναι άκρως αποκαλυπτικές. Και  ας νομίζουν πως οι αποκαλύψεις προκύπτουν από διαρροές και αναρτήσεις στα twitter.  Τύφλα να έχουν, κυριολεκτικά. Εγώ είδα το φως το αληθινό μέσα στο μισοσκόταδο της κατάνυξης. Και εξηγώ.

Ενώ προσπαθείς να αγνοήσεις τους διπλανούς, τους πίσω, τους μπροστά, που μιλούν λες και βρίσκονται σε καφετέρια, μπορεί και λίγο περισσότερο, αφού στην καφετέρια με το WIFI den miloun alla, antallzoun minimata, serfaroun kai eniote postaroun. Ενώ συγκεντρώνεσαι λοιπόν με κατάνυξη για να πιάσεις τη ροή της ιστορίας και να μην την αφήσεις να σου ξεφύγει αφηγηματικά, αφού η κορύφωση αναμένεται να σε καταπλήξει και να σε συγκινήσει για ακόμη μια φορά. Πόσες; Μα όσες και τα Πάσχα της Ζωής σου, αυτά που θυμάσαι τουλάχιστον. Σε πόλεις και χωριά. Στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η πανηγυρική είσοδος, μετά βαΐων και κλάδων. Ο νιπτήρας και το δείπνο. Ο πειρασμός να πεις όχι και να αρνηθείς να πιείς το πικρό ποτήρι. Η προδοσία. Η άρνηση (τρις παρακαλώ). Η δίκη και η καταδίκη. Ο εμπαιγμός. Η Σταύρωση. Η Ταφή… Το σπρώξιμο στο προσκύνημα. Η γιαγιά που δεν κινείται με επαρκή ταχύτητα και οι επιτρόποι, εκείνοι οι εθελοντές, οι από θεία αγάπη ορμώμενοι, της κάνουν παρατήρηση γιατί αποκόπτει την κίνηση, λες και έχει ανάψει το πράσινο και εκείνη αναμένει στη διασταύρωση με τη μηχανή σβηστή. Η Παναγία και ο Ιωάννης που ενίοτε δεν παρευρίσκονται στην σταύρωση γιατί θα καθυστερήσουν το προσκύνημα- εκτός και αν έπρεπε να παραστούν σε άλλο ραντεβού. Λες και δεν ήταν το πιο σημαντικό ραντεβού της ζωής τους κάτω από τον σταυρό του Θεανθρώπου.

Αλλά όλα αυτά είναι παρενθετικά και ολίγον τι άσχετα. Είναι αυτό που ονομάζεται περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ενώ πραγματικά είσαι αλλού, εκεί δηλαδή που πρέπει να είναι το μυαλό και η ψυχή σου τέτοιες μέρες και ώρες, απόλυτα συγκεντρωμένη, ακούς έξαφνα την περιγραφή της δίκης. Και άξαφνα κάθε λέξη που καταγράφει ο εγκέφαλος σου…κάτι σου θυμίζει… κάτι μου θυμίζει και νάσου ο συνειρμός … Ένας δικαστής διορισμένος από τη δύναμη εισβολής και κατοχής. Παρόλο που ήταν ξένος έπιασε γρήγορα το χοντρό παιχνίδι που παιζόταν και είπε πως ο κατηγορούμενος ήταν αθώος. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, υποκριτές όντας, επέμεναν στην ενοχή του. Αδιάσειστα στοιχεία; Μαρτυρίες; Τα χρεία έχουμε στοιχείων και μαρτύρων. Ένας μικρός εκβιασμός και η δουλειά σου γίνεται στο πι και φι. Αν δεν τον καταδικάσεις, τον εχθρό του Καίσαρα, ναι ναι εχθρός του αφού ισχυρίζεται πως είναι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων, τότε και εσύ θα είσαι εχθρός του Καίσαρα. Έπρεπε και ο καημένος ο Πόντιος Πιλάτος να κρατήσει ισορροπίες. Τον είχαν βλέπετε στο χέρι. Έπλυνε λοιπόν τα χέρια, και τα δύο, και αποποιήθηκε των ευθυνών του. Ένιψε τα χείρας του. Τώρα αν έκανε και καμιά συμφωνία μαζί τους αφού συνήθως το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο, ουδείς γνωρίζει. Και πήρε κάτω από τις ιαχές του πληρωμένου πλήθους, σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν, το δρόμο για τον Γολγοθά.

Σταυρός, σταύρωση, σταυρωμένος, νάσου και άλλος συνειρμός. Τώρα που 56 σε κάθε κομματικό σχηματισμό, εκλιπαρούν να τους σταυρώσουμε, για να ανεβούν τον Γολγοθά της θυσίας, στην υπηρεσία του λαού. Εν μέσω δύο ληστών. Πάντα οι ληστές είναι δύο. Όπως δύο είναι και οι δρόμοι. Της Αρετής και της Κακίας. Από τον καιρό του Ηρακλή. Της Κακίας την λεωφόρο επιλέξαμε εννοείται και εμείς και όσοι κατά καιρούς «σταυρώσαμε». Κάποιοι όμως αποφάσισαν να χαλάσουν τις λεωφόρους της διαφθοράς που είχαν καλά ασφαλτωστρώσει και μας είπαν, όχι, αυτοί δεν είναι πια για σας. Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν. Το μονοπάτι το κακοτράχαλο της στέρησης για την ώρα και βλέπουμε. Ας πάμε όμως πίσω στους «σταυρωμένους». Όταν τους «σταυρώσουμε» για τα καλά και εγκατασταθούν μόνιμα στην κορυφή, θα πρέπει σε τρεις μέρες να το κάνουν το θαύμα. Οκ κατανοητό, δύσκολα τα πράγματα στην εποχή μας. Θαύμα σε τρείς μέρες δεν παίζει με τίποτα. Εξάλλου δεν είναι καν μικροί θεοί… Να κάνουμε το τρία, πέντε και τις μέρες χρόνια. Σας δίνουμε μια πενταετία λοιπόν για να  προχωρήσετε στην επ(Ανάσταση). Αλλά η συμφωνία για το σταύρωμα συμπεριλαμβάνει την παντελή απουσία ποντιοπιλατικών τακτικών, του τύπου: «Μα εμείς; Όχι! Οι άλλοι φταίνε!» ή «Σας προειδοποιήσαμε! Τώρα νίπτουμε τα χείρας μας». Και εννοείται πως το υποκριτικό τους ταλέντο (βλ. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι Υποκριτές) ας το φυλάξουν για όσους δεν τους ξέρουν. Είπαμε… Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια.

Υ.Γ.1 Δεν αφορά σε όλους. Οι εξαιρέσεις, και δεν είναι λίγες,  επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Υ.Γ. 2 Καλή επ(Ανάσταση)

* Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164