Οι πολιτικές λιτότητας δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν


ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*

«Νοιώθω τρακ που βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας στη συζήτηση για την οικονομική και νομισματική ένωση» είπε την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κύριος Ντάϊσεμπλουμ μπροστά στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ακολούθησε λόγος πέντε περίπου λεπτών επανάληψης των ίδιων νεοφιλελεύθερων συνταγών τις οποίες προωθεί το Γιούρογκρουπ και η Κομισιόν ενάντια στην κρίση. Οι τραγικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχουν στους λαούς οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Γιούρογκρουπ, και τις οποίες σταχυολόγησε εν είδη συνθημάτων ο πρόεδρος του, το αφήνουν παγερά αδιάφορο. Είναι λοιπόν φυσικό να νοιώθει τρακ ο κύριος Ντάϊσεμπλουμ, αφού ως πρόεδρος του Γιούρογκορυπ δεν χρειάστηκε να λογοδοτήσει ποτέ σε δημοκρατικά εκλελεγμένο σώμα, και να απαντήσει για τις αντιλαϊκές πολιτικές που φέρνουν τους εργαζόμενους, τους νέους, και τους συνταξιούχους στα όρια της ύπαρξης τους.

Ακολούθησε και τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, κύριο Γιούνκερ. Εκείνος στάθηκε περισσότερο στη δημοκρατική λογοδοσία και την ανάγκη νομιμοποίησης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ακριβώς λόγω "ελλείψεων" δημοκρατίας στη δουλειά και τη δομή της Τρόικα. Η συζήτηση όμως για δημοκρατική νομιμοποίηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι επιφανειακή όταν αφήνει πίσω το πιο σημαντικό ερώτημα: πώς προτίθεται η Επιτροπή να αντιστρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές σκληρής λιτότητας και να στηρίξει τις κοινωνικές εκείνες πολιτικές οι οποίες θα επαναφέρουν την συνοχή του κοινωνικού ιστού των κρατών μελών, θα φέρουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους.

Αντίθετα, με την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης τα μόνα που νομιμοποιούνται θα είναι τα ελλείμματα δημοκρατίας του Γιούρογκρουπ, ο νεοφιλελευθερισμός και η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται στα κράτη μέλη μέσω της διαδικασίας ελέγχου του προϋπολογισμού τους. Θα νομιμοποιηθούν τα μέτρα που προωθούνται και δημιουργούν μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων: από τη μια των φτωχών χωρών που εισάγουν και υπάρχουν μόνο ως αγορές και προσφέρουν φτηνή εργατική δύναμη για τον Βορρά, και από την άλλη των πλούσιων εξαγωγικών δυνάμεις που χρησιμοποιούν το άρμα της ΕΕ για να εδραιωθούν στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Το σχέδιο των πέντε προέδρων στο οποίο βάσισαν τους λόγους τους ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και ο πρόεδρος της Επιτροπής σπρώχνει την Ευρώπη ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και στην εμβάθυνση και θεσμοθέτηση της λιτότητας.

Οι δύο άντρες όπως παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εκπροσωπούν τις τάσεις των κυρίαρχων κύκλων της ένωσης οι οποίοι προωθούν μνημόνια και λιτότητα, την ίδια ώρα που δίνουν γη και ύδωρ στο ευρωπαϊκό και πολυεθνικό κεφάλαιο. Ως πρόεδρος του Λουξεμβούργου ο ένας, και υπουργός οικονομίας της Ολλανδίας ο άλλος υπήρξαν πρωταγωνιστές των σκανδάλων "Lux-leaks", εφαρμόζοντας πολιτικές ελάχιστης φορολόγησης σε πολυεθνικές όπως η ΙΚΕΑ, Coca-Cola, Fiat και Starbucks στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρίας ΙΚΕΑ, η οποία το 2010 ενώ είχε τζίρο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, υποχρεώθηκε να πληρώσει φόρο το αστρονομικό ποσό των...48.000 ευρώ. Coca-Cola, Fiat και Starbucks απολάμβαναν παρόμοιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Μάλιστα τόση είναι η πολιτική κάλυψη που παρέχεται σε αυτές τις εταιρείες, που αγνοούν τις προσκλήσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να παρουσιαστούν εκεί και να λογοδοτήσουν.

Η δήθεν δημοκρατική νομιμοποίηση την οποία προτείνει το Γιούρογκρουπ και η Επιτροπή είναι επίπλαστη. Δημοκρατία σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ποτέ δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών. Αντίθετα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και θα αφαιρέσει ακόμα περισσότερα δικαιώματα από τα κράτη μέλη, θα συνεχίσει να απορρυθμίζει την αγορά εργασίας, να διαλύει τον κοινωνικό ιστό των κρατών μελών και να οδηγεί τις εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες δεκαετίες πίσω.

*Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168