Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής


To Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκε την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, Κοσμήτορες των Σχολών και Προϊστάμενοι των Διοικητικών Υπηρεσιών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες , καθώς και ζητήματα στα οποία η στήριξη της Βουλής θεωρείται ουσιώδους σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ομήρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιδεικνύει αμέριστο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος. «Μέσα στις δυσκολίες δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική άμυνα από μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Και το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί μια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πορεία του Πανεπιστημίου Κύπρου που φαίνεται, όπως σημείωσε, να καταξιώνεται διεθνώς ως ένα σοβαρό ακαδημαϊκό Ίδρυμα καθώς και για τον παρεμβατικό του ρόλο στην κοινωνία, ενώ διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Βουλής στη διαχρονική πορεία του Πανεπιστημίου. «Προσβλέπω σε πιο έντονη παρέμβαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, του διδακτικού του προσωπικού και των φοιτητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι», συμπλήρωσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, έθιξε μεταξύ άλλων, το αίτημα των ανελίξεων του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου με μη μισθολογική αναπροσαρμογή, τονίζοντας την εξαιρετική σημασία που έχουν οι ανελίξεις στην ακαδημαϊκή ζωή. «Το πάγωμα των ανελίξεων δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο. Η παγοποίηση των θέσεων αρχίζει να προκαλεί μεγάλη ζημία», τόνισε ο Πρύτανης.

Ο Πρύτανης έθιξε ακόμη το θέμα του αιτήματος του Πανεπιστημίου για να του δοθεί ιδιοκτησία της γης της Πανεπιστημιούπολης, έστω και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ώστε να είναι σε θέση το ίδρυμα να ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες το συντομότερο δυνατό με εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και χωρίς να εξαρτάται από το κράτος. Τόνισε επίσης ότι ευελπιστούμε και στην έγκριση της λειτουργίας του αγγλικού προγράμματος σπουδών στην Ιατρική Σχολή, το οποίο θα λειτουργεί φυσικά ως επιπλέον του ελληνικού, μια προσέγγιση την οποία αντίκρισε θετικά ο Πρόεδρο της Βουλής. Με τη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος, εκτός από τα ακαδημαϊκής φύσεως οφέλη, θα καλύπτεται όλος ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ελληνικού προγράμματος.

Πρόβλημα στην λειτουργία του  Πανεπιστήμιου, σύμφωνα με τον Πρύτανη, δημιουργεί επίσης και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση των προϋπολογισμών, ενώ επανέφερε την εισήγηση του Πανεπιστημίου Κύπρου για κατάρτιση και έγκριση ενός τριετούς προϋπολογισμού αντί μονοετούς, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Η Βιβλιοθήκη δεν έχει προϋπολογισμό, η δωρεά έχει ξοδευτεί και αν σταματήσει το υπό κατασκευή έργο θα αποτελεί ήττα για όλους μας», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να επενδύουμε σε έργα και τώρα είναι η ευκαιρία κτήρια μας να ενταχθούν στα διαρθρωτικά ταμεία.

Τέλος ο  Πρύτανης αναφέρθηκε και στο θέμα εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μαθητών που προέρχονται από τα ιδιωτικά σχολεία, στα δύο Φωτοβολταϊκά Πάρκα του Πανεπιστημίου, το ένα εκ των οποίων πρόκειται να καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες όλης της πανεπιστημιούπολης, στις 34 ακαδημαϊκές θέσεις που έχουν κενωθεί και θα πρέπει να αναπληρωθούν για την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία, στο θέμα του συνταξιοδοτικού και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και στο δικαίωμα του Πανεπιστημίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τόσο ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, όσο και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας, ευχαρίστησαν τον κ. Ομήρου για τη στήριξη της Βουλής και αναφέρθηκαν επίσης στο πόσο σημαντικές είναι οι ανελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










117