Οκτώ θέματα απασχόλησαν τη Φοιτητική Ένωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


  Όπως ανακοινώνει Φοιτητική Ένωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, την Τρίτη 9/7/2013 είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα πιο κάτω θέματα::

1)    ΝΟΜΙΚΗ

Στις 18 Ιουλίου θα προκύψει η τελική απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων της Νομικής από το Νομικό Συμβούλιο. Ως ΦΕΕΠΑΚ ζητήσαμε από το Πανεπιστήμιο να τοποθετηθεί επίσημα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να διασφαλίσει πως κανένας φοιτητής δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά από την απόφαση του Νομικού Συμβούλιου. Ακόμη απαιτήσαμε από το Πανεπιστήμιο όπως καλύψει οικονομικά κάθε φοιτητή που υπέστη ζημιά από την εξέλιξη αυτή. Η ΦΕΕΠΑΚ είναι σε αναμονή της τελικής απόφασης και της τοποθέτησης του Πανεπιστημίου προς τους φοιτητές, ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των φοιτητών. Διαβεβαιώνουμε όλους τους φοιτητές και απόφοιτους της Νομικής ότι η ΦΕΕΠΑΚ είναι στο πλευρό τους και ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο δεν διασφαλίσει τα δικαιώματα τους.

2)    ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ 

Μετά από μια πρώτη συνάντηση που είχε το πανεπιστήμιο με την καφετέρια, το Πανεπιστήμιο μετέφερε την πρόθεσή του να μην προχωρήσει στην αύξηση του ενοικίου οποία προβλέπεται από τη συμφωνία της καφετέριας με το Πανεπιστήμιο. Με τα δεδομένα αυτά αλλά και τη συνάντηση που θα έχουμε ως ΦΕΕΠΑΚ με την καφετέρια , θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αισθητή μείωση των τιμών. Στη συνάντηση με τη καφετέρια ως ΦΕΕΠΑΚ θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη μείωση των τιμών.

3)    ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΝΕΚ διαπιστώσαμε ότι η φοιτητική ταυτότητα η οποία στέλνουν στο πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί μεσολαβητικά, δεν δινόταν στους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο ισχυρίζεται ότι δεν έφταναν οι ταυτότητες στο πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προώθηση θεσμών όπως φοιτητική ταυτότητα. Η περεταίρω αναβάθμιση της είναι επιτακτική ανάγκη. Ως ΦΕΕΠΑΚ δηλώνουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για προώθηση της διαδικασίας έκδοσης φοιτητικής ταυτότητας για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

4)    ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Μελετήθηκε η προηγούμενη μας εισήγηση για τοποθέτηση μετρητή στο υπόγειο χώρο στάθμευσης, το πανεπιστήμιο μας διαβεβαίωσε ότι η εισήγηση μας είναι σε καλό δρόμο για να εφαρμοστεί. Επίσης το Πανεπιστήμιο απόδέχτηκε το αίτημα μας για τη διόρθωση του δρόμου που οδηγεί στο Παρκινγκ δίπλα από το φυτώριο. Παράλληλα ως ΦΕΕΠΑΚ προτρέπουμε τους συμφοιτητές μας όπως χρησιμοποιούν και το παρκινγκ δίπλα από το φυτώριο έτσι ώστε να μειωθεί το τεράστιο πρόβλημα της στάθμευσης.

5)    ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εγκρίθηκε σχετικό αίτημά μας για δημιουργία σελίδας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του πανεπιστήμιου. Στην στήλη αυτή θα δημοσιεύονται αποφάσεις από συνεδρίες της ΦΕΕΠΑΚ ή από συναντήσεις μας με την διοίκηση του πανεπιστημίου. Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται οι συμφοιτητές μας για διαφορές εκδηλώσεις και δραστηριότητες της φοιτητικής ένωσης

6) ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ

Τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθείκαθυστέρηση στην έκδοση των πτυχίων με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εγγραφή τους στους αρμόδιους συλλόγους. Το Πανεπιστήμιο μας διαβεβαίωσε όπως τα πτυχία να δίνονται στους απόφοιτους μέχρι το τέλος Ιουλίου.

7)  ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Οι υποτροφίες αποτελούν μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα στους φοιτητές ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μετά και από την περσινή χρόνια όπου το Πανεπιστήμιο αθέτησε τις υποσχέσεις του προς τους φοιτητές, για το ποσοστό υποτροφιών που θα τους έδινε, λόγω της μείωσης των διδάκτρων, η ΦΕΕΠΑΚ στη συνάντηση ήταν ξεκάθαρη προς το Πανεπιστήμιο, πως η υποτροφίες που θα δοθούν προς τους φοιτητές δεν θα πρέπει να ανασταλούν μεταγενέστερα από τη Διοίκηση. Το Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε ότι οι υποτροφίες δεν θα αλλάξουν μέχρι και τέλος των σπουδών του κάθε φοιτητή. Ακόμη απαιτήσαμε από το Πανεπιστήμιο να δημοσιοποιήσει όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλίσει ένας φοιτητής υποτροφία, ώστε να υπάρχει πλήρεις διαφάνεια για το ποιοι φοιτητές δικαιούνται να παίρνουν υποτροφίες. Επίσης μετά από δική μας απαίτηση το Πανεπιστήμιο θα συμπεριλαμβάνει στο έγγραφο του για τις υποτροφίες και τις αιτήσεις για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ώστε οι φοιτητές να ενημερώνονται για το δικαίωμα τους να αιτηθούν υποτροφίες από το ΙΚΥ.

8)    ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Φοιτητική Ένωση μετά από επιστολή φοιτητή από την Ελλάδα ότι το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε μείωση του ποσοστού υποτροφίας που δίνει στους εξ Ελλάδος φοιτητές, συζήτησε με το Πανεπιστήμιο για την πιο πάνω εξέλιξη. Αφότου η επιστολή διαβάστηκε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, για να μας δώσει εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, το Πανεπιστήμιο μας ανάφερε τα εξής: στους φοιτητές από την Ελλάδα δεν προσφέρεται  έκπτωση, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό διδάκτρων που κάθε ακαδημαϊκή χρονιά μπορεί να μεταβληθεί. Όπως μας εξήγησε η Διοίκηση αυτό γίνεται για λόγους επιχειρηματικούς ώστε να το Πανεπιστήμιο μας να είναι προσελκύσιμο για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ελλάδα. Ως Φοιτητική Ένωση έχουμε τις επιφυλάξεις μας για αυτά που μας δήλωσε το Πανεπιστήμιο γιατί αρκετοί φοιτητές από την Ελλάδα, μετά από επικοινωνία που είχαμε ως ΦΕΕΠΑΚ μαζί τους, μας έχουν μεταφέρει ότι το Πανεπιστήμιο μιλούσε για έκπτωση της τάξης του 35% και όχι για συγκεκριμένο ποσό διδάκτρων. Ως Φοιτητική Ένωση θα σταθούμε δίπλα από τους Ελλαδίτες φοιτητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ:

Το πανεπιστήμιο δεν δείχνει την πρόθεση να αντιληφθεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των φοιτητών. Ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν  μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η περαιτέρω μείωση των διδάκτρων. Ήδη η προσέλευση των νεοεισερχόμενων φοιτητών είναι κατά πολύ μειωμένη ενώ αρκετοί εν ενεργεία συμφοιτητές μας δεν μπορούν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους λόγω των υψηλών διδάκτρων. Η μείωση που έχει γίνει είναι ανεπαίσθητη καθώς υπάρχουν φοιτητές που θα πρέπει να πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό για ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Καλούμε τις αρχές του πανεπιστημίου αλλά και ολόκληρη την πολιτεία να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα. Ως Φοιτητική Ένωση επιμένουμε στην θέση μας ότι μόνο μια μείωση της τάξης του 30% θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φοιτητών ενώ καλούμε τους φοιτητές να είναι σε εγρήγορση.

Η ΦΕΕΠΑΚ τονίζει ότι «θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους συμφοιτητές μας, καλώντας τους παράλληλα να δυναμώσουν μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους τον αγώνα για μια μαζική και διεκδικητική Φοιτητική Ένωση ενισχύοντας μαζί μας την πάλη για τα δικαιώματά μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










132