Όλα τα αγκάθια που υπάρχουν μέχρι τον επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων. Πικρές αλήθειες


Πολλά έχουν λεχθεί γύρω από το θέμα του επαναδιορισμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, πριν και μετά την απάλειψη της πρόνοιας για επιπλέον διδακτική ώρα στους εκπαιδευτικούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επειδή το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα paideia-news.com παραθέτει κάποια διευκρινιστικά στοιχεία, τα οποία είναι καλό να γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

1.Καταρχήν, αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι  υπήρχε στο μνημόνιο η πρόνοια για την επιπλέον διδακτική ώρα, υπήρξε μια κινητοποίηση  των εκπαιδευτικών οργανώσεων για απάλειψή της. Άρα, κρατάμε το στόχο που ήταν η απάλειψη της πρόνοιας της ώρας.

2.Όσον αφορά τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων υπολογίστηκε ότι με την αφαίρεση της πρόνοιας για την επιπλέον διδακτική ώρα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

3.Με τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, υπήρξε μεν απάλειψη της πρόνοιας, πλην όμως κάποιοι όροι που τέθηκαν διαφοροποίησαν τα δεδομένα. Για παράδειγμα, η πρόνοια για διαγραφή των δύο ωρών που έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί για μετακίνηση εκτός εκπαιδευτικής περιφέρειας  δημιουργεί πρόβλημα με λιγότερες θέσεις. Περισσότερες ώρες για αριθμό εκπαιδευτικών σημαίνει αυτόματα   λιγότερους εκπαιδευτικούς. Άρα δημιουργείται ο πρώτος κίνδυνος για μη επαναδιορισμό.

4.Η πιθανή μείωση του αριθμού των αλλόγλωσσων μαθητών, λόγω ανεργίας είναι ένας άλλος πονοκέφαλος που μειώνει τον αριθμό των θέσεων. Ο αριθμός της μετάβασης από την ιδιωτική στη δημόσια εκπαίδευση, που αποτελούσε την κρυφή ελπίδα για αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού των μαθητών και για περισσότερους διορισμούς φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας πολύ μικρός.  

5.Η μείωση των ωρών στήριξης κάθε χρόνο προκαλεί ακόμη ένα πρόβλημα, το μέγεθος του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστο, άρα και οι απώλειες επίσης είναι άγνωστες.

6.Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πόσοι από τους υποψηφίους στον κατάλογο διοριστέων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δεν αποδέχονταν διορισμό, δεν θα αποδεχτούν το διορισμό τον Σεπτέμβριο, ή μάλλον πόσοι θα αποδεχτούν, με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω τους (αδιόριστους) αντίστοιχο αριθμό από αυτούς που υπηρετούν φέτος.  

7.Επειδή πολλά λέγονται, καθίσταται σαφές ότι ούτε το Υπουργικό ούτε η  Βουλή μπορούν να ψηφίσουν για επαναδιορισμό. Αυτό θα ανέτρεπε την αρχή της ύπαρξης του καταλόγου διοριστέων για τον πιο πάνω λόγο.   

8.Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μπορεί να εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απάλειψη της πρόνοιας για επιπλέον διδακτική ώρα, όμως δεν έδωσαν υπόσχεση για σίγουρο επαναδιορισμό σε κανέναν. Στόχος των εκπαιδευτικών οργανώσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο, θα είναι να ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, με τις οποίες θα δημιουργηθούν συνθήκες διορισμού όσο το δυνατό περισσότερων, αν είναι δυνατό όλων, όσων εργάζονται φέτος.

Μέχρι τότε όλα τα είναι ρευστά και ανοικτά. Αυτά φυσικά, ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο στον τομέα της οικονομίας μας, που επηρεάζει άμεσα  και την εκπαίδευση.    

Εμείς, να ευχηθούμε το επαναδιορισμό όλων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










211