ΟΛΤΕΚ: H συνάντηση του Προεδρικού, άλλαξε το κλίμα για το σύστημα διορισμών


Η Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή συνεδρία της συζήτησε την πορεία του διαλόγου για την αλλαγή του συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση, μετά τη συνάντηση των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε προφορικά ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην πρόσφατη συνεδρία των Συμβούλιων Δημοτικής - Μέσης και Ανώτερης – Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με ανακοίνωση της η ΟΛΤΕΚ επισημαίνει ιδιαίτερα την παράταση του χρόνου για διάλογο και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Οργάνωσης για την αναγκαιότητα βελτίωσης και εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων, ιδιαίτερα στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Συνεχίζοντας παρατηρεί:

«Η συνάντηση στο Προεδρικό μπορεί να μην ικανοποίησε το αίτημα των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για εξαίρεση των υπηρετούντων συναδέλφων από το νέο Σύστημα Διορισμού αλλά διαφοροποίησε προς το καλύτερο το θέμα της διασφάλισης της εργασίας τους.  Τονίζουμε όμως ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι το τέλος του δρόμου.  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην εκπαίδευση ο όρος του υπαλλήλου αορίστου χρόνου, για όσους εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν τριάντα μήνες υπηρεσία (όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενη).

Αυτό σε συνδυασμό με την αναστολή για ένα χρόνο της ημερομηνίας έναρξης της εφαρμογής του οποιουδήποτε σχεδίου συμφωνηθεί, δίνει την ευκαιρία, ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει φέτος υπηρεσία 30 μηνών, να αυξήσουν τις πιθανότητες διορισμού τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Η ΟΛΤΕΚ από την πρώτη μέρα που υποβλήθηκε το νέο σχέδιο διορισμού, αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα και έχει σαν στόχο να αλλάξει το σύστημα, χωρίς τη θυματοποίηση κανενός.  Έχουμε υποβάλει προτάσεις, συμμετέχουμε στο διάλογο και εκτιμούμε ότι έχουν γίνει μικρά, αλλά σημαντικά βήματα για να υπάρξει ένα νέο σχέδιο, λειτουργικό και δίκαιο.

Αναμένουμε από το ΥΠΠ να προσαρμόσει στην πρόταση του τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση του Προεδρικού και να μπει σε ουσιαστικό διάλογο με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.  Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, όμως ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Παράλληλα η ΟΛΤΕΚ αναμένει από το ΥΠΠ και κάποιες άλλες κινήσεις, όπως το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών που υπηρετούν ως έκτακτοι (συμβασιούχοι εξάμηνης διάρκειας) κάτι που θα βοηθήσει να κλείσει και πιο εύκολα το θέμα του καταλόγου διοριστέων».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










205