Όχι άλλες χαμένες, αδιανέμητες θέσεις φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ*  

Aρπάζω την ευκαιρία να γράψω αυτό το άρθρο, με θέμα τις ανεκμετάλλευτες θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιας και σε λίγες μέρες ανακοινώνονται  τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων και το Πανεπιστήμιο θα υποδεχθεί τους νέους φοιτητές του.  Παρατηρείται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το φαινόμενο να μη κατανέμονται σε φοιτητές όλες οι προσφερόμενες θέσεις του Πανεπιστημίου. Ειδικά σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την κυπριακή κοινωνία, όπου η οικονομική επιβίωση της πλειοψηφίας των κυπριακών οικογενειών θέλει σκληρούς αγώνες για να επιτευχθεί, άμεσα πρέπει να μελετηθούν τρόποι, έτσι ώστε, να δίνεται η δυνατότητα σε Κύπριους φοιτητές να σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και να καλύπτεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι αδιανόητο να μην παρέχονται όλες οι θέσεις σπουδών σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις πρώτες ανάγκες, πόσο μάλλον να αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά  τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού αποκλείστηκαν από το δικαίωμα τους να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, φορτώνοντας στις οικογένειες τους την επιβάρυνση των διδάκτρων ή ακόμη και  τη διαβίωση στο εξωτερικό.

Είναι απαράδεκτο η διαδικασία της κατανομής θέσεων να παραμένει στη δεύτερη και τρίτη κατανομή και το πανεπιστήμιο να μην έχει βρει ακόμα τον τρόπο να παραχωρούνται όλες οι προσφερόμενες θέσεις. Για παράδειγμα, τη χρονιά 2012-2013 προσφέρθηκαν 1450 θέσεις από τις οποίες οι 150 δεν κατανεμήθηκαν.

Εισηγούμαστε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως εξετάσει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Να πραγματοποιηθούν όσες κατανομές πρέπει, έτσι ώστε να διανέμονται όλες οι προσφερόμενες θέσεις
  • Να υπάρχουν επιλαχόντες για τις αδιανέμητες θέσεις στη δεύτερη και τρίτη κατανομή, έτσι όταν δε συμπληρωθεί η θέση από ένα φοιτητή να υπάρχει αμέσως ο επόμενος.
  • Πολλοί νέοι φοιτητές δε ξέρουν πως το Πανεπιστήμιο έχει δεύτερη και τρίτη κατανομή. Εισηγούμαστε όπως με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο να ενημερώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα της δεύτερης και τρίτης κατανομής.
  • Επίσης, το πανεπιστήμιο να έρθει σε συνεννόηση τουλάχιστον με το κρατικό κανάλι από τα Μ.ΜΕ, έτσι ώστε η διαδικασία της δεύτερής και τρίτης κατανομής να συμπεριληφθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
  • Το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να δώσει περισσότερες αδιανέμητες θέσεις σε άτομα με ειδικά κριτήρια, ώστε να βοηθήσει τα άτομα που έχουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.   

Ευχόμαστε το πανεπιστήμιο να μελετήσει τις προτάσεις μας και τη φετινή χρονιά να καταφέρει να διανέμει όλες τις προσφερόμενες θέσεις. Ας δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά να μορφωθεί και ας κάνουμε πράξη τα όσα διατυμπανίζουν κάποιοι ειδικοί ότι μέσα από νέα και μορφωμένα  μυαλά θα εξέλθουμε της οικονομικής κρίσης.

 

*Φοιτήτρια Οικονομικών Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέλος Τοπικής Επιτροπής Προοδευτικής Κ.Φ Παν. Κύπρου

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143