ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Θετική εξέλιξη η διασφάλιση των συμβασιούχων και η μη αύξηση διδακτικού χρόνου


Η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία,  με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις προσπάθειες τουΥπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου για επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, καθώς και τη διαγραφή της πρόνοιας για αύξηση του διδακτικού χρόνου. Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναφέρει επίσης ότι για πρακτικά και εκπαιδευτικά θέματα όπως και για άλλα ερωτήματα που δημιουργούνται θα πρέπει να βρεθούν λύσεις/απαντήσεις μέσα από τη διεξαγωγή διαλόγου με το ΥΠΠ.

Αναφέρει στη ανακοίνωσή της η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία:

«Σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για το τελικό προσχέδιο του μνημονίου θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μνημόνιο είναι σκληρό, οδηγεί την οικονομία, τον εργαζόμενο και τις επιχειρήσεις σε άλλες εποχές, αλλά τερματίζει τη μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο κυπριακός λαός, δεν θα πάνε χαμένες. Ταυτόχρονα, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο.

Σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέτρο το οποίο προβλεπόταν και στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τρόικας και προηγούμενης Κυβέρνησης, μέσω της υποχρεωτικής συνεισφορά ύψους 1,5% στις απολαβές τους για να έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία, σημειώνουμε τη διαφωνία μας. Ακόμη ένα κεκτημένο διαφοροποιείται ή/και χάνεται. Ταυτόχρονα καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας όπως προωθήσει τάχιστα τις διαδικασίες για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Από την άλλη, ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να πετύχουμε ως χώρα και λαός, με στόχο τη γρηγορότερη, υπό τις περιστάσεις, διέξοδο από την κρίση.

Οφείλουμε να σημειώσουμε τις αλλαγές, προς το καλύτερο, που κατάφερε να επιφέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στο μνημόνιο σε σύγκριση με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τρόικας και προηγούμενης Κυβέρνησης. Ως παραδείγματα αναφέρουμε τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο, την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2018, τη δημιουργία του θεσμού του τραπεζικού/οικονομικού μεσολαβητή και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία για ωρομίσθιους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες και την επιμονή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου για επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και τη διαγραφή της πρόνοιας για αύξηση του διδακτικού χρόνου. Χαιρετίζουμε επίσης, τις δημόσιες δηλώσεις του, για στήριξη της δημόσιας παιδείας και των εκπαιδευτικών, αλλά και τη συνεργασία και διάλογο που ανέπτυξε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Είμαστε σίγουροι ότι η διαδικασία του διαλόγου θα αναπτυχθεί περαιτέρω για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν την εκπαίδευση, και περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του μνημονίου, δημιουργούνται κάποια πρακτικά και εκπαιδευτικά θέματα αλλά και ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν λύσεις/απαντήσεις μέσα από τη διεξαγωγή διαλόγου με το ΥΠΠ.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στο έκτακτο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ το οποίο θα συγκληθεί άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλουμε και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αυτός ο τόπος έχει μέλλον, έχει και ελπίδα. Για να πραγματοποιήσουμε όμως το όνειρο θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, όλοι μαζί και μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203