Παιδιά με άσθμα πρέπει να γυμνάζονται


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*  

Το άσθμα ίσως είναι μια δικαιολογία για αποφυγή του μαθήματος της γυμναστικής (τη σωματική δηλαδή δραστηριότητα των παιδιών) ενισχύοντας έτσι την τάση για παχυσαρκία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, τα παιδιά πρέπει να γυμνάζονται στα πλαίσια διαχείρισης του παιδικού άσθματος για την προστασία της σωματικής τους υγείας και ευεξίας.

Στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ της Μ. Βρετανίας, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Κριστίν Γκλάζμπρουκ σύγκρινε τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας, το Δείκτη Μάζας Σώματος και τη συναισθηματική κατάσταση από τη μια των ασθματικών παιδιών και από την άλλη παιδιών με άλλες ιατρικές παθήσεις. Σε αυτή τη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 56 παιδιά, 7-14 ετών, τα οποία ήταν έξω-νοσοκομειακοί ασθενείς κλινικών για τη διαχείριση του άσθματος και 61 παιδιά με παθήσεις των αφτιών, της μύτης, του λάρυγγα ή του δέρματος.

Ο μέσος ΔΜΣ ήταν μεγαλύτερος στα παιδιά με άσθμα, συγκριτικά με τα παιδιά με άλλες ιατρικές παθήσεις. Το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν επίσης υψηλότερο στα ασθματικά παιδιά 21.4% έναντι 6,6%. Τα ασθματικά παιδιά ανέφεραν λιγότερες σωματικές δραστηριότητες από τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς άσθμα. Ο παράγοντας που ήταν ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης χαμηλότερου σκορ δραστηριότητας ήταν το άσθμα και μετά η μικρή ηλικία.

Τα ασθματικά παιδιά είχαν περισσότερες συναισθηματικές δυσκολίες, αλλά αυτά που ήταν περισσότερο δραστήρια είχαν καλύτερη πνευματική υγεία.

Συνολικά, το 60,7% των γονέων των ασθματικών παιδιών αναγνώριζαν την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους ως εμπόδιο για τη σωματική άσκηση, συγκριτικά με το 11% των γονέων των παιδιών χωρίς άσθμα. Ομοίως, περισσότερα παιδιά με άσθμα αναγνώριζαν την υγεία τους (το αναπνευστικό τους πρόβλημα) ως φραγμό για τη σωματική άσκηση (66,1% έναντι 11,5%).

Συνοψίζοντας η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του συνυπολογισμού των εμποδίων για την σωματική άσκηση στη διαχείριση του παιδικού άσθματος και η σημασία της αποτελεσματικής παρέμβασης για την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να έχουμε πάντοτε στα υπόψη για την υγεία των παιδιών μας.

Έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμια στην Αμερική με εφαρμογή σε μαθητές Γυμνασίων, βλέπουμε ότι παιδιά με ήπιας μορφής άσθματος δεν παρουσίασαν κανένα επεισόδιο κατά την διάρκεια του μαθήματος γυμναστικής, αν πριν από την κυρίως άσκηση ή παιχνίδι προηγείτο τουλάχιστο δεκάλεπτη προθέρμανση. Παιδιά με έντονης μορφής άσθμα προοδευτικά ελάττωσαν την χρήση σπρέι μετά από σύσταση του γιατρού τους.

*Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










123