Πάλι του έβαλαν πιστόλι στον κρόταφο!


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Μετά το δείπνο Αναστασιάδη-Ακκιντζί, από Πέμπτη μέχρι Δευτέρα,  1-5 Δεκ 2016, όποιος έθετε ζήτημα μεταστροφής του Προέδρου Αναστασιάδη με αποδοχή των τουρκικών όρων, αντιμετώπιζε δριμεία κριτική από εκπροσώπους του Προεδρικού όπως, «πάλι προτρέχετε να κατηγορήσετε τον Πρόεδρο», «δεν υπήρξε αποδοχή οποιουδήποτε τουρκικού όρου», «ο Πρόεδρος παραμένει πιστός και συνεπής στις δεσμεύσεις του»…  Τέσσερεις μέρες μετά το δείπνο, ο Ν. Αναστασιάδης ομολόγησε την μεταστροφή του αποδεχόμενους τους τουρκικούς όρους, εξηγώντας  πως εγκατέλειψε τις δικές του δεσμεύσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων ως προϋπόθεσης συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Όσα περί μεταστροφής και αποδοχής των τουρκικών όρων απέρριπταν ασυζητητί οι εκπρόσωποι της γραμμής του Προεδρικού, τα ομολόγησε ο Ν. Αναστασιάδης. Χαρακτηριστικά, την Δευτέρα 5 Δεκ 2016, ο  εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ αρνιόταν στην παρουσία μου κάθε μεταστροφή (που δεν ήταν θέμα άποψης αλλά κοινής λογικής), προφανώς χωρίς να γνωρίζει την αποδοχή του Προέδρου για  συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ΧΩΡΙΣ να τηρηθεί οτιδήποτε από τα συμφωνηθέντα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος παρέπεμψε σε αιωρούμενες απειλές της τουρκικής πλευράς (και του Ακκιντζί!) για έποικους και προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε σε εκδήλωση όπου ο ίδιος αυτοσαρκάστηκε για την αναίρεση των δεσμεύσεών του (ξανά!). Ωστόσο, δεν ομολόγησε την πρόσθετη ασυνέπεια στην συμπεριφορά του, να θεωρήσει ότι πάλι … του έθεσαν  το πιστόλι στον κρόταφο και τον υποχρέωσαν και στη νέα «κωλοτούμπα».

Οι διαφορετικές απόψεις είναι οξυγόνο στη δημοκρατία. Καλόπιστοι συζητητές ευδοκιμούν μαζί με φερέφωνα σε όλα τα κόμματα και εξουσίες. Όμως, για εκείνους που  υπεραμύνονταν της γραμμής Προεδρικού-Αβέρωφ, πως δεν υπήρξε καμιά αποδοχή των τουρκικών όρων και αρνούνταν πεισματικά τέτοιο ενδεχόμενο, διερωτώμαι πως αισθάνονται μετά την παραδοχή από τον ίδιο τον Ν. Αναστασιάδη. Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εκείνες τις συνετές φωνές στον περίγυρο Προεδρικού-ΔΗΣΥ, κατά πόσον αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους. Θα τολμήσουν να διαφοροποιηθούν πριν την συντριβή; Τώρα είναι ώρα. Πάντως, η κοινωνία έχει επίγνωση των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και θα διαφοροποιηθεί με καθαρό τρόπο απέναντι στις ραδιουργίες.  

Παρεμπιπτόντως, οι επιδιώξεις του ισλαμοφασίστα Ερντογάν είναι τόσο έκδηλες καθώς βυθίζει ολοένα την Τουρκία στην απολυταρχία, καθιστώντας την μια απέραντη φυλακή με παραβιάσεις κάθε αρχής δικαίου που φτάνουν σε βασανισμούς και στερήσεις πληθυσμών με απάνθρωπο τρόπο. Καθώς τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι στο Ιράκ, στην επικρατούσα νέο-οθωμανική παράνοια ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Ερντογάν, τον κήρυξε «Πρόεδρο όλων των μουσουλμάνων του κόσμου» και ομάδες μισθοφόρων που η Τουρκία εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε στην Συρία και αλλού, φέρουν ονόματα Οθωμανών Σουλτάνων. Πρόσφατα, εν αναμονή της πτώσης του Ισλ. Κράτους, η Τουρκία επιδίωξε να θέσει την Μοσούλη (Ιράκ) υπό την επιρροή Τουρκμένων… Η  πραγματικότητα είναι σειρά αποτυχιών στην Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο, Κουρδικό… Ήδη, εντός Συρίας κατά μήκος των συνόρων με Τουρκία, λωρίδα εδάφους ελέγχεται από τις Κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (DUP), παρακλάδι του ένοπλου PKK που δρα στην Τουρκία. Η Τουρκία θεωρεί και τα δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν το DUP σύμμαχο-κλειδί στην περιοχή. Παντού καταγράφονται αποτυχίες της Τουρκίας με την οικονομία (το δυνατό της χαρτί) να εκτροχιάζεται. Αντί αριθμών, αναφέρουμε την εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου στοιχειοθετείται το αδιέξοδο (πτώση τουρκικής λίρας, ανεργία, φυγή κεφαλαίων κ.ά) και την δήλωση του Τούρκου υφυπουργού οικονομίας: “Η Τουρκία περνά την δυσχερέστερη περίοδο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου…». Καθώς κοσμογονικά συμβαίνουν στην περιοχή, με την Τουρκία να απομονώνεται και με συντριπτική στήριξη στις θέσεις μας για λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στο Προεδρικό της Κύπρου ζουν σε δικό τους κόσμο και είναι οι μόνοι που διασώζουν τον Ερντογάν.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - [email protected]

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


57