Πανεπιστήμιο Frederick: Εργαστήριο Κινητών Συσκευών, ένα έτος λειτουργίας με πολλές επιτυχίες


ΤΟΥ ΔΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Το Mobile Devices Laboratory (MDL) γιορτάζει την πρώτη επέτειο ίδρυσης του αυτό τον Ιούλιο (10/07/2013.) Το εργαστήριο, που έχει δημιουργηθεί στο Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Frederick, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και εφαρμογών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, τις έξυπνες (κινητές) συσκευές, τα κοινωνικά δίκτυα, με τεχνολογίες διεπαφής του ανθρώπου με το περιβάλλον και συσκευές φυσικής αλληλεπίδρασης. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να δραστηριοποιείται σε τρία επίπεδα:

  • Να βοηθά στην εκπαίδευση των φοιτητών του πανεπιστημίου στις σχετικές τεχνολογίες.
  • Να αναπτύσσει ερευνητικό έργο και καινοτομία στους τομείς ενδιαφέροντος του και να παράγει καινούργια γνώση μέσο διεπιστημονικών προγραμμάτων.
  • Να διασυνδέεται με τον παραγωγικό ιστό της Κύπρου και να βοηθά μέσα από συνέργειες την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητά του.

Με τον τρόπο αυτό το εργαστήριο καλύπτει το τρίγωνο Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία που αποτελεί το πλαίσιο λειτουργίας του σύγχρονου πανεπιστημίου.

Το MDL έχει δημιουργηθεί μετά από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Frederick και της Microsoft Κύπρου, όπου αρχικά έχουν από κοινού επενδύσει στην διαμόρφωση και την αγορά εξοπλισμού του εργαστηρίου. Η Microsoft Κύπρου επί ευκαιρίας της επετείου του εργαστηρίου έχει προσφέρει επιπλέον και δεύτερο πακέτο χορηγίας για την ανανέωση του εργαστηρίου με νέο εξοπλισμό που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει έξυπνες συσκευές Nokia Lumia 900/820/620 (Windows Phone 7/8) και tablets Surface με λειτουργικό  Windows 8. 

Αν και νεοσύστατο το MDL έχει να επιδείξει διάφορες επιτυχίες, καινοτομίες και συνεργασίες. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick έχουν δείξει μεγάλη θέληση για μάθηση και δημιουργία, τεράστια ερευνητική ικανότητα και αξιοσημείωτο επαγγελματισμό. Έχουν επιτύχει πρωτιές σε Παγκύπριους  Διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και έχουν αναπτύξει εφαρμογές που βρίσκονταν πρώτες στο Google Playstore για αρκετές εβδομάδες. Φυσικά σε αυτό έχει  συμβάλει και η άψογη συνεργασία του εργαστηρίου MDL με το κ. Βαλεντίνο Γεωργιάδη και γενικά την ομάδα της Microsoft Κύπρου. Είναι, επομένως, βέβαιο ότι το MDL θα καθιερωθεί ως μια πηγή απόκτησης μοντέρνας τεχνογνωσίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους φοιτητές μας, που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η τεχνολογία στον τόπο μας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μας στο εξωτερικό.

Εν συντομία το MDL έχει να επιδείξει τα ακόλουθα:

  • 10/07/13: Το MDL επιτυγχάνει συνεργασία και επιχορήγηση από τη  Microsoft Κύπρου. 
  • 10/07/12  – 10/07/13: Το MDL επιτυγχάνει συνεργασίες και επιχορηγήσεις από τοπικές εταιρίες λογισμικού, τηλεπικοινωνιών κ.α. (όπως η Power Soft, MTN) και επιχειρήσεις  (όπως η Amazing Moments DMC). 
  • 10/07/12  – 10/07/13: Το MDL έχει δημοσιεύσει πέντε εφαρμογές, στα Google Playstore και Microsoft Apps & Gamesstore,  με περισσότερα από 21,000 downloads.
  • 05/11/12  – 16/12/12  : H εφαρμογή  Cyprus Radio βρίσκεται στην πρώτη θέση του GooglePlaystore ως η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή (freeapp) στην κατηγορία Music&Audio.
  • 10/11/12:  Οι φοιτητές του Τμήματος Computer Science & Engineering του Πανεπιστημίου Frederick, Χριστόφορος Κρώνης (Computer Engineering), Γιάννης Χατζηχαραλάμπους (Computer Engineering) και Κωνσταντίνος Μαρούχος (Computer Science) κατέλαβαν τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό Hackathon της Microsoft Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών σε Windows Phone 8/Windows 8.
  • 09/2013: Η εφαρμογή  Augmented Reality Shooter θα παρουσιαστεί στο διεθνές συνέδριο  Artificial Intelligence Applications and Innovations 2013 (AIAI’13) για την καινοτομία να εξελίσσει bots για έξυπνες συσκευές με ανθρώπινη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. Έπειτα τα συγκεκριμένα bots συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες πραγματικού χρόνου.

Επιπλέον,

  • Το MDL υποστηρίζει το καινούριο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε Κινητά και Διαδικτυακά Συστήματα (MScin Weband Mobile Systems) του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Frederick. (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.frederick.ac.cy/MWS/)
  • Το MDL στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Frederick και γενικά στη προσφορά βοήθειας προς τους νέους (ανέργους) στη Κύπρο ανακοίνωσε νέες καλοκαιρινές θέσεις για  απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στην ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου και έξυπνων συσκευών. Στο παρόν στάδιο, 5 νέοι εργοδοτούνται από το εργαστήριο ως ειδικευόμενοι και με το πέρας της πρακτικής τους θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δίπλωμα εξειδίκευσης σε συγκεκριμένες τεχνολογίες που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον πείρα στο βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν συνεργασίες με διάφορες εταιρίες όπως η  Microsoft, Powersoft, κτλ. (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://mdl.frederick.ac.cy/internships.html)
  • Tο MDL (Πανεπιστήμιο Frederick) σε συνεργασία με την Microsoft Κύπρου θα διοργανώσει και φέτος, όπως και πέρσι, τον Δεύτερο Workshop σε τεχνολογίες Microsoft (2ndMicrosoftStudentTechliteWorkshop). Το Workshop θα είναι τριήμερο κα θα παρουσιάσει τεχνολογίες όπως SQL, Windows Phone 8, Windows 8, Azure Cloud, MVC Webtechnology, Web Services. Θα είναι δωρεάν και ανοικτό στο κοινό της Κύπρου. Το Workshop, επίσης, θα προβάλλεται ζωντανά και στη Μάλτα. (για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ  επισκεφτείτε την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ms-cy.azurewebsites.net/)

Web site:mdl.frederick.ac.cy

Email:mdl-lab@frederick.ac.cy

Facebook:www.facebook.com/MobileDevicesLaboratory

Twitter:  @MDL_Frederick

*Λέκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165