Ποιοτικός Κώδικας στην Ανώτατη Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Κορυφαία προτεραιότητα των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι η διασφάλιση των προτύπων και της ποιότητας στην παρεχόμενη ανώτατη εκπαίδευση. Πως ορίζουμε όμως το πρότυπο και την ποιότητα; Ακαδημαϊκό πρότυπο είναι το ελάχιστο επίπεδο που θα πρέπει να φτάσει ένας φοιτητήςν για να πετύχει στις σπουδές του και να επιτύχει αναγνώριση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι τα πρότυπα δεν θα πρέπει να διαφέρουν από τους φορείς παροχής εκπαίδευσης. Η Ακαδημαϊκή ποιότητα ορίζεται ως κατά πόσο σωστά οι φορείς παροχής εκπαίδευσης υποστηρίζουν τη μάθηση. Τη διδασκαλία, τη μαθησιακή υποστήριξη, την αξιολόγηση και την υφισταμένη  υποδομή. Η Διασφάλιση Ποιότητας είναι η διαδικασία ελέγχου ότι τα πρότυπα ικανοποιούν τις συμφωνημένες προσδοκίες.

Η Ποιότητα διασφαλίζεται με μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων. Ο Ποιοτικός Κώδικας (Quality Code) αποτελείται από τρία μέρη:

  • Ρύθμιση και διατήρηση ορίων στα ακαδημαϊκά πρότυπα
  • Διασφάλιση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής ποιότητας
  • Πληροφορίες σχετικά με την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ρύθμιση και διατήρηση ορίων στα ακαδημαϊκά πρότυπα

Θεμελιώδης προϋπόθεση της διασφάλισης των προτύπων και της ποιότητας είναι ότι τα προσόντα θα πρέπει να χορηγούνται βάσει της επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτων (learning outcomes) και την όχι απαραίτητα από τα χρόνια μελέτης. Οι περιγραφές των προσόντων είναι σημαντικές. Εξηγούν τα αποτελέσματα και τα χαρακτηριστικά που αναμένονται να αποκτηθούν από την διαδικασία μάθησης. Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την ενσωμάτωση των διαφόρων μορφών μάθησης που προκύπτουν από τα ειδικά και συνεκτικά προγραμμάτων σπουδών. Με την απόκτηση των προσόντων αυτών οι  απόφοιτοι αποκτούν υψηλού επιπέδου αναλυτικές ικανότητες και δεξιότητες.

Διασφάλιση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής ποιότητας

Η Ακαδημαϊκή ποιότητα αφορά κατά πόσον καλά οι ευκαιρίες μάθησης προσφέρονται στους φοιτητές για να επιτύχουν στις σπουδές τους. Είναι ένα εργαλείο το οποίο διασφαλίζει την κατάλληλη και αποτελεσματική διδασκαλία, την υποστήριξη, την αξιολόγηση και τη μάθηση. Οι φορέας παροχής εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ποιότητα των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Με την εξασφάλιση ότι οι πολιτικές, οι δομές και τις διαδικασίες για τη διαχείριση των ευκαιριών μάθησης εφαρμόζονται σωστά, το Πανεπιστήμιο (φορέας και πάροχος μάθησης) διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματικότητα των μαθησιακών στόχων.

Πληροφορίες σχετικά με την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πληροφορίες για παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντανακλά την εμπιστοσύνη του κοινού στην αξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τέτοια εμπιστοσύνη μπορεί να προωθηθεί είναι από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράγουν τις κατάλληλες πληροφορίες, στους ενδιαφερόμενους σχετικά  για τις καλύτερες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης που προσφέρουν. Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες είναι για άμεσο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και θα πρέπει να όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Άλλες πληροφορίες μπορεί να είναι πιο εξειδικευμένες, λεπτομερής φύσης και σε σχετικά με πιο περιορισμένο κοινό, όπως υποψήφιους, τρέχον φοιτητές ή όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.

Ο Δρ. Ανδρέας Σιάμαρος είναι Επικεφαλής Έρευνας , Ακαδημαϊκών Προτύπων και  Διασφάλισης Ποιότητας του University of Central Lancashire Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










223