Πολιτική συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής για Κύπρο, λέει αξιωματούχος Ευρωζώνης


Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο σε πολιτική συμφωνία για το Μνημόνιο της Κύπρου, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου.

Αυτό επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην άτυπη συνεδρίαση Eurogroup, την Παρασκευή στο Δουβλίνο, όπου η Κύπρος θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν και το μόνο που αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.

Οπως είπε, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό, θα λάβει την τελική μορφή του μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Δουβλίνου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία. Η εκτίμηση του εκπροσώπου είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει και η επίσημη απόφαση του Εurogroup. Η πρώτη δόση θα αποδεσμευθεί το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την Παρασκευή οι Υπουργοί θα ενημερωθούν και για την αξιολόγηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, που ξεκινάει αύριο στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς γιατί η απόφαση για την Κύπρο με το «κούρεμα» δεν μπορεί να γίνει μοντέλο για την Ευρωζώνη, απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι μοντέλο γιατί η δομή του τραπεζικού τομέα, και το μέγεθος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εντελώς μοναδικά. «Φτάσαμε σε ειδική λύση γιατί το πρόβλημα ήταν ειδικό, κανένας άλλος τραπεζικός τομέας χώρας της Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, είπε.

Τέλος ο αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε για τη στήριξη της Κύπρου θα αποδειχθεί επαρκές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










108