Προκήρυξη των ΚΗ Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου οργανώνουν τους 28ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου.

Με γνώμονα την θέρμη με την οποία αγκαλιάζονται κάθε χρόνο οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου και την εξαιρετική δουλειά των συμμετεχόντων, μαθητών και εκπαιδευτικών, οι διοργανωτές του θεσμού καλούν όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν και να ξεχωρίσουν στη φετινή διοργάνωση.

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν τόσο στο Σύγχρονο Θέατρο όσο και στο Αρχαίο Δράμα.

Στόχος και της φετινής διοργάνωσης παραμένει η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές, να προσπαθήσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα σε κλίμα χαράς και συμμετοχικότητας.

Οι Διευθύνσεις των σχολείων και οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά τους όρους συμμετοχής στους Αγώνες Θεάτρου και να τους τηρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στους φετινούς αγώνες, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους ενώπιον Επιτροπών Ειδικών στο διάστημα 20 Φεβρουαρίου 2017 - 24 Μαρτίου 2017.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

α. Στους Αγώνες δικαιούνται να συμμετάσχουν θεατρικές ομάδες Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων από τη Μέση Γενική και τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

β. Οι θεατρικές ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται από μαθητές του σχολείου. Μπορούν να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί που δίδαξαν ή καθοδήγησαν τις ομάδες των μαθητών αλλά σε βοηθητικούς ρόλους.

γ. Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη εξωσχολικών επαγγελματιών κατά την προετοιμασία των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων.

δ. Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν την προετοιμασία της σχολικής θεατρικής παράστασης, θα πρέπει να γνωρίζουν βασικές θεατρικές τεχνικές και να έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

ε. Λόγω του ερασιτεχνικού και παιδευτικού χαρακτήρα που έχει το σχολικό θέατρο, θα πρέπει να αποφευχθούν στοιχεία χλιδής.

3.  ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

α. Κάθε σχολείο θα παρουσιάσει από σκηνής στο χώρο του ή σε χώρο της επιλογής του τη θεατρική παράσταση με την οποία συμμετέχει στους Αγώνες.

Β. Επειδή απαιτούνται αρκετά χρήματα για την ενοικίαση θεατρικών αιθουσών, οι Διευθύνσεις των σχολείων μπορούν να οργανώνουν τις θεατρικές παραστάσεις τους σε Αίθουσες άλλων σχολείων της περιφέρειάς τους που είναι κατάλληλες για παρουσιάσεις θεατρικών έργων.

β. Η ακριβής ημερομηνία και η ώρα της παράστασης θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση των σχολείων με τους διοργανωτές.

4.  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

α. Η παράσταση ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου θα πρέπει να κυμανθεί ανάμεσα στα 45' - 90' λεπτά.

β. Τυχόν χρόνος που θα χρειαστεί για αλλαγές ή τροποποιήσεις των σκηνικών αντικειμένων θα είναι επιπρόσθετος, χωρίς όμως η συνολική διάρκεια της παράστασης να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των 105' λεπτών.

5. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

α. Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει στους Αγώνες Θεάτρου με ένα (1) μόνο θεατρικό έργο.

β. Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις σχολείων που σκοπεύουν να παρουσιάσουν παραστάσεις οι οποίες δεν έχουν αμιγή θεατρική μορφή. Στο Πρόγραμμα των Αγώνων δεν συμπεριλαμβάνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σχολείων, στις οποίες συμμετέχουν πολυπληθείς ομάδες μαθητών (Χορωδοί - Χορευτές - Μουσικοί - «Ηθοποιοί»).

γ. Το έργο που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του σχολείου θα πρέπει να είναι γραμμένο ή μεταφρασμένο στη νεοελληνική γλώσσα ή στην κυπριακή διάλεκτο και να αποτελεί:

  • Θεατρική διασκευή μιας ιστορίας, ενός παραμυθιού ή και ενός λογοτεχνικού έργου. Στην περίπτωση που η σκηνοθετική ομάδα θα προβεί σε διασκευή θεατρικού έργου, απαιτείται ιδιαίτερη γνώση και πολλή προσοχή, ώστε να μην αλλοιώνονται τα βασικά στοιχεία της δομής και περιεχομένου του πρωτότυπου κειμένου.
  • Έργο γραμμένο από τη θεατρική ομάδα του σχολείου.

δ. Συστήνεται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του έργου, το οποίο:

  • Απαιτείται να ανταποκρίνεται στην ηλικία, στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες των μαθητών που αποτελούν τη θεατρική ομάδα. Αποφεύγονται, επομένως έργα, τα οποία η θεατρική ομάδα αδυνατεί να υποστηρίξει.
  • Δεν θα πρέπει να αποτελεί «αντιγραφή» της οποιασδήποτε κινηματογραφικής ταινίας ή άλλης θεατρικής παράστασης. Έχει παρατηρηθεί συχνά προσπάθεια των σκηνοθετικών ομάδων να παρουσιάσουν επί σκηνής θεατρικά κείμενα τα οποία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και «στιγματιστεί» από ερμηνείες μεγάλων ηθοποιών, με αποτέλεσμα οι μαθητές να καθοδηγούνται προς μια λανθασμένη κατεύθυνση παροτρυνόμενοι να μιμηθούν φωνητικά και κινησιολογικά τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν τους ρόλους. Οι Επιτροπές Ειδικών που θα παρακολουθούν τα θεατρικά έργα που παρουσιάζουν τα σχολεία, έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν από το διαγωνιστικό μέρος σχολεία που παρουσιάζουν «αντιγραμμένες» παραστάσεις.
  • Συστήνεται και φέτος η ενασχόληση των θεατρικών ομάδων, εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες, με το αρχαίο ελληνικό δραματολόγιο, που αποτελεί και τη βάση για τη δημιουργία του θεάτρου παγκόσμια.
  • Τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στους Αγώνες Θεάτρου υποχρεούνται να αποστείλουν ταχυδρομικά, μαζί με την αίτηση συμμετοχής και το κείμενο του θεατρικού έργου που θα χρησιμοποιηθεί στην παράσταση. Στην περίπτωση που κριθεί από την Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ - Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το Θέατρο στη Μέση Εκπαίδευση ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες μαθητών Γυμνασίου ή Λυκείου, τότε θα συστήνεται η αλλαγή του θεατρικού έργου. Αυτό γίνεται μετά από εισηγήσεις των Επιτροπών Ειδικών που παρακολουθούν και αξιολογούν τις παραστάσεις των μαθητών κι επειδή έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά σχολεία ανεβάζουν θεατρικά κείμενα τα οποία έχουν έναν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και οι μαθητές - λόγω ηλικίας και απειρίας- δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

6. ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

α. Όλες οι παραστάσεις θα παρακολουθούνται από τριμελείς Επιτροπές Ειδικών. Για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης θα οριστούν τέσσερις ομάδες από τους διοργανωτές, μία για κάθε γεωγραφική περιφέρεια στο σύγχρονο θέατρο και μία παγκύπρια για το Αρχαίο Δράμα.

Οι Επιτροπές Ειδικών θα κάθονται σε σημείο της αίθουσας όπου εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η παρακολούθηση της παράστασης.

Οι επιτροπές θα:

  • Απονέμουν, μετά την παράσταση, δίπλωμα συμμετοχής του σχολείου στους 28ους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου και συγχαίρουν όλους τους συντελεστές.
  • Υποβάλλουν σχόλια (γραπτώς, μετά το πέρας των Αγώνων και τα οποία αποστέλλονται στα σχολεία) για την κάθε παράσταση, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα οι στόχοι της θεατρικής αγωγής στις ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:
    • θεατρική αγωγή των παιδιών
    • ομαδικότητα
    • ερμηνείε/ απόδοση συντελεστών
    • ρυθμός της παράστασης
    • δημιουργικότητα / πρωτοτυπία
    • άρτια εκτέλεση
    • βαθμός δυσκολίας της παράστασης
    • επιλογή ρεπερτορίου
    • αυθεντικότητα / πρωτοτυπία/ μουσική επένδυση
    • βαθμός λιτότητας (σκηνικά / κοστούμια ή άλλα μέσα): Η κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής και απαιτούν υψηλό χρηματικό κόστος δεν είναι στοιχεία που συνάδουν με το μαθητικό θέατρο.
    • ιδιαιτερότητες της ομάδας

β. Κάθε Επιτροπή Ειδικών θα επιλέξει για φέτος μία (1) παράσταση Γυμνασίου και μία (1) παράσταση Λυκείου (σύγχρονο θέατρο και αρχαίο δράμα) που ξεχώρισε, νοουμένου ότι θα υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών.

7.  ΕΝΙΣΧΥΣΗ α. Πρακτική:

Το ΥΠΠ και ο ΘΟΚ έχουν ήδη πραγματοποιήσει θεατρικά σεμινάρια το Σεπτέμβριο του 2016 για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με το σχολικό θέατρο

β. Οικονομική:

Κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στους Αγώνες και πληροί όλους τους προκαθορισμένους όρους, θα λάβει οικονομική ενίσχυση μετά την παρουσίαση της παράστασης. Το ποσόν που θα δοθεί , θα καθοριστεί αργότερα, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών και τα κονδύλια που θα εγκριθούν.

Οι Επιτροπές Ειδικών θα κρίνουν αν τηρήθηκαν πιστά οι όροι συμμετοχής και οι οποίοι εξαγγέλλονται με την παρούσα εγκύκλιο.

8. ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Η Ειδική Επιτροπή ΥΠΠ και ΘΟΚ θα ανακοινώσει σε μεταγενέστερο στάδιο τον τρόπο λήξης των 28ων Παγκύπριων Αγώνων Σχολικού Θεάτρου.

9. ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

  • Την ευθύνη της ετοιμασίας της παράστασης αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί που έχουν διάθεση να εργαστούν για το σκοπό αυτό, διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τη θεατρική τέχνη, έχουν παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά σεμινάρια και είναι σε θέση να καθοδηγούν σωστά τις ομάδες των μαθητών.
  • Είναι απαραίτητη η συμπαράσταση, η κατανόηση και η αρμονική συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης είναι θέμα της σχολικής κοινότητας και όχι μερικών από τα μέλη της.
  • Τυχόν χαιρετισμοί από τη Διεύθυνση του σχολείου πριν την έναρξη της επίσημης παράστασης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα τρία λεπτά.
  • Θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή, ώστε το κάθε σχολείο να κινείται στις αρχές και στο ήθος που διέπουν την τέχνη του θεάτρου. Σκηνοθετικές αυθαιρεσίες ή διασκευαστικές ακρότητες θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλοι οι κανόνες για την ασφάλεια και υγεία τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μέρος στη θεατρική παράσταση.
  • Η μείωση των δύο διδακτικών περιόδων που προβλέπονται, να δίνονται στους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη για την προετοιμασία της θεατρικής παράστασης, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.
  • Συμμετοχή στους Αγώνες σημαίνει αυτόματα και αποδοχή των όρων της προκήρυξης και των αποφάσεων των διοργανωτών.
  • Παραβίαση των όρων της παρούσας εγκυκλίου, συνιστά λόγο αποκλεισμού από τους Παγκύπριους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου.

10. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Γραπτές δηλώσεις συμμετοχής στο ειδικό έντυπο που επισυνάπτεται πρέπει:

α. Να σταλούν μέχρι την Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου 2016 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: nmourouzi@thoc.org.cy

β. Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση (Αίτηση και αντίγραφο του θεατρικού κειμένου): κ. Σπύρο Αντωνέλλο Πρόεδρο Ειδικής Επιτροπής ΥΠΠ - ΘΟΚ για το Θέατρο στη Μ.Ε. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κίμωνος και Θουκυδίδου Λευκωσία.

γ. Να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση nmourouzi@thoc.org.cy οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των συμμετεχόντων (μαθητών και καθηγητών) στους Αγώνες Θεάτρου. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνονται από τον ΘΟΚ για θεατρικές παραστάσεις αλλά και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη θεατρική τέχνη.

Δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις συμμετοχής που θα υποβληθούν χειρόγραφα, με φαξ ή σε άλλη μορφή. Η ηλεκτρονική αποστολή είναι απαραίτητη για συμπερίληψη στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων.

Η παρούσα προκήρυξη υπόκειται σε αλλαγές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181