Προοδευτική Καθηγητών: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στήριξε την πρόταση Κενεβέζου


«Από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν προέκυψε κάποια θετική διαφοροποίηση των δεδομένων, που να μειώνει την ανάγκη λήψης δυναμικών μέτρων». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση Καθηγητών Προοδευτική.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Προοδευτική:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις με θέμα το σύστημα διορισμού. Καταγράφουμε ως θετική την πραγματοποίηση της συνάντησης, η οποία ασφαλώς πραγματοποιήθηκε μετά την εξαγγελία δυναμικών μέτρων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα αποτελέσματά της, που φαίνεται να είναι τα εξής:

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Παιδείας, δεν ικανοποίησε τη θέση μας για κατοχύρωση όλων των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών συναδέλφων μας που εργάζονται, σε πολλές περιπτώσεις, για πολλά χρόνια στα σχολεία.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Παιδείας, δεν αποδέχτηκε την εξαίρεση των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών από το νέο σύστημα, θέτοντας και ζητήματα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης. 
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Παιδείας, θεωρεί ότι οι συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες «διασφαλίζονται» επαρκώς μέσα από τις πρόνοιες και τη μοριοδότηση του νέου συστήματος. Αυτό φαίνεται και από σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντηση, στις οποίες αναφέρει ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να δοθούν ουσιαστικά προβαδίσματα σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν προς την ορθή κατεύθυνση», αποφεύγοντας να κάνει λόγο σε εξαίρεσή τους από το νέο σύστημα.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Παιδείας, θεωρούν ότι όλοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών, θα πρέπει υποστούν τις διαδικασίες του νέου συστήματος και να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, μόνο εφόσον περάσουν τις διαδικασίες του νέου συστήματος και πετύχουν διορισμό, οι συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες με 30μηνη προϋπηρεσία θα θεωρηθούν έκτακτοι αορίστου χρόνου. Μια ψευδεπίγραφη δηλαδή «διασφάλιση» που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διασφάλιση που εννοούμε εμείς, δηλαδή την κατά προτεραιότητα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών, πριν από την εφαρμογή του όποιου νέου συστήματος. 

Κατά συνέπεια, από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν προέκυψε κάποια θετική διαφοροποίηση των δεδομένων, που να μειώνει την ανάγκη λήψης δυναμικών μέτρων. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της συνάντησης εντείνουν την ανησυχία μας, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται στην ίδια γραμμή και υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις και την πρόταση του Υπουργού Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140