Προοδευτική ΚΦ: Δικαίωση των φοιτητών από το Ανώτατο για το το πλαφόν στα δίδακτρα


«Στις 30 Αυγούστου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων ενάντια στη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στον Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού να καθορίζει το ύψος της αύξησης κάθε έτος των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πιο πάνω απόφαση δικαιώνει ανεπιφύλακτα τους αγώνες των φοιτητών που δήλωσαν παρών μαζικά σε ακόμα ένα αγώνα για τα δικαιώματα τους» Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική ΚΦ και προσθέτει   .

«Για εμάς η πιο πάνω απόφαση αποτελεί τεράστια πολιτική επιτυχία αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εισαγωγή πλαφόν στην αύξηση του ύψους των διδάκτρων, που επέβαλε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Αποτελεί επιτυχία της οργανωμένης πάλης, που με επιμονή και υπομονή εδώ και μερικά χρόνια δίνει το φοιτητικό κίνημα. Επιτυχία της ΠΟΦΕΝ και των Φοιτητικών Ενώσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιτυχία της νέας γενιάς, των σημερινών και αυριανών φοιτητών.

Η Προοδευτική, στα 40 χρόνια ζωής της, για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και αποδεικνύεται ως ο στυλοβάτης του φοιτητικού κινήματος. Αν και δεχθήκαμε δριμεία κριτική από την Πρωτοπορία για την απόφαση μας για σύσταση Συντονιστικού Φοιτητικών Ενώσεων ενάντια στα παράνομα δίδακτρα, αν και λοιδορηθήκαμε για το γεγονός ότι μαζέψαμε χιλιάδες υπογραφές, αν και κατηγορηθήκαμε ότι κάνουμε πλάτες σε κυβερνήσεις, αν και δεχθήκαμε απειλές από ιδιοκτήτες και ακαδημαϊκούς, πήραμε τον αγώνα μέχρι τέλους και κέρδισαν οι φοιτητές. Καταρρίπτει το μύθο που θέλει τάχα τη δική μας παράταξη να είναι απλά για την ψήφο και αποδεικνύει ότι η δύναμη των πολλών στην Προοδευτική, είναι θεματοφύλακας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση και την αξιοπρέπεια. Αποδεικνύει ότι οι Φοιτητικές Ενώσεις στις οποίες έχει πλειοψηφία η Προοδευτική μόνο κατακτήσεις για τους φοιτητές έχουν να επιδείξουν.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια καμία αύξηση δεν έπρεπε να γίνει στα δίδακτρα των φοιτητών. Υπενθυμίζουμε ότι τα δίδακτρα που εισέρχεται ένας φοιτητής στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να αλλάξουν ούτε σεντ προς τα πάνω μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του.     

Στα πανεπιστήμια τα δίδακτρα που πρέπει να πληρώνουν οι φοιτητές είναι:

  • Πανεπιστήμιο Frederick: 140 Ευρώ ανά Εcts πλην 10% ειδική χορηγία = 126 ευρώ ανά ECTS
  •  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: 296 Ευρώ ανά Credit πλην 10% ειδική χορηγία = 267 ευρώ ανά Credit
  • Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: 297 ευρώ ανά Credit πλην 10% ειδική χορηγία = 268 ευρώ ανά Credit

Καλούμε όλους τους φοιτητές αλλά και τους απόφοιτους αν έχουν πληρώσει περισσότερα δίδακτρα από το 2010 μέχρι σήμερα να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματα τους. Η όποια παρανομία των ιδιωτικών πανεπιστημίων τιμωρείται με 60 000 πρόστιμο ή αναστολή της άδειας λειτουργίας. Προειδοποιούμε πως μπορεί να κερδήθηκε μια δύσκολη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

Κλείνοντας, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί των συμφερόντων των φοιτητών. Καλούμε για άλλη μια φορά τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα δίδακτρα τους πέραν του 30%, αφού η κυπριακή κοινωνία ταλανίζεται από την κρίση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










310