Προοδευτική ΚΦ: Με ελιτίστικη αντίληψη το Παν. Κύπρου θυσίασε 50 θέσεις φοιτητών ειδικών κριτηρίων


Η Προοδευτική ΚΦ, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της  για «τα όσα διαδραματίστηκαν στη σημερινή  συνεδρία της Επιτροπής Προπτυχιακών σχετικά με την εισδοχή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω της διαδικασίας των ειδικών κριτηρίων, υπεράριθμων θέσεων και την επιλογή λιγότερων υποψηφίων από τον αριθμό που ανακοινώθηκε.

Συνεχίζοντας η Προοδευτική ΚΦ σημειώνει:

«Για εμάς θέση αρχής και φιλοσοφίας είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως δημόσιο  Πανεπιστήμιο, πρέπει να στέκεται αλληλέγγυο απέναντι στη κοινωνία και όφειλε να εξετάσει την κάθε περίπτωση φοιτητή λαμβάνοντας υπόψη και τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Δυστυχώς, στη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των περιπτώσεων για τα ειδικά κριτήρια, γίναμε μάρτυρες για ακόμα μια φορά της ελιτιστικής φιλοσοφίας που διακατέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι αδιανόητο να κρίνονται φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε υγείας, είτε οικονομικής, είτε κοινωνικής φύσεως με βάση ΜΟΝΟ το βαθμό που εξασφάλισαν και όχι τα σοβαρά προβλήματα τους. Κακίζουμε το γεγονός ότι από τις 180 θέσεις που προσφέρονται ως υπεράριθμες να δίνονται οι 130, στερώντας μ’ αυτό το τρόπο σε 50 συμφοιτητές μας , που έχουν άμεσα ανάγκη, το δικαίωμα στη μόρφωση, που κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν καθόλου. Είναι αδιανόητο φοιτητές να μην εξασφαλίζουν θέση με τη διαδικασία των ειδικών κριτηρίων για ελάχιστα μόρια, τη στιγμή που μένουν αδιανέμητες θέσεις Να θυμίσουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ότι έχει πρώτα από όλα να διαδραματίσει κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο και είναι καθήκον του να βρει το ίδιο τους μηχανισμούς για να βοηθήσει τους ασθενέστερα οικονομικά να αντεπεξέλθουν. Υπενθυμίζουμε  στο πανεπιστήμιο Κύπρου ότι διδάσκουν οι καλύτεροι ακαδημαϊκοί, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα τους, και διερωτόμαστε αν δεν μπορούν αυτοί να βοηθήσουν και τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη ποιος άλλος θα μπορέσει;

Κάνουμε έκκληση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ακαδημαϊκή του κοινότητα, να μην  αγνοεί τις συνθήκες που βιώνει ο κυπριακός λαός τους τελευταίους μήνες.  Η χώρα μας, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Τρόικα, έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δημιούργησε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας.  Η ύφεση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αναμένεται να βαθύνει ακόμα περισσότερο και η ανεργία έχει ήδη εκτοξευθεί. Αυτή η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει αναπόφευκτα τόσο τους φοιτητές όσο και τη κυπριακή νεολαία γενικότερα.

Είναι μέσα σε  αυτά τα πλαίσια  που το Πανεπιστήμιο Κύπρου έπρεπε να συλλογιστεί και να εξετάσει την κάθε περίπτωση που είχε ενώπιον του στη σημερινή συνεδρία για τα ειδικά κριτήρια με αλληλεγγύη και με στόχο να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία και όχι μόνο στους άριστους. Τη στιγμή που οι νέοι του τόπου αγωνιούν για την μόρφωση τους, αφού αντιμετωπίζουν δυσβάστακτα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα , το Πανεπιστήμιο οφείλει να σταθεί στο πλευρό τους υιοθετώντας ανάλογη κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό και η διαδικασία των ειδικών  κριτηρίων αποτελεί θέμα ανθρωπιστικό και όχι αξιολόγησης των περιπτώσεων με πρώτιστο κριτήριο τη βαθμολογία του κάθε φοιτητή.

Ως Προοδευτική Κ.Φ προτείνουμε όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου λάβει σοβαρά υπόψη του τις παρούσες κοινονικοοικονομικές συνθήκες και προβεί σε επανεξέταση των φοιτητών που δεν έχουν εξασφαλίσει θέση , δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε 50 επιπλέον συμφοιτητές μας να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης να προετοιμάσει άμεσα τη Γ΄ κατανομή, έτσι ώστε να μην μείνει καμία θέση που προσφέρεται, αδιανέμητη.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπως εξετάσουν ενδελεχώς το θέμα της κατανομής των θέσεων στο πανεπιστήμιο Κύπρου και να διασφαλίσουν ότι οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι αυξημένες και θα προσφερθούν όλες, όπως δεσμεύτηκαν ενώπιων της Κυπριακής κοινωνίας, τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127