Προοδευτική ΚΦ: Να γίνει εξορθολογισμός σε υπέρογκους μισθούς, χωρίς ν’ απαξιώνονται ακαδημαϊκοί


«Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός σε καταχρηστικά επιδόματα και υπέρογκους μισθούς, αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, με τον οποίο απαξιώνεται το έργο του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, ισοπεδώνοντας τα πάντα». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική ΚΦ με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που πλήττουν την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου:  

«Οφείλουμε να τοποθετηθούμε για το διάλογο που διεξάγεται, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων για τους μισθούς ακαδημαϊκών των δημοσίων Πανεπιστημίων. Αρχικά, μας ενοχλεί ο διασυρμός του ακαδημαϊκού προσωπικού και ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι επιτίθενται στο ακαδημαϊκό προσωπικό των πανεπιστημίων μέσα από τίτλους ειδήσεων και τοποθετήσεις. Δεν μπορεί λάθη και στρεβλώσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια, να χρησιμοποιούνται για την προώθηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων. Δεύτερον, τα ΜΜΕ να γίνουν πιο σαφή και να αναφερθούν ονομαστικά και όχι γενικευμένα, καθώς ο χαρακτηρισμός «ακαδημαϊκοί», συμπεριλαμβάνει όλους τους ακαδημαϊκούς, ακόμα και τους χαμηλά αμειβόμενους.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Στρεβλώσεις και λάθη υπάρχουν και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα επιλύσουμε, προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων. Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός σε καταχρηστικά επιδόματα και υπέρογκους μισθούς, αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, με τον οποίο απαξιώνεται το έργο του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Να αξιοποιηθούν τα ποσά αυτά για το άνοιγμα νέων προγραμμάτων σπουδών και για την ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι η ώρα, ακαδημαϊκοί και φοιτητές να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι πάλης, με συναντίληψη για τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ και τρόπους για τη βιωσιμότητα των δημοσίων πανεπιστημίων, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους.

Ευχόμαστε σήμερα που μια μεγάλη μερίδα των ακαδημαϊκών που στηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις και στεντόρειων λόγων τους περί ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τη μείωση μισθών, να αποβάλουν από τις διδαχές τους τον νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης και να το αποκλείσουμε από τις αίθουσες διδασκαλίας. Εμείς δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε πως μαζί, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, πρέπει να αντισταθούμε αποφασιστικά στο μνημόνιο και στις καταστροφικές συνέπειες της συμφωνίας κυβέρνησης – Eurogroup. Να στραφεί η όλη προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πώς οδηγείται η Κυπριακή Κοινωνία εκτός μνημονίου.

Δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα στους ακαδημαϊκούς και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όποιον επιχειρήσει να υποσκάψει το έργο που επιτελούν και τα δικαιώματα τους, ανεξάρτητα εάν πολλές φορές βρεθήκαμε σε αντιπαράθεση μαζί τους και με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θεωρούμε πως η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών επιτελούν ένα αξιόλογο έργο και η προσπάθεια από συγκεκριμένους για να απαξιωθούν, στοχεύει στην εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων και δεσμεύσεων που ανάλαβαν έναντι των δανειστών μας». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










94