Πρόταση για διεθνές απολυτήριο και από τα δημόσια λύκεια στην Ελλάδα


ΑΘΗΝΑ- Δώδεκα προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία υπέβαλε στις ομάδες εργασίας, που λαμβάνουν μέρος στον σχετικό διάλογο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθηγητής Α. Λιάκος, με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μία από τις προτάσεις αφορά στην αναμόρφωση του Γενικού Λυκείου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ μια ομάδα εργασίας θα εξετάσει διάφορα μοντέλα εκπαίδευσης, το ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε ενός τύπου διεθνές απολυτήριο (international baccalaureate). Όπως τονίζεται, θα υπάρξει ειδική επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση θέσπισης κριτηρίων για την εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση.

Για τα τμήματα υψηλής ζήτησης μπορεί να εξεταστεί αν η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια ή οι γνώσεις Η/Υ μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια. Τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν και βαθμολογία από εναλλακτικές στις πανελλήνιες τυποποιημένες εξετάσεις (π.χ.εξετάσεις ικανοτήτων ή εξετάσεις ακαδημαϊκής αντίληψης ή ακαδημαϊκής απόδοσης τύπου PISA).

Σε τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι εισαγόμενοι θα μπορούσαν να επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς οποιουδήποτε τύπου εξετάσεις. Για τα τμήματα όπου η προσφορά ισοσταθμίζει ή υπερκαλύπτει τη ζήτηση, το αναβαθμισμένο απολυτήριο λυκείου μπορεί να είναι η μοναδική προϋπόθεση.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής: «Πρέπει να εκλείψει επίσης το φαινόμενο φοιτητές να σπουδάζουν ειδικότητες για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται και να αποκλείονται φοιτητές οι οποίοι
ενδιαφέρονται για αυτές. Κάθε φοιτητής θα επιλέγει μία ή δύο ειδικότητες, αναλόγως των ενδιαφερόντων του, αλλά και των εκτιμώμενων από τον ίδιο δυνατοτήτων πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την υπευθυνότητα των νέων στην επιλογή της σταδιοδρομίας τους».

Περισσότερα ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










871