Πρύτανης προς Βουλή, Κυβερνηση: Πήραμε προγράμματα 50 εκ, ανοίξτε τις θέσεις του Πανεπιστημίου


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, εργοδοτεί 500 νέους επιστήμονες μέσω αυτών των προγραμμάτων και μέχρι το 2020 στοχεύει να διπλασιάσει αυτούς τους αριθμούς. Για αυτό και καλεί την πολιτεία να αποπαγοποιήσει τις προσλήψεις προσωπικού.  Αυτό  δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στέλνοντας μήνυμα στη Βουλή και στην Κυβέρνηση.  

Μετά από ξενάγηση  δημοσιογράφων στο εργοτάξιο του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ο κ. Χριστοφίδης προέβη σε ανάλυση των σημαντικών γεγονότων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια αλλά και των στόχων που θέτει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ορίζοντα το 2020.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι «στις 11 Νοεμβρίου θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τα εγκαίνια του Συγκροτήματος Κοινωνικών Δραστηριοτήτων και εκείνη την ημέρα θα υπάρχει και μια μεγάλη εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο, όπου θα είναι όλοι οι φοιτητικοί όμιλοι που για εκείνους κτίστηκε αυτό το συγκρότημα, σε πλήρη διάταξη, ενώ θα υπάρχει και ένα σύντομο αλλά πολύ ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Επίσης, ο κ. Χριστοφίδης, είπε ότι «τον Ιανουάριο του 2014 ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα εγκαινιάσει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της Πανεπιστημιούπολης, το οποίο θα είναι ισχύος 400 κιλοβάτ το οποίο θα μας δίνει δυνατότητα να εξοικονομούμε 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα».

Πρόσθεσε ότι «εκείνη την περίοδο θα αρχίσει και η ανέγερση του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 μεγαβάτ που θα ανεγερθεί στην νεκρή ζώνη το οποίο θα καταστήσει αυτόνομη σε ηλεκτρική ενέργεια  όλη την Πανεπιστημιούπολη.

Το 2014 είναι έτος ορόσημο και για την Ιατρική Σχολή, η οποία αρχίζει το αγγλικό πρόγραμμά και όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «φιλοδοξούμε ότι σε έξι χρόνια όταν θα λειτουργεί σε όλο της το εύρος θα χρηματοδοτεί πλήρως και αγγλικό και το ελληνικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής αφήνοντάς μας περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έσοδα».

«Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο λάθος θα ήταν εάν αυτό το έργο το έτρωγε η κρίση για αυτό και πρέπει να σταματήσουν να έχουν επίδραση στην κοινωνία αυτές οι φωνές που θέλουν να αφήσουν τον τόπο στο μεσαίο επίπεδο», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι «φέτος άρχισε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Μηχανικών Πετρελαίου, είχαμε 125 αιτήσεις, πήραμε τους 25 καλύτερους και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα εξελιχθεί σε μεγάλη διάσταση και μάλιστα τώρα γίνεται η μελέτη από διεθνή επιτροπή για να αρχίσουμε το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο οποίο θα εντάξουμε και το Πρόγραμμα Μηχανικών Πετρελαίου».

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο πρόσωπο του Πανεπιστημίου Κύπρου και είπε ότι «από την ημέρα που άρχισε η οικονομική κρίση θέσαμε ως Πανεπιστήμιο Κύπρου το στόχο ότι δεν θα χάναμε κανένα φοιτητή λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του είτε γιατί οι γονείς του είναι άνεργοι είτε γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Μετά από προσπάθειες, είπε, «βρήκαμε οικογένειες Κυπρίων, οι οποίοι μας έχουν στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια και έχουμε στο Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών (σύνολο) 400 χιλιάδες ευρώ - 200 χιλιάδες ευρώ για το 2013 και 200 χιλιάδες ευρώ για το 2014- και επίσης τους επόμενους λίγους μήνες θα έχουμε μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα για μια μεγάλη σειρά συναυλιών στο Αθλητικό Κέντρο με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση για στήριξη των φοιτητών που το έχουν ανάγκη».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε και στο «εντυπωσιακό ρεκόρ, αυτή τη στιγμή, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να διαχειρίζεται 50 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό δημιουργεί 500 περίπου νέες θέσεις για νέα παιδιά».

Πρόσθεσε ότι «εάν πραγματικά τα πράγματα εξελιχθούν σοβαρά και υπερπηδηθούν κάποια προβλήματα, το 2020 θα μπορούμε να εργοδοτούμε περίπου 2000 ανθρώπους, νέους φοιτητές με ξένα χρήματα, οι οποίοι θα εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα στη βάση των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ».

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε, ωστόσο, ότι «για να μπορέσουμε μέχρι το 2020 να υλοποιήσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους θα πρέπει να έχουμε ανθρώπινη υποδομή και εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και η ανθρώπινη υποδομή κτίζεται με το να έχεις ελκυστικό ακαδημαϊκό ίδρυμα».

Ανέφερε πως «όταν δινόταν η μάχη στη Βουλή για θέματα μισθών και άλλα, λέγαμε ότι πολλοί άνθρωποι θα φύγουν και δεν μας πίστευαν οι πολιτικοί και αυτό έγινε μετά από έξι μήνες όταν έφυγαν πολλά άτομα και πήγαν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, μια πορεία που πρέπει να ανατραπεί».

«Για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας το 2020 πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε αλλά πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί και να φέρουμε κι άλλο κόσμο για αυτό θα πρέπει η πολιτεία να ανοίξει τις θέσεις για το Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε ο Πρύτανής του ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η λογική πως σταματούμε τις προσλήψεις σε όλη την δημόσια υπηρεσία είναι μια λογική, η οποία δεν είναι οικονομική σωστή».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


92